OS sponsori tiek kritizēti par neiesaistīšanos cilvēktiesību jautājumu risināšanā Ķīnā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Ķīnas karogs un olimpiskais karogs
Ķīnas karogs un olimpiskais karogs Foto: Reuters/ScanPix

Lielākie olimpisko spēļu sponsori piektdien tika kritizēti par to, ka viņi neiesaistās cilvēktiesību pārkāpumu risināšanā Ķīnā, kur notiks 2022.gada Ziemas olimpiskās spēles.

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" ir izteikusies, ka sponsori lielākoties izvēlas klusēt par pārkāpumiem, kas notiek Ķīnā.

"Sponsori klusē, nevis izmanto savu ietekmi, lai aizrādītu Ķīnai par cilvēktiesību pārkāpumiem," paziņojumā teica Sofija Ričardsone, kura ir "Human Rights Watch" vadītāja Ķīnā.

Cilvēktiesību organizācija arī lūdza sponsorus, lai tie publiski pieprasītu Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK) iekļaut cilvēktiesības olimpiskajā hartā. ANO biznesa un cilvēktiesību principi jau ir iekļauti līgumos ar spēļu rīkotājām pēc Pekinas 2022.gada spēlēm.

Rietumvalstis apsver Pekinas spēļu diplomātisko boikotu. Pekinā notika arī 2008.gada vasaras spēles, un tiek lēsts, ka cilvēktiesību jautājumos kopš tā laika situācija ir pasliktinājusies.

SOK prezidents Tomass Bahs uzsvēra, ka viņa vadītajai organizācijai nav tik daudz pilnvaru, lai iespaidotu rīkotājvalstī notiekošo ārpus olimpiskajām spēlēm.

Savukārt Ķīnas ārlietu ministrs Vans Veņbiņs izteicās, ka, "sporta politizēšana, safabricējot baumas un melus, lai grautu olimpiskās spēles, netiks atbalstīta".

Ziemas olimpiskās spēles Pekinā norisināsies no 4. līdz 20.februārim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu