Anžejs Pasečņiks: Psiholoģiski nonācu līdz punktam, kad pietiek gaidīt

CopyDraugiem X Whatsapp

Latvijas basketbola izlases centrs Anžejs Pasečņiks līdz pēdējam brīdim gaidīja iespēju noturēties Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) vai pievienoties ULEB Eirolīgas klubam, taču nesen tika pieņemts lēmums parakstīt līgumu ar Spānijas komandu Seviljas "Real Betis", kurā spēlē arī Dairis Bertāns.

25 gadus vecais Pasečņiks aizpagājušajā sezonā debitēja NBA, pārstāvot Vašingtonas "Wizards" komandu. Savukārt pagājušajā sezonā viņam neizdevās nostiprināties pasaules spēcīgākajā basketbola līgā.

Pasečņiks pirmdien pēc Latvijas valstsvienības treniņa sarunā ar TVNET un citiem medijiem atzina, ka ir ļoti noilgojies pēc basketbola, jo ilgu laiku nebija spēlējis. Viņš nesen aizvadīja divas spēles Spānijas čempionātā, izceļoties ar sešiem un astoņiem punktiem.

"Ilgu laiku nebiju spēlējis, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc beidzu gaidīt pēc iespējas labāku piedāvājumu. Ļoti daudz individuāli trenējos - jutu, ka kļūstu labāks, bet vienlaikus stāvu uz vietas, jo neparādu to laukumā. Psiholoģiski nonācu līdz punktam, kad pietiek gaidīt. Atnāca piedāvājums, un viss sastājās tā, ka pieņēmu lēmumu braukt spēlēt Seviljā," pastāstīja Pasečņiks.

Pagājušajā sezonā Pasečņiks piedalījās tikai vienā NBA mačā. Savukārt aizpagājušajā sezonā viņš "Wizards" sastāvā aizvadīja 27 mačus. Kopumā neilgajā NBA pieredzē 28 spēlēs latvieša kontā vidēji 5,6 punkti un 3,9 atlēkušās bumbas.

Aizvadītajā vasarā NBA Vasaras līgā Ņūorleānas "Pelicans" sastāvā Pasečņiks piecos mačos vidēji guva 7,2 punktus un izcīnīja 4,8 atlēkušās bumbas.

"Nebiju spēlējis kādus deviņus vai desmit mēnešus. Vienīgi nedaudz šovasar uzspēlēju NBA Vasaras līgā. Līdz ar to man pēdējā laikā nav bijusi spēļu prakse. Protams, ka ir grūti iejusties jaunajā komandā. Man bija tikai pāris treniņi pirms pirmās spēles. Kopumā komandā situācija nav laba, tāpēc ierotēt sastāvā un labi spēlēt nav viegli."

Pasečņikam šī ir pirmā pieredze darbā ar Latvijas izlases galveno treneri Luku Banki. Iespaids par Itālijas speciālistu esot labs.

"Mums līdz šim bija daudz telefonsarunu, pat ļoti garas. Viņam, kā jau itālim, patīk parunāties. Viņš man izstāstīja savu redzējumu. Līdz ar to, braucot uz šejieni, es jau zināju, ko sagaidīt. Pagaidām iespaids ir tikai pozitīvs."

Pasečņiks ir pārliecināts, ka vairākas komandas šaubījušās par viņa sportisko formu, ņemot vērā to, ka viņš visu pagājušo sezonu nespēlēja, jo cerēja noturēties NBA.

"Sezonas sākumā sapratu, ka NBA nebūs. Vasarā teorētiski bija iespēja "ielēkt". Kad sākās sezona, gaidīju uz kādu Eirolīgas piedāvājumu. Komandas bija ieinteresētas, taču savu lomu nospēlēja tas, ka ilgi neesmu spēlējis. Tāpēc komandas nezināja, cik gatavs esmu."

Iepriekš ārzemju medijos parādījās baumas, ka Pasečņiks varētu karjeru turpināt ULEB Eirolīgā - Lietuvas klubā Kauņas "Žalgiris" vai Turcijas komandā Stambulas "Anadolu Efes".

"Bija komunikācija ar vairākām komandām, tāpēc tik ilgi nogaidīju un nepieņēmu lēmumu. Bija jāizvērtē situācija katrā komandā - kāds finansiālais stāvoklis, kāds vispār redzējums. Tas viss ieilga, un izvērtās šādi."

2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā Latvijas basketbolisti 25. novembrī izbraukumā spēkosies ar Serbijas izlasi un turpinājumā 29. novembrī savā laukumā uzņems Slovākijas valstsvienību. Apakšgrupā vēl ir arī Beļģija.

"Slovākiju redzēju šovasar Valmierā, kur izlasei bija pārbaudes spēle. Viņiem ir diezgan laba komanda. Šodien tikai sapulcējāmies, izgājām cauri kombinācijām, jo vairāki džeki ir pirmo reizi pie jaunā trenera. Diemžēl arī es tajā skaitā, jo dažus gadus neesmu spēlējis izlasē. Tāpēc psiholoģiski šī bija smaga diena, jo bija jāiemācās daudz kombināciju. Turklāt lielākā daļa džeku tikai šodien ielidoja, pašam iznāca tikai 50 minūtes pagulēt."

Izlašu logi būs arī nākamā gada februārī, jūnija beigās un jūlija sākumā. Trīs no apakšgrupas četrām komandām iekļūs nākamajā kārtā.

Latvijas basketbolisti augustā pārvarēja Pasaules kausa priekškvalifikāciju, izcīnot četras uzvaras četrās spēlēs. Mūsējie divreiz pārspēja Rumāniju un divreiz Baltkrieviju, mačus aizvadot "Arēnā Rīga".

Pasaules kausa finālturnīrs 2023.gada septembrī notiks Japānā, Indonēzijā un Filipīnās. Kopumā no Eiropas zonas turnīram kvalificēsies 12 valstsvienības.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu