Rodions Kurucs: Tagad esmu nonācis labās rokās

CopyDraugiem X Whatsapp

Rodions Kurucs pirmdien pēc Latvijas basketbola izlases treniņa sarunā ar klātesošajiem žurnālistiem neslēpa prieku par atgriešanos valstsvienībā, kā arī pauda gandarījumu par pievienošanos Serbijas klubam Belgradas "Partizan". 

Kurucs gatavojas Latvijas izlases spēlēm 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijā - 25. novembrī izbraukumā pret Serbiju (plkst. 21:00) un 29. novembrī mājās pret Slovākiju (plkst. 19:00). Apakšgrupā ir arī Beļģija.

Viens no šīs paaudzes talantīgākajiem Latvijas basketbolistiem valstsvienības sastāvā pagaidām laukumā izgājis vien trīs mačos. Izlasē viņš spēlējis ļoti maz un punktus pagaidām nav guvis.

23 gadus vecais Kurucs savus līdz šim vienīgos trīs mačus Latvijas izlasē aizvadījis 2017. un 2018. gadā, kad viņš vēl nebija guvis pieredzi Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), kur aizvadītas nepilnas trīs sezonas.

"Protams, ka esmu noilgojies spēlēt Latvijas valstsvienībā - ir forši satikt džekus, trenerus un izlases darbiniekus. Ar dažiem arī bija prieks iepazīties. Ir forši būt šeit," prieku par atgriešanos Latvijas izlasē pauda Kurucs.

Latvijas izlases galvenais treneris itālis Luka Banki pastiprināti sekojis līdzi Kuruca gaitām šosezon "Partizan" komandas sastāvā.

"Ļoti daudz esam komunicējuši. Viņš ir pat braucis uz manām spēlēm. Esam runājuši par to, kā viņš laukumā grib mani izmantot. Viņš interesējas, kā man iet klubā. Darbs notiek augstākajā līmenī," teica basketbolists.

"Ir patīkami, ka trenerim rūp, kāds esmu gan kā spēlētājs, gan kā cilvēks," piebilda Kurucs.

"Partizan" komandā galvenais treneris ir Eiropas basketbola leģenda Žeļko Obradovičs, kurš ar dažādiem klubiem deviņas reizes triumfējis ULEB Eirolīgā. Viņš ir slavens ar ļoti stingru pieeju darbam ar spēlētājiem.

"Vēl neesmu ticis skaidrībā, kā treneris grib mani izmantot un ko viņš no manis gaida. Ir bijušas situācijas, kad treniņos apspriežamies, taču vēl nesaprotamies. Ceru, ka ar laiku sapratīsimies. Esmu dzirdējis atsauksmes, ka tieši tādā veidā viņš audzina spēlētājus un parāda, kas viņiem ir jādara laukumā."

Salīdzinājumā ar situāciju klubā, Latvijas izlasē Kurucam loma ir daudz skaidrāka.

"Treneris Banki grib mani izmantot trešā un ceturtā numura pozīcijās. Viņš gaida, ka būšu agresīvs un labi spēlēšu aizsardzībā. Viņš grib izmantot visas manas kvalitātes - varu gan piespēlēt, izveidojot situācijas komandas biedriem, gan pats uzbrukt. Tāpat arī no manis gaida pārtvertās bumbas un izcīnītas atlēkušās bumbas."

Kurucam bija veiksmīga NBA debijas sezona Bruklinas "Nets" komandā. Otrajā un trešajā sezonā viņa loma samazinājās. Pēc diviem maiņas darījumiem, kuros latvietis pārcēlās uz Hjūstonas "Rockets" un pēc tam Milvoki "Bucks", viņš zaudēja vietu pasaules spēcīgākajā līgā.

"Jā, pārliecība bija pazudusi 100%. Tas mentāli ir ļoti grūti. Psiholoģiski pagājušā sezona bija smaga. Taču tagad esmu nonācis labās rokās un, cerams, viss būs tā, kā tam jābūt," pozitīvi atgriešanos Eiropā vērtē Kurucs.

Pēc trim Ziemeļamerikā pavadītajiem gadiem cēsnieks vēl nav paspējis pielāgoties Eiropas basketbolam, turklāt "Partizan" komandā ir ļoti daudz kombināciju.

"Basketbols ir savādāks - Eiropā tas ir lēnāks, pozicionālāks, kombinacionālāks. Mums komandā ir kādas 100 kombinācijas. Amerikā ir vieglāk, tu vienkārši spēlē. Neesmu vēl pieradis pie Eiropas basketbola, tam ir vajadzīgs laiks." 

Serbijas galvenais treneris Svetislavs Pešičs bija Spānijas kluba "Barcelona" stūrmanis laikā, kad Kurucs pārstāvēja šo komandu, taču serbu speciālists viņam īsti nedeva iespējas sevi apliecināt.

Kurucs atzīst, ka spēle pret Serbijas izlasi viņam būs principiāla gan trenera Pešiča dēļ, gan tamdēļ, ka pretī stāsies vairāki komandas biedri no "Partizan" vienības.

"Jā, 100% gribas parādīt sevi. Protams, es atceros "Barcelona" laikus. Gribās serbus uzvarēt. Būs interesanti uzspēlēt pret saviem komandas biedriem. Gribas uzvarēt, lai visu gadu viņiem to ģērbtuvēs varu pieminēt. Viņi par to visu laiku runāja pirms braucu prom. Būs viņiem jāierāda vieta."

Kurucs cenšas nelasīt Serbijas basketbola līdzjutēju vēstules sociālajos tīklos. "Izlasīju vienu vai divas ziņas, kurās novēlēja man veiksmi izlasē ar piebildi, ka Serbiju mēs neuzvarēsim."

Latvijas izlasi vasarā pārstāvēja Artūrs Kurucs, kurš šoreiz valstsvienībai nevar palīdzēt, jo ir aizņemts klubā. Uz visām brāļa spēlēm Rodions bija klātienē.

"Es arī gribēju spēlēt, bet diemžēl tobrīd man vēl nebija līguma. Viņam šeit ļoti patika. Viņam bija ļoti svarīga loma. Viņš man nesen sarunā teica, ka ļoti gribētu būt klāt arī tagad. Būtu forši uzspēlēt kopā. Mums bērnībā sapnis bija kopā spēlēt Latvijas izlasē un varbūt arī kādreiz vienā klubā."

Basketbolu spēlē arī Rodiona un Artūra jaunākais brālis Iļja, kurš dzimis 2007. gadā. Vai visi trīs brāļi kādreiz uzspēlēs kopā Latvijas izlasē? "Iļja vēl ir maziņš. Viņam vēl jāpaaugas un daudz jāstrādā," pasmejoties sacīja vecākais brālis.

Latvijas basketbolisti augustā pārvarēja Pasaules kausa priekškvalifikāciju, izcīnot četras uzvaras četrās spēlēs. Mūsējie divreiz pārspēja Rumāniju un divreiz Baltkrieviju, mačus aizvadot "Arēnā Rīga".

Pasaules kausa finālturnīrs 2023. gada septembrī notiks Japānā, Indonēzijā un Filipīnās. Kopumā no Eiropas zonas turnīram kvalificēsies 12 valstsvienības.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu