Vai Porziņģis atsācis spēlēt NBA zvaigznes līmenī? (1)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Kristaps Porziņģis
Kristaps Porziņģis Foto: AP/Scanpix

Kristaps Porziņģis novembrī astoņās no deviņām spēlēm guvis vairāk par 20 punktiem, raisot diskusiju - vai liepājnieks atsācis spēlēt Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) zvaigznes līmenī?

Porziņģim karjerā līdz šim statistiski labākā sezona bija 2017./18. gadā. Pārstāvot Ņujorkas "Knicks" komandu, liepājnieku izraudzījās dalībai NBA Visu zvaigžņu spēlē. Tomēr dalību prestižajā pasākumā liedza smagā ceļgala trauma, kuras dēļ Latvijas basketbolists nevarēja spēlēt vairāk nekā pusotru gadu.

Sezonā, kad Porziņģi iekļāva NBA Visu zvaigžņu spēles dalībnieku sastāvā, viņš 48 mačos vidēji spēlē guva 22,7 punktus, izcīnīja 6,6 atlēkušās bumbas un bloķēja 2,4 metienus. Sezonas griezumā gūtajos punktos un bloķētajos metienos tie ir viņa labākie rādītāji karjerā.

Aizvadītajā starpsezonā "Mavericks" kluba vadības pārstāvji un arī komandas biedri nereti uzsvēra, ka Porziņģis pēc ilgāka pārtraukuma vasarā varēja ieguldīt pilnvērtīgu darbu treniņos, jo viņam to neliedza traumas. Tika pausta cerība, ka Porziņģis atsāks spēlēt NBA zvaigznes līmenī.

​Šīs sezonas sākums Porziņģim bija viduvējs, oktobrī trīs spēlēs viņš vidēji guva 12,7 punktus. Turpinājumā viņš izlaida piecas spēles pēc kārtas muguras sastiepuma dēļ. Lielākie kritiķi atkal varēja nopelt Latvijas basketbolistu, kurš iedzīvojies kārtējā savainojumā.

Tomēr pēc pauzes Porziņģis laukumā demonstrē daudz pārliecinošāku sniegumu. Šosezon 12 mačos vidēji spēlē viņš guvis 21,1 punktu, izcīnījis 8,2 atlēkušās bumbas un bloķējis 1,5 metienus.

"Es jūtos lieliski," intervijā NBA.com atzīmēja Porziņģis. "Mans ķermenis ilgu laiku nav juties tik labi."

Rēķinot tikai novembra spēles, Porziņģis vidēji deviņos mačos atzīmējies ar 23,8 punktiem, pie groziem savācis 8,8 atlēkušās bumbas un 1,3 reizes apturējis pretinieku metienus. Soda metienus latvietis realizējis ar augstu precizitāti 93,2% (41 no 44), metienus no spēles ar 51% (77/151), tālmetienus ar 37,7% (20/53).

Starpsezonā "Mavericks" galvenā trenera amatā Riku Kārlailu nomainīja Džeisons Kids. Dalasā pirmās divas sezonas Porziņģim pie trenera Kārlaila bija ar kāpumiem un kritumiem, cenšoties atrast savu lomu komandā. Šķiet, ka trenera Kida prasībām Latvijas basketbolists pielāgojies ātrāk un labāk.

"Šā treneru štāba redzējums, kā mani izmantot laukumā, saskan ar manu skatījumu. Visu interesēs ir mani izmantot pēc iespējas labāk," norādīja Porziņģis.

Daudz spekulēts, ka Porziņģim iepriekšējās divās sezonās nav izdevies izveidot labu saikni ar "Mavericks" līderi slovēni Luku Dončiču. Latvijas basketbolists gan pauž pārliecību, ka viņš kopā ar komandas biedru var saspēlēties lieliski.

"Domāju, ka mēs varam būt viens no labākajiem tandēmiem visā līgā. Es tiešām tam ticu," sacīja Porziņģis.

"Mēs vairāk komunicējam. Un tas ir ļoti svarīgi," atklāja Porziņģis. "Sākums ir bijis labs. Man patīk spēlēt kopā ar Luku. Ir grūti tikt pie iespējas spēlēt ar tik talantīgu spēlētāju, tāpēc tas ir jānovērtē. Viņš pārējiem spēli padara vienkāršāku, piesaistot lielu pretinieku uzmanību."

Kas pamudināja vairāk komunicēt?

"Tas vienkārši ir jādara. Kādam ir jāsper pirmais solis," teica Porziņģis. "Komunikācija ir izšķiroša, tas ir tieši tik vienkārši. Problēmas rodas tad, ja lietas netiek izrunātas."

"Viņi viens otru papildina," uzskata "Mavericks" īpašnieks Marks Kjūbans. "KP laukumā atbrīvo vietu. Kad Luka nav laukumā, KP var tikt tuvāk grozam un gūt punktus. Aizsardzībā viņš ir bijis lielisks. Tomēr es joprojām uzskatu, ka KP vēl nav parādījis savu labāko basketbolu, taču man šķiet, ka viņš sāk justies komfortablāk."

Ņemot vērā, ka Porziņģis vienojies ar "Mavericks" komandu par piecu gadu un 158 miljonu ASV dolāru līgumu, ekspektācijas ir ārkārtīgi augstas - Latvijas basketbolistam lielais atalgojums jāstrādā laukumā.

Brīžos, kad Porziņģa sniegums laukumā nav bijis augstā līmenī, nereti Ziemeļamerikas medijos apspriesta iespēja Latvijas basketbolistu aizmainīt uz citu komandu.

"Tā nav tiesa," sacīja Kjūbans, atbildot uz jautājumu, vai bijusi doma Porziņģi aizmainīt uz citu komandu. 

"Kāpēc lai mēs to darītu? Šādās maiņās vienmēr esi zaudētājs - aizmainot superzvaigzni, tu beigās neiegūsti darījumā to labāko," uzskata Kjūbans.

"Mavericks" īpašnieks ir pārliecināts, ka Porziņģis ir NBA zvaigznes līmeņa spēlētājs.

"Viņš ir vienradzis, kurš arvien vairāk dara vienradža lietas. Mēs vienmēr esam ticējuši, ka KP vēl nav parādījis savu labāko basketbolu. Nu jūs redzat, kāpēc mēs viņu neaizmainījām," atzīmēja Kjūbans.

"Viņš ir lielisks spēlētājs, viņš ir lielisks puisis. Visa mana pieredze saistībā ar viņu ir bijusi pozitīva," piebilda "Mavericks" īpašnieks.

Kristaps Porziņģis
Kristaps Porziņģis Foto: Reuters/ScanPix

Aizvadītajā starpsezonā Porziņģis esot smagi strādājis pie fiziskās sagatavotības, lai mazinātu risku gūt kārtējo savainojumu.

"Jūtu, ka mans ķermenis ir vairāk nobriedis. Laukumā jūtos stiprs, un tas atspoguļojas manā spēlē," pastāstīja Latvijas basketbolists.

"Kad spēlēju Ņujorkā, mani izmantoja citādāk. Kad spēlē kopā ar tik lielisku spēlētāju kā Luka, tas izmaina spēli. Bija lietas, kas man bija jāsaprot un tām jāpielāgojas," atzīst Porziņģis.

"Komandas biedri un treneri man uzticas, tāpēc tieku nostādīts situācijās, kurās jūtos viskomfortablāk."

"KP ir izmantojis Kida pieeju, lai palielinātu pārliecību. Kad puišiem ir pārliecība par sevi un viņi jūtas ērti, viņi spēlē vēl cītīgāk," uzskata Kjūbans.

"Viņš spēlē ļoti labi abos laukuma galos," latvieti slavē "Mavericks" galvenais treneris Kids. "Kaut arī sezonas sākumā viņam bija trauma, turpinājumā viņa sniegums ir bijis tikpat labs kā treniņnometnē."

"Es ļoti smagi strādāju. Kad laukumā sāc atkal justies labi un esi vesels, tad atgūsti prieku spēlēt. Tad spēli daudz vairāk izbaudi," uzsvēra Porziņģis.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu