Vai šaha karalis tiks gāzts? Kārlsens pret Ņepomņaščiju (3)

Jānis Vingris
, Žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Magnuss Kārlsens
Magnuss Kārlsens Foto: Eric Rosen FIDE.com

Šodien, 26. novembrī, Dubaijā sāksies mačs par pasaules čempiona titulu šahā. Šim mačam bija jānotiek jau 2020. gadā, bet Covid-19 pandēmijas dēļ tas tika atcelts uz veselu gadu.

Mačā, kas ilgs 20 dienas, no 26. novembra līdz 16. decembrim, tiksies pašreizējais pasaules čempions norvēģis Magnuss Kārlsens (Magnus Carlsen) un Jans Ņepomņaščijs (Ян Непо́мнящий) no Krievijas, kurš 2020. gada Kandidātu turnīrā izcīnīja pirmo vietu un līdz ar to arī tiesības stāties pretī Kārlsenam.

Jans Ņepomņaščijs un Magnuss Kārlsens
Jans Ņepomņaščijs un Magnuss Kārlsens Foto: Eric Rosen FIDE.com

30 gadus vecais Magnuss Kārlsens tiek uzskatīts par vienu no visu laiku spilgtākajiem šaha talantiem. Kārlsens par lielmeistaru (GM) kļuva 13 gadu, 4 mēnešu un 27 dienu vecumā, 19 gados viņš kļuva par šahistu ar visaugstāko reitingu pasaulē, bet 2013. gadā, 22 gadu vecumā, par pasaules šaha čempionu – mačā par pasaules šaha čempiona titulu viņš pārliecinoši uzvarēja šaha leģendu Višvanathanu Anandu (Viswanathan Anand) no Indijas. Kārlsenu pārspēt neizdevās arī nākamajiem pretendentiem uz šaha karaļa troni – Sergejam Karjakinam no Krievijas un Fabiano Karuanam no Amerikas.

Šoreiz Kārlsena pretinieks ir 31 gadu vecais Jans Ņepomņaščijs – divkārtējs Krievijas čempions, kurš šahistu reitingu topā ieņem piekto vietu ar 2782 reitinga punktiem.

Mača balvu fonds ir 2 miljoni eiro. No tā uzvarētājs saņems 60%, bet zaudētājs 40%.

Pasaules čempionātam šahā ir senas tradīcijas. Pirmais oficiālais mačs notika 1886. gadā, un tajā tikās Johaness Cukertorts (Johannes Zukertort) un Vilhelms Šteinics (Wilhelm Steinitz), kurš kļuva par pirmo pasaules čempionu.

2021. gada mačs par pasaules šaha čempiona titulu notiek «World Expo 2020» ietvaros Dubaijā, Apvienotajos Arābu Emirātos. Pirmsspēļu preses konferencē Kārlsena un Ņepomņaščija starpā bija redzama savstarpēja cieņa. Atklāšanas ceremonijas izlozē spēlētājiem bija jāpārsprādzina ar hēliju pildīti baloni, lai noskaidrotu, ar kādām krāsām viņi iesāks mača pirmo spēli. Kārlsena balons uzsprāga ar melnās krāsas konfeti, un tas nozīmē, ka čempions maču iesāks ar melnajām figūrām.

Preses konferencē žurnālisti mēģināja provocēt Ņepomņaščiju, atsaucoties uz Kārlsena iepriekš izteiktu piezīmi, ka lielmeistari Fabiano Karuana un Dings Lirens būtu spēcīgāki pretinieki. Nedaudz sadugušā Ņepomņaščija atbilde bija: «Viņam acīmredzot kaut ko vajadzēja teikt. Tāda arī ir mana reakcija.»

Žurnālisti mēģināja provocēt arī Kārlsenu, pieminot bijušā pasaules čempiona Višvanathana Ananda teikto, ka šajā piektajā mačā par pasaules čempiona titulu Kārlsena iekšējā uguns nebūs tik stipra kā iepriekš. «Pirmo reizi to dzirdu, un tas noteikti man liks uguņot, tā ka liels paldies,» tā atbildēja Magnuss Kārlsens.

Pasaules Antidopinga aģentūras WADA ieviesto sankciju dēļ pret Krieviju Jans Ņepomņaščijs šajā mačā nespēlēs zem Krievijas karoga, bet gan kā neitrālais spēlētājs zem Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) karoga. 2019. gadā par valsts sponsorētās dopinga programmas ieviešanu Wada uz četriem gadiem diskvalificēja Krieviju, aizliedzot tai piedalīties pasaules lielākajos sporta notikumos.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu