Verpakovskis: Brazīlijā mums bija ļoti interesants un saspringts grafiks

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: RFS

Vien pāris dienas pēc 2021. gada sezonas noslēguma Latvijas "Optibet" futbola virslīgas čempionvienības RFS ģenerāldirektors Māris Verpakovskis, sporta direktors Aleksandrs Usovs un galvenais treneris Viktors Morozs devās uz Brazīliju, kur meklēja jaunus talantus kā Emersonus, kluba preses dienests informēja TVNET.

Futbola lielvalstī RFS cilvēki pavadīja gandrīz divas nedēļas, kuras bija rūpīgi ieplānotas. Šajā laikā apmeklētas vairākas dažādu līmeņu spēles, nodibināti jauni kontakti ar zināmiem Brazīlijas klubiem, notikušas sarunas ar ietekmīgiem futbola aģentiem. Par vizīti Brazīlijā plašāk pastāstīja Latvijas čempionu ģenerāldirektors Verpakovskis.

Pastāsti nedaudz plašāk par ceļojuma uz Brazīliju mērķiem un plānu?

Mērķis bija ļoti vienkāršs - aizbraukt uz Brazīliju un un mēģināt atrast jaunus Emersonus, kā arī nodibināt jaunus kontaktus. Mums bija sastādīts ļoti interesants un saspringts grafiks. Desmit dienās paspējām apmeklēt četras dažādas akadēmijas, kā arī astoņas dažādu līmeņu spēles - gan augstākās līgas, gan jaunatnes U-20 un U-18 čempionātu. Ceļojuma laikā izveidojām diezgan lielu sarakstu ar spēlētājiem, kuri mums liekas interesanti un perspektīvi.

Prioritārajā sarakstā ir spēlētāji, kuri mums ir iepatikušies visvairāk. Esam sākuši pārrunas, lai saprastu, cik reāli būtu kādu no viņiem piesaistīt pie mums. Spēlētājus no šā saraksta mēs būtu gatavi ņemt bez pārbaudes, un jau janvārī kāds no viņiem teorētiski varētu mums pievienoties.

Tāpat esam izveidojuši vēl vienu sarakstu. Futbolistus no šā saraksta mēs vēlamies uzaicināt uz mūsu treniņnometni Turcijā. Arī nākamgad plānojam doties uz Turciju, kur pavadīsim trīs nedēļas. Neredzam īsti jēgu viņus vest uz pārbaudi Rīgā, jo tobrīd būs pavisam citi laikapstākļi un viņiem būs nepieciešams lielāks laiks adaptēties, tikmēr Turcijā viņu potenciālu novērtēt būs vieglāk. Varēsim izveidot objektīvāku priekšstatu par viņu spējām.

Kuras akadēmijas apmeklējāt un vai tika runāts par iespēju sadarboties nākotnē?

Apmeklējām četras akadēmijas: "Vila Nova", "Flamengo", "Serrano" un "Ferroviaria". Tikāmies ar viņu pārstāvjiem un runājām par dažādām sadarbības iespējām. Katra no tām izrādīja interesi sadarbības veidošanā. Viņiem ir interesants čempionu klubs no Eiropas, kurš veiksmīgi startēja Eirokausos un nākamajā sezonā debitēs UEFA Čempionu līgas kvalifikācijā.

Diskutējām par vairākiem iespējamajiem sadarbības modeļiem. Viens no tiem būtu spēlētāju īre vai pāreja uz RFS. Šo akadēmiju spēlētāju mērķis ir iekarot Eiropas spēcīgākās līgas, bet RFS varētu būt labs pirmais solis.

Kādas ir iespējas sastāvu papildināt ar tiešām talantīgiem Brazīlijas jaunajiem spēlētājiem, ņemot vērā to, ka labākos šīs valsts talantus uzmanīgi vēro ne tikai labākie šīs valsts, taču arī Eiropas klubi?

Brazīlijā ir nenormāli liela konkurence, īpaši pēdējā U-20 vecuma grupā. Tas ir izšķirošais brīdis, kad spēlētāji, kuriem vēl nav profesionāla līguma, vai nu saņems šādu piedāvājumu, vai arī zaudēs konkurenci un neiekļūs spēcīgāko līgu apritē.

Lai arī Brazīlija ir liela valsts ar daudzām jo daudzām komandām, tomēr spēlētāju ir vēl vairāk un ne visiem izdodas parakstīt līgumus ar zināmiem Eiropas klubiem vai arī iekļūt Brazīlijas divās spēcīgākajās līgās. Ir lielisks Ukrainas kluba "Shakhtar" piemērs - viņu filozofija ir strādāt tieši ar šādiem spēlētājiem. Protams, mēs nevaram tēmēt uz pašu augstāko plauktu un konkurēt ar "Chelsea", "Barcelona" un "Real", taču mums ir iespējas pacīnīties par labiem U-20 vecuma spēlētājiem. Skatīsimies, vai mums izdosies šoreiz atrast pāris jaunus Emersonus.

Vai paši spēlētāji ir ieinteresēti doties spēlēt uz Latviju?

Ir vieglāk atvilināt spēlētāju no Brazīlijas nekā futbolistu no Horvātijas vai Serbijas. Talanti no šīm valstīm parasti izvēlas līdz pat pēdējam gaidīt savu iespēju dzimtenē. Savukārt futbolisti no Brazīlijas uz to skatās savādāk, viņiem tā ir iespēja nonākt Eiropas futbola apritē. Viņiem tā ir laba pietura. Mums sarunās palīdz ne tikai čempionu statuss, bet arī fakts, ka divu pēdējo sezonu laikā esam veikuši transfērus par ievērojamām summām uz MLS un Beļģijas klubiem. Runāju par Činonso Ofora pāreju uz "Chicago Fire" un Darko Lemajiča pāreju uz "Gent".

Minēji, ka apmeklējāt arī vairākas zināmu komandu spēles. Pastāsti nedaudz plašāk.

Bijām uz "Botafogo" izšķirošo maču par iekļūšanu augstākajā līgā, kā arī "Flamengo" pēdējo spēli pirms "Libertadores" lielā fināla. Lielāko iespaidu atstāja futbola līdzjutēji. Uz Brazīlijas čempionāta spēlēm esmu bijis arī iepriekš, taču tādu atmosfēru, kāda bija "Flamengo" spēlē leģendārajā "Maracana" stadionā, nekad savā dzīvē nebiju izjutis.

Esmu bijis daudzos stadionos Eiropā, esmu pats spēlējis daudzos stadionos, bet šis bija īpaši. Fani komandu pavadīja uz lielo "Libertadores" finālu. 60 000 cilvēku, visi stāv kājās, dzied, zina visas dziesmas. Vienkārši skrēja skudriņas pār ādu. Nebiju to gaidījis. Tas bija mačs ar "Corinthians", turklāt 90+5 minūtē "Flamengo" guva uzvaras vārtus. Kosmoss.

"Botafogo" maču vēroja 40 000 skatītāju un viņi nodrošināja vietu augstākajā līgā, bet "Flamengo" atmosfēra bija vēl labāka. Ir vērts to piedzīvot.

Tikāties arī ar vairākiem ietekmīgiem futbola aģentiem, kā veicās?

Mums bija ieplānotas divas tikšanās ar Brazīlijas aģentiem. Viņi skaitās Top 10 aģenti Brazīlijā. Diskutējām par iespējām sadarboties. Turpinām komunikāciju arī tagad attālināti, apsveram iespēju piesaistīt spēlētājus no viņiem, izvērtējam mums izteiktos piedāvājumus.

Viens Baltijas klubs savulaik ir devies uz treniņnometni Brazīlijā. Vai kas tāds būtu iespējams arī RFS?

Protams, teorētiski būtu ļoti interesanti aizvadīt nometni un pārbaudes spēles Brazīlijā, taču pārlidojums būtu ļoti smags un dārgs. Diez vai dzīvē mēs to kādreiz realizēsim, drīzāk nē, lai gan ļoti gribētos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu