Bļugers, Girgensons vai Balcers? (1)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Teodors Bļugers (no kreisās), Zemgus Girgensons un Rūdolfs Balcers
Teodors Bļugers (no kreisās), Zemgus Girgensons un Rūdolfs Balcers Foto: Reuters/AFP/Scanpix

Zemgus Girgensons, Teodors Bļugers vai Rūdolfs Balcers - kurš no Latvijas izlases uzbrucējiem šosezon būs rezultatīvākais latvietis Nacionālajā hokeja līgā (NHL)?

Mūsu trīs musketieri šosezon līdz šim brālīgi sapelnījuši rezultativitātes punktus - katram pa 10. Arī aizvadīto spēļu skaits ir teju vienāds, tāpēc azartiskākie hokeja mīļi šobrīd var kopīgi prātot, kurš no Latvijas uzbrucējiem šosezon NHL varētu sakrāt visvairāk punktu regulārajā čempionātā, katrai komandai aizvadot 82 mačus.

Teorētiski gūtajiem vārtiem ir lielāka vērtība nekā rezultatīvai piespēlei, tāpēc latviešu konkurencē šobrīd sezonas līderis nosacīti ir Bļugers, kurš izcēlies ar sešiem trāpījumiem (6+4). Girgensonam ir 5+5, bet Balcera kontā rezultatīvu piespēļu ir vairāk nekā gūto vārtu (2+8). Girgensonam un Bļugeram pa 25 mačiem, Balceram - 24.

Kurš ir favorīts?

Skaitliskais vairākums ir viens no priekšnoteikumiem, kas palielina izredzes hokejistiem tikt pie rezultativitātes punktiem. Girgensons no trim latviešu uzbrucējiem šosezon ir vienīgais, kurš regulāri spēlē skaitliskajā vairākumā - vidēji mačā minūti un 42 sekundes. Balcers vidēji vairākumā spēlējis tikai 11 sekundes, bet Bļugers vien četras.

Girgensons šosezon guvis divus vārtus un veicis vienu rezultatīvu piespēli skaitliskajā vairākumā, savukārt Bļugers un Balcers nav izcēlušies ar punktiem, kad laukumā cenšas izmantot viena vai divu spēlētāju pārsvaru. Līdz ar to Girgensonam teorētiski ir labs pamats kļūt par rezultatīvāko Latvijas hokejistu šosezon NHL.

Tiesa, vērts atzīmēt, ka NHL spēlētāja karjerā Bļugers guvis četrus vārtus un veicis četras rezultatīvas piespēles, spēlējot skaitliskajā mazākumā! Neskatoties uz to, ka komandai mazākumā galvenais uzdevums ir nosargāt savu cietoksni, Latvijas hokejists vairākkārt apliecinājis, ka viņš var arī aizskriet pretuzbrukumā un sarūgtināt pretiniekus.

Diemžēl traumu šobrīd dziedē Balcers, kuram šī sezona, vismaz pagaidām, nav sevišķi veiksmīga. Viņš vārtus nav guvis jau pēdējās 13 spēlēs pēc kārtas, turklāt lietderības koeficients -8 ir otrais sliktākais komandā. Tomēr viņam ir uzticības kredīts, jo viņš regulāri spēlē otrajā uzbrucēju virknējumā.

Lai latvieši krātu punktus, nav mazsvarīgi, cik rezultatīvi kopumā spēlē viņu pārstāvētās komandas. Bļugera komanda (Pitsburgas "Penguins") vidēji spēlē guvusi 2,96 vārtus, kas ir 16. rādītājs šosezon NHL. Savukārt Girgensona un Balcera pārstāvētie klubi (Bufalo "Sabres" un Sanhosē "Sharks") ierindojas attiecīgi 23. un 24. pozīcijā (vidēji 2,76 un 2,73 vārti).

Vērtējot sauso statistiku, Girgensons ir favorīts sacensībā par rezultatīvākā latvieša godu šosezon NHL. "Betsafe" bukmeikeri par favorītu gan uzskata Bļugeru, kurš punktus gūst stabilāk. Girgensons un Balcers piedzīvojuši septiņu spēļu "sauso" sēriju, bet Bļugers bez rezultativitātes punktiem palicis maksimums četros mačos pēc kārtas.

100 punkti?

Latvijas hokejisti kopā NHL regulārajā čempionātā 100 punktus pēdējo reizi sakrāja 2002./03. gada sezonā:

  • Sandis Ozoliņš 44 punkti (12+32)
  • Sergejs Žoltoks 42 (16+26)
  • Kārlis Skrastiņš 13 (3+10)
  • Pēteris Skudra 1 (0+1).

Tas iepriekš izdevās vēl trīs reizes - 114 punkti (2001./02. gada sezonā), 100 (2000./01.) un 104 (1999./00.). Lauvas tiesu no punktiem sakrāja Sandis Ozoliņš, kurš sezonas laikā mēdza nopelnīt 40, 50 un pat 60 punktus. Liels nopelns arī Sergejam Žoltokam, kurš piecas reizes karjerā NHL sezonā guva vairāk par 30 punktiem. No šis paaudzes hokejistiem rekordists ar 30 punktiem sezonā ir Girgensons, bet Bļugera kontā ir divas sezonas pa 22 punktiem.

Iespējams, ka arī šīs paaudzes hokejistiem varētu būt pa spēkam kopā sezonas laikā NHL regulārajā čempionātā izcelties ar 100 rezultativitātes punktiem. Mūsu labākais vārtsargs Elvis Merzļikins šosezon vienu rezultatīvu piespēli ir jau veicis, turklāt viņš ir apņēmības pilns arī gūt vārtus. Kas to lai zina, bet varbūt arī nesen NHL debiju piedzīvojušais aizsargs Kristiāns Rubīns papildinās latviešu krājkontu.

"Ir nospēlēta gandrīz trešdaļa NHL regulārās sezonas, un trīs latviešu uzbrucēju rezultativitāte pagaidām virzās pēc līdzīga grafika, jo 9. decembrī visiem trijiem ir identisks gūto punktu skaits - katram pa 10. Statistikas cienītājiem šāds fakts rosina jautājumu, kurš no latviešiem būs rezultatīvāks šajā regulārajā sezonā? Visu trīs izredzes varētu vērtēt visai līdzīgi, kaut gan šobrīd uz nezināmu laiku traumēto spēlētāju sarakstā ir nonācis Rūdolfs Balcers, kas samazina viņa izredzes būt rezultatīvākajam. Kā nelielu favorītu varētu šobrīd izvirzīt Teodoru Bļugeru, kurš gan vārtus, gan rezultativitātes punktus gūst ar vislielāko stabilitāti," vērtē "Betsafe" bukmeikeri

"Arī Zemgus Girgensons sezonu ir iesācis samērā rezultatīvi, kā arī ir izpelnījies iespēju spēlēt vienā no komandas vairākuma brigādēm. Ja latviešu hokejisti spēs izvairīties no ilgstošām traumām un saglabās pašreizējo rezultativitāti, tad pēc pašreizējā punktu gūšanas grafika pastāv diezgan reāla iespēja, ka mūsu trijotne spēs kopīgiem spēkiem savākt 100 rezultativitātes punktus, kas būtu ļoti labs un nebijis sasniegums pašreizējai latviešu hokejistu paaudzei NHL," norāda "Betsafe" bukmeikeri.

Raksts tapis sadarbībā ar Betsafe

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu