2021. gada pieturzīmes ⟩ Spilgtākie notikumi pasaules sportā

"Euro 2020" čempioni Itālijas izlase. Foto: Reuters / Scanpix
CopyDraugiem X Whatsapp

Kurus no 2021. gada pasaules sporta notikumiem jūs atcerēsieties vēl ilgi? Aizgājušajā gadā to bija gana daudz, turklāt vienā vasarā pieredzējām gan Eiropas čempionāta finālturnīru futbolā, gan vasaras olimpiskās spēles. Lūk, aizvadītā gada spilgtākie pasaules sporta mirkļi TVNET vērtējumā.

"Super Bowl LV" jeb 55. Superkausa izcīņa amerikāņu futbolā

Tradicionāli gada sākumā ASV tiek izcīnīta Nacionālās futbola līgas (NFL) galvenā trofeja jeb "Super Bowl". Tā ir nedēļas nogale, kas pie televīzijas ekrāniem pulcē miljoniem līdzjutēju, kā arī iespēja pārraidē reklamēt savu produktu maksā vairākus miljonus dolāru.

55. "Super Bowl" izcīņu starp Tampabejas "Bucaneers" un Kanzassitijas "Chiefs" 2021. gada 7. februārī esot noskatījušies 91,67 miljonu cilvēku (vidējais rādītājs).

30 sekunžu reklāma pārraides laikā izmaksāja 5,5 miljonus dolāru, bet puslaika pārtraukumā šoreiz uzstājās kanādiešu mūziķis the Weeknd.

Tampabejas "Buccaneers" kļuva par pirmo NFL komandu, kurai savā laukumā izdevies uzvarēt "Super Bowl" spēlē, bet leģendārais Toms Breidijs čempionātā izcīnīja jau septīto uzvaru karjerā.

"Buccaneers" mājās ar 31:9 uzvarēja "Chiefs".

Breidijs kļuva par vecāko spēlētāju, kurš piedalījies "Super Bowl" mačā. Viņš to paveica 43 gadu vecumā.

Zīmīgi, ka "Chiefs" komandā spēlēja Latvijas izcelsmes amerikānis Niks Kaizers. Viņš uzaudzis ASV, taču aizvien labi pārvalda latviešu valodu. Viņš kopā ar "Chiefs" NFL čempionātā uzvarēja 2020. gadā, bet "Super Bowl" spēlē laukumā nedevās.

Toms Breidijs (centrā) un Tampabejas "Bucaneers" spēlētāji.
Toms Breidijs (centrā) un Tampabejas "Bucaneers" spēlētāji. Foto: USA Today Sports/Scanpix

Milvoki "Bucks" pēc 50 gadu pārtraukuma uzvar NBA, Adetokunbo pirmais tituls

2021. gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) fināls noteikti paliks atmiņā ar to, ka par titulu cīnījās divas franšīzes, kas nepārstāv kādu no ASV lielajiem tirgiem (Ņujorka, Losandželosa, Maiami utt.).

Tas gan nekādi nemazina abu finālistu nopelnus, jo tieši šīs divas komandas izslēgšanas spēļu maratonā bija labākās. Beigu beigās līdz titulsērijai tika Milvoki "Bucks" ar "grieķu pārcilvēku" Janni Adetokunbo priekšgalā, kā arī veterāna Krisa Pola spārnotā Fīniksas "Suns".

"Bucks" komanda uzvarēja sestajā finālsērijas mačā, ar rezultātu 105:98 (29:16, 13:31, 35:30, 28:21) pārspējot Fīniksas "Suns". Visā sērijā Milvoki klubs triumfēja ar 4-2.

Izcils sestajā finālspēlē bija "Bucks" līderis Adetokunbo, kurš guva 50 punktus, izcīnīja 14 atlēkušās bumbas un veica divas rezultatīvas piespēles, kā arī bloķēja piecus metienus. Tieši viņu atzina par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju jeb MVP.

"Bucks" finālā atspēlējās pēc diviem zaudējumiem pirmajās cīņās Fīniksā, kļūstot tikai par piekto komandu, kas to paveikusi. Milvoki savā laukumā izslēgšanas spēlēs sasniedza NBA labāko bilanci 10-1.

Līdz šim vienīgo titulu Milvoki "Bucks" bija ieguvusi 1971. gadā, kad komandas līderi bija Karīms Abduls Džabars un Oskars Robertsons.

"Suns" neizdevās izcīnīt pirmo čempionu titulu kluba 53 gadu pastāvēšanas vēsturē.

Milvoki "Bucks" čempionu parāde.
Milvoki "Bucks" čempionu parāde. Foto: AP/Scanpix

Tampabejas "Lightning" otro gadu pēc kārtas izcīna Stenlija kausu, Kučerovs kļūst par "Bud Light" reklāmas seju

Stenlija kauss tiek uzskatīs par vienu no visgrūtāk izcīnāmajām profesionālā sporta trofejām. Paveikt to divus gadus pēc kārtas nav joka lieta, lai neteiktu vairāk.

"Lightning" piektajā finālspēlē savā laukumā 18 110 skatītāju klātbūtnē ar rezultātu 1:0 (0:0, 1:0, 0:0) pārspēja Monreālas "Canadiens", triumfējot NHL finālsērijā līdz četrām uzvarām ar 4-1.

Floridas komanda 2020. gada Stenlija kausa izcīņas finālsērijā ar 4-2 uzveica Dalasas "Stars" vienību, kas šogad NHL "play-off" turnīram nemaz nekvalificējās.

Iepriekšējos reizi divus gadus pēc kārtas triumfēt NHL izdevās Pitsburgas "Penguins" komandai, kas to paveica 2016. un 2017. gadā.

"Lightning" trešo reizi vēsturē izcīnīja Stenlija kausu. Tas izdevās ne tikai 2021. un 2020. gadā, bet arī 2004. gadā, ar 4-3 pārspējot Kalgari "Flames".

Par "play-off" turnīra rezultatīvāko spēlētāju kļuva "Lightning" krievu uzbrucējs Ņikita Kučerovs, kurš 22 mačos sakrāja 32 punktus (astoņi vārti un 24 piespēles).

Kučerovs traumas dēļ izlaida visu regulāro čempionātu. Viņam 2020. gada 29. decembrī veica gurna operāciju. Krievu hokejists pēc otrā titula izcīnīšanas izcēlās arī citā veidā, uz preses konferenci ierodoties bez krekla un ar "Bud Light" alus bundžiņu rokās. Kučerova atziņas preses konferencē bija ļoti vaļsirdīgas.

Tikmēr vārtsargs Andrejs Vasiļevskis kļuva par labāko atvairīto metienu rādītājā (93,7%) un "sauso" spēļu skaitā (5). Viņu atzina par "play-off" vērtīgāko spēlētāju jeb MVP, kuram pasniedz Kona Smita balvu.

Iepriekšējo reizi par NHL "play-off" vērtīgāko spēlētāju vārtsargs tika atzīts 2012. gadā, kad Stenlija kausu izcīnīja Losandželosas "Kings" ar amerikāni Džonatanu Kviku vārtos.

NHL titulētākā komanda "Canadiens", kas Stenlija kausu izcīnījusi 24 reizes, finālu sasniedza pirmo reizi kopš 1993. gada.

Ilgi gaidītais boksa zvaigžņu duelis - Oleksandrs Usiks pret Entoniju Džošua

Ukrainas bokseris Oleksandrs Usiks septembra sākumā Londonā divu smagsvaru duelī uzvarēja Lielbritānijas pārstāvi Entoniju Džošua, un ieguva savā rīcībā čempiona jostas.

Usiks savu pretinieku uzvarēja pēc punktiem, visi trīs tiesneši lēma par labu ukrainim - 117:112, 116:112, 115:113

Cīņa norisinājās Anglijas futbola premjerlīgas kluba Totenhemas "Hotspur" stadionā, kur to noraudzījās vairāk nekā 60 000 skatītāju.

Usiks savā rīcībā ieguva Pasaules boksa asociācijas (WBA), Starptautiskās boksa federācijas (IBF) un Pasaules boksa organizācijas (WBO) čempiona jostas.

Usikam profesionālajā boksā aiz muguras ir 19 cīņas, visas uzvarētas, no tām 13 ar nokautu. 2018. gada janvārī viņš Rīgā Pasaules boksa supersērijas (WBSS) pirmās sezonas pirmā smagā svara kategorijas pusfinālā pēc punktiem uzvarēja latvieti Mairi Briedi.

Visticamāk, ka jau šogad notiks Usika un Džošua revanša cīņa, kas ļaus abiem nopelnīt krietnu žūksni naudas.

Pasaules hokeja čempionāts Rīgā

2020. gadā pasaules čempionātam hokejā bija jānotiek Šveicē, bet to Covid-19 pandēmijas dēļ atcēla. Pērnā gada meistarsacīkstēm bija jānotiek Rīgā un Minskā, bet gada sākumā tapa skaidrs, ka Baltkrievijā notiekošo politisko procesu dēļ viss turnīrs būs jārīko Latvijai.

No valsts budžeta tika piešķirti aptuveni pieci miljoni eiro, bet Starptautiskā ledus hokeja federācija (IIHF) solīja dot vēl 12 miljonus (beigās gan esot iedevusi mazāk). 

Rīgas Olimpiskā sporta centra futbola halle tika pārvērsta par hokeja maču norises vietu ar tribīnēm. Tiesa, skatītāji spēles drīkstēja apmeklēt tikai no 1. jūnija, kad pēdējo un izšķirošo apakšgrupas maču pret Vāciju aizvadīja Latvijas valstsvienība.

Latvieši pamanījās vāciešiem zaudēt, kaut gan ceturtdaļfināla sasniegšanai abām izlasēm pietika ar neizšķirtu. Šo spēli klātienē "Arēnā Rīga" noraudzījās nepilns tūkstotis skatītāju.

Latvijas izlases faniem šis turnīrs paliks atmiņā kā neviennozīmīgs gan sportiski, gan organizatoriski (dēvēts par neviena negribēto čempionātu). Akmeņus gan noteikti nav jāmet čempionāta orgkomitejas dārziņā, kas ar Edgaru Bunci priekšgalā paveica priekšzīmīgu darbu, ņemot vērā, cik maz laika viņiem bija atlicis līdz turnīra startam, kad IIHF paziņoja lēmumu tā rīkošanas tiesības pilnībā nodot Rīgai.

Sportiski spilgtākais brīdis noteikti ir Latvijas izlases starts turnīrā, kad ar 2:0 tika pārspēta vēlākā pasaules čempiontitula ieguvēja Kanāda. Izcils vārtos bija Matīss Edmunds Kivlenieks, izcili vienota bija visa komanda.

Diemžēl pēc turnīra kļuva zināms, ka tas bija pēdējais Bobam Hārtlijam Latvijas valstsvienības galvenā trenera amatā. Viņš turnīra laikā "sagāja ragos" vai ar pusi sastāva, īpaši necienīgi izturoties pret kapteini Kasparu Daugaviņu, pēc kāda ārzemju kluba vadības zvana nerekomendējot uzbrucējam piedāvāt līgumu. Bija tā vai nebija - to jau zina tikai "es un viņš, un vēl mēnestiņš".

"Euro 2020" jeb pārceltais Eiropas čempionāta finālturnīrs futbolā

Viennozīmīgi viens no šī gada spilgtākajiem un lielākajiem sporta notikumiem pasaulē. Par šo titulu šogad vēl var cīnīties vien Tokijas olimpiskās spēles.

2021. gada Eiropas čempionāta finālturnīrs no 11. jūnija līdz 11. jūlijam norisinājās 11 pilsētās. Kontinenta spēcīgākā komanda tika noskaidrota Vemblija stadionā Londonā. Atjaunotais Vemblija stadions izlašu turnīru titula maču uzņēma pirmo reizi vēsturē, bet tā priekštecī savulaik tika izspēlēts 1966. gada Pasaules kausa fināls un 1996. gada Eiropas čempionāta fināls.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas bija sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle.

Galvenajā mačā par titulu savā starpa tikās Itālija un futbola dzimtene Anglija, kurai pēc gadiem ilgām neveiksmēm beidzot izdevās sasniegt finālu.

Finālmačā Itālija dramatiskā pēcspēles sitienu sērijā pārspēja Angliju ar 2:1 (1:0, 0:1, 11 m - 3:2).

Tikai otrajā Eiropas meistarsacīkšu finālā bija nepieciešami 11 metru sitieni. Pirmoreiz pēcspēles sitieni bija 1976. gadā, kad Čehoslovākija pēc 2:2 pārspēja Vācijas Federatīvo republiku ar 5:3.

Tokijas olimpiskās un paralimpiskās spēles

Par gadu pārceltās Tokijas olimpiskās spēles notika jūlija beigās un augusta sākumā, bet paralimpiskās spēles - augusta beigās un septembra sākumā.

Ar bažām par to, vai būs iespējams iegrožot Covid-19 vīrusu, izvairīties no tā uzliesmojuma sacensību laikā, Japāna atvēra savas durvis aptuveni 11 tūkstošiem sportistu, treneru, žurnālistu un citu iebraucēju.

Sacensības bija liegts vērot arī vietējiem skatītājiem, jo tieši pirms olimpisko spēļu sākuma Japānā Covid-19 saslimušo skaits ik dienu sāka ievērojami pieaugt. Tieši tādēļ visiem spēļu laikā gan telpās, gan ārā bija jāuzturas ar masku uz sejas.

Rīkotāji ar savu uzdevumu kopumā tika galā godam, Covid-19 uzliesmojumu nebija, arī skandālu vai neizdošanos ne.

Latvijas sporta līdzjutējiem olimpiskās spēles noteikti visspilgtāk atmiņā paliks ar 3x3 basketbola izlases triumfu, kā arī svarcēlāja Artūra Plēsnieka bronzu. Ceturto vietu pludmales volejbola turnīrā izcīnīja gan Tīna Graudiņa/Anastasija Kravčenoka, gan Mārtiņš Pļaviņš/Edgars Točs.

Tokijas paralimpiskajās spēlēs medaļu raža vairāk nekā divas reizes lielāka, jo divas sudraba godalgas paraiejādē Rihardam Snikum, Diānai Dadzītei sudrabs diska mešanā un bronza šķēpa mešanā, bet veterāns Aigars Apinis pēc konkurenta diskvalifikācijas tika pie bronzas diska mešanā.

Cīņa par Pirmās formulas titulu sezonas pēdējā posma pēdējā aplī

Īpaši spraiga un neitrālos līdzjutējus piesaistoša gada beigās izvērtās cīņa par Pirmās formulas (F-1) pasaules čempiona titulu, uz to pēdējā posmā pretendējot Maksam Verstapenam no "Red Bull" un Lūisam Hamiltonam no "Mercedes".

Galu galā Verstapens Abū Dabī "Grand Prix" pēdējā aplī izrāva savu karjerā pirmo F-1 pasaules čempiona titulu.

Pirms sezonas pēdējā, 22. posma viņam un Hamiltonam bija vienāds punktu skaits. Hamiltons startā apsteidza sāncensi un noturējās priekšā viņam līdz pat pēdējam aplim, kurā Verstapens viņam pasteidzās garām. Verstapens no Hamiltona pirms tam atpalika vairāk nekā desmit sekundes, taču pēdējos apļos trasē izbraukusī drošības mašīna deva Nīderlandes pilotam iespēju pietuvoties.

24 gadus vecais Verstapens ir pirmais Nīderlandes pilots, kurš kļuvis par F-1 čempionu un ceturtais visu laiku jaunākais titula ieguvējs. Tāpat viņš ir pirmais "Red Bull" pilots kopš 2013. gada, kuram izdevies kļūt par čempionu.

Hamiltonam neizdevās kļūt par vēsturē visu laiku titulētāko F-1 pilotu. Viņam un vācietim Mihaelam Šūmaheram joprojām ir pa septiņiem tituliem. 

"Mercedes" astoto gadu pēc kārtas uzvarēja Konstruktoru kausā, kur iekrāja 613,5 punktus, kas bija par 28 punktiem vairāk nekā "Red Bull". Stabilā trešajā vietā ar 323,5 punktiem bija "Ferrari".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu