1936. gads man asociējas ar Berlīnes vasaras olimpiskajām spēlēm, kad nacistiskās Vācijas diktators Ādolfs Hitlers bija spiests noskatīties, kā ASV vieglatlētikas leģenda Džese Ouens izcīna četras zelta medaļas. Šis interesantais stāsts atainots Holivudas filmā "Rase". Taču togad notika arī ziemas olimpiskās spēles Vācijas pilsētā Garmišā-Partenkirhenā, kur Latviju ziemeļu divcīņā pārstāvēja Edgars Gruzītis. Šogad februārī Pekinas Olimpiādē pēc ilgāka pārtraukuma Latvijai atkal būs savs lidojošais slēpotājs - 19 gadus vecais Markuss Vinogradovs.

Ziemeļu divcīņa ziemas olimpisko spēļu programmā ir kopš 1924. gada. Līdz šim vienīgo reizi Latvijas pārstāvis šajā sporta veidā Olimpiādē piedalījies 1936. gadā, kad Edgars Gruzītis ieguva 42. vietu. Šis sporta veids, kas apvieno tramplīnlēkšanu ar slēpēm un distanču slēpošanu, radies Norvēģijā. Pirmās oficiālās sacensības esot notikušas tālajā 1892. gadā Oslo. Salīdzinājumam - tikai gadu ātrāk ASV radās basketbols.

Olimpiskajās spēlēs medaļām bagātākā valsts ziemeļu divcīņā ir sporta veida dzimtene Norvēģija, kas izcīnījusi 31 godalgu - 13 zelta, 10 sudraba un astoņas bronzas. Tomēr iepriekšējās olimpiskajās spēlēs 2018. gadā Phjončhanā dominēja Vācijas sportisti - triumfējot visās trīs disciplīnās (gan lēcienos no lielā, gan no normālā tramplīna, gan komandu stafetē). Ziemeļu divcīņa pagaidām ir vienīgais sporta veids ziemas olimpisko spēļu programmā, kurā nepiedalās sievietes. Tas gan varētu mainīties 2026. gadā, kad Olimpiādi rīkos Itālija (Milānā un Kortīnā d'Ampeco).

Nereti tautā iesmej, ka Latvijā īstu kalnu nav, mums ir tikai pauguri. Tomēr jau izsenis mūsu valstī ir bijuši savā ziņā traki entuziasti, kuri turējuši pie dzīvības tramplīnlēkšanu ar slēpēm. Fanātiķi ir centušies iegūt valsts atbalstu tramplīnu uzbūvēšanai, tomēr saucieni pēc palīdzības nav sadzirdēti. Sporta veida attīstība gulstas uz pašiniciatīvu un fanātismu. Latvijas Slēpošanas federācijas (LSF) mājaslapā norādītā informācija liecina, ka šobrīd darbojas trīs tramplīnlēkšanas klubi - SK "Lidojošais slēpotājs" (Sigulda), SK "Ogres stils" un "Ikšķile lec". Pie trešā no šiem trim klubiem gan nav norādīta kontaktinformācija.

"Man bija kādi četri gadi, kad nometnē Vācijā man iedeva pirmās slēpes un kombinezonu. Tā bija pirmā reize, kad pamēģināju nobraukt no kalna," pirmos soļus sportā atminas Markuss Vinogradovs. Viņu sportā ievilka vectēvs Agris Kumeliņš, kurš pats savulaik lēca ar slēpēm. Viņš Markusam ir arī treneris un menedžeris.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp