LOK aicina LSF atkārtoti izskatīt jautājumu par otrās olimpiskās ceļazīmes aizpildīšanu

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) piektdien aicināja Latvijas Slēpošanas federāciju (LSF) atkārtoti izskatīt jautājumu par otrās olimpiskās ceļazīmes aizpildīšanu distanču slēpošanā vīriešu konkurencē, kur uz to pretendē Roberts Slotiņš un Indulis Bikše, ziņo LOK.

Nedēļas sākumā Latvijas dalības kvotas Pekinas spēlēs vīriešu konkurencē tika piešķirtas vadošajam slēpotājam Raimo Vīgantam un Bikšem, taču vēlāk tika pieņemts atlikt otrās kvotas piešķiršanu, bet ceturtdien LSF valdes loceklis Jānis Puida, kurš ir atbildīgs par distanču slēpošanu, apstiprināja, ka LSF dalībai Pekinas olimpiskajās spēlēs Bikšes vietā ir apstiprinājusi Slotiņu.

Bikše ar protestu pret lēmumu vērsies LOK cerībā, ka varēs atgūt sākotnēji piešķirto kvotu.

LOK ceturtdien vēstīja, ka piektdien Izpildkomitejas sēdē tiks uzklausīta LSF vadība un slēpotāja pārstāvis Zintis Bikše, pēc tam pieņemot lēmumu par distanču slēpošanas kvotas izmantošanu.

Piektdien LOK Izpildkomitejas sēdē tika uzklausīts LSF viceprezidents Gunārs Ikaunieks un slēpotāja I.Bikšes pārstāvis - treneris Zintis Bikše. Uzklausot un pieņemot zināšanai pieaicināto sniegto informāciju par dalības kvotas izmantošanu, LOK Izpildkomiteja, ņemot vērā olimpiskās hartas 44.punkta 4.apakšpunktā noteikto prasību, ka "NOK var pieteikt sacensību dalībniekus, tikai balstoties uz nacionālo federāciju rekomendācijām", nolēma aicināt LSF valdi līdz 2022. gada 23. janvāra, plkst. 12, attālināti sasaukt valdes sēdi, tās ietvaros veicot pārrunas ar Zinti un/vai Induli Bikši un Robertu Slotiņu un/vai viņa pārstāvi, atkārtoti izskatot jautājumu par dalības kvotas izmantošanu un "formulējot pienācīgi pamatotu federācijas lēmumu".

LOK paziņojumā lemts sēdē attālināti piesaistīt LK Izpildkomitejas locekli Edgaru Pukinsku un LOK Atlētu komisijas priekšsēdētāju Guntu Vaičuli, kā arī, ja ir tāda iespēja, profesionālu starpnieku.

LOK paziņojumā teikts, ka, ņemot vērā, ka par sportistu nominēšanu dalībai olimpiskajās spēlēs pilnā mērā gan praktiski, gan tiesiski ir atbildīga attiecīgā sporta veida federācija, šādā kārtā pieņemts LSF lēmums būs pieņemams izpildei.

LOK valdei ir uzdots, nosakot otrās dalības kvotas izmantošanu distanču slēpošanā vīriešiem, Latvijas olimpiskās delegācijas ietvaros vadīties no LSF pieņemtā lēmuma.

Puida skaidroja kvotas īpašnieka maiņu ar to, ka Bikšem kvota nav piešķirta par nepatiesu ziņu sniegšanu presē un federācijas tēla graušanu. Slēpotāja komandai ar LSF nav labas attiecības, un, kā šonedēļ ziņoja laikraksts "Latvijas Avīze", par pēdējām domstarpībām finanšu jautājumos sportista tēvs un treneris Zintis Bikše konsultējies policijā.

"Bažas, ka viņa rīcība olimpiskajās spēlēs radīs negatīvu ietekmi uz komandas mikroklimatu, varētu nest negodu ne tikai LSF, bet Latvijas komandai kopā, kas grautu Latvijas tēlu kā tādu," norāda LSF pārstāvis.

Strīds esot par to, ka slēpotājs no federācijas nav saņēmis finansējumu, lai gan Madonas pašvaldība pārskaitījusi LSF četrus tūkstošus eiro par četriem tās sportistiem, no kuriem katram pienākas pa tūkstotim. Savukārt Puida laikrakstam norādīja, ka nauda esot pieejama un citiem mērķiem netiek tērēta, bet sportists pats neesot pieteicies, ne pieprasījis naudu avansā, ne atskaitījies par izdevumiem.

Bikše sarunā ar aģentūru LETA norādīja, ka tikai trešdien no masu medijiem uzzinājis, ka vairs nav olimpisko spēļu dalībnieks un ceturtdien saņēma elektroniskā pasta vēstuli, ka LSF trešdienas valdes ārkārtas sēdē nolemts atdot kvotu nākamajam sportistam rangā, jo Bikše "esot sniedzis medijiem nepatiesas ziņas un varētu radīt nelabvēlīgu mikroklimatu".

Bikše atzina, ka "nekas tāds nepamatots tur nebija, viss bija taisnība. Pat ja nebūtu, vai tas ir īstais iemesls, lai atņemtu kvotu?" stāstīja Bikše, norādot, ka kvalifikācijā bijis krietni priekšā Slotiņam.

Sieviešu konkurencē kvota piešķirta Patrīcijai Eidukai, Kitijai Auziņai, Esterei Volfai, Samantai Krampei un Baibai Bendikai.

Pekinas olimpiskās spēles notiks no 4. līdz 20. februārim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu