Distanču slēpotājs Bikše: Tas ir sods par to, ka pateicu taisnību (5)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: ITAR-TASS/LETA

Pēc Latvijas Slēpošanas federācijas (LSF) paziņojuma, ka Pekinas olimpisko spēļu dalībai apstiprināts distanču slēpotājs Roberts Slotiņš, vēl bija cerība, ka LSF mainīs savu nostāju, aģentūrai LETA atklāja distanču slēpotājs Indulis Bikše.

Pagājušās nedēļas sākumā Latvijas kvotas distanču slēpošanā tika piešķirtas vadošajam distanču slēpotājam vīru konkurencē Raimo Vīgantam un Bikšem, taču vēlāk tika pieņemts atlikt otrās kvotas piešķiršanu. Trešdien notikušajā sēdē otrā kvota tika piešķirta Slotiņam, savukārt Bikše pret lēmumu iebilda Latvijas Olimpiskajā komitejā (LOK), cerībā, ka varēs atgūt sākotnēji piešķirto kvotu.

Piektdien LOK Izpildkomitejas sēdē tika uzklausīts LSF viceprezidents Gunārs Ikaunieks un slēpotāja Bikšes pārstāvis - treneris Zintis Bikše. LOK Izpildkomiteja nolēma aicināt LSF valdi attālināti sasaukt valdes sēdi, tās ietvaros veicot pārrunas ar iesaistītajām pusēm, atkārtoti izskatot jautājumu par dalības kvotas izmantošanu un formulējot pienācīgi pamatotu federācijas lēmumu.

LOK paziņojumā lemts sēdē attālināti piesaistīt LOK Izpildkomitejas locekli Edgaru Pukinsku un LOK Atlētu komisijas priekšsēdētāju Guntu Vaičuli, kā arī, ja ir tāda iespēja, profesionālu starpnieku.

Svētdien valdes ārkārtas sēdē tika nolemts atstāt negrozītu LSF valdes 19.janvāra lēmumu no dalības ziemas olimpiskajās spēlēs atsaukt iepriekš nominēto Induli Bikši. Arī pamatojums, kāpēc atsaukts Bikše, palicis nemainīgs - par nepatiesu ziņu izplatīšanu un LSF tēla graušanu, konstatējot, ka Induļa Bikšes un Zinta Bikšes rīcība olimpiskajās spēlēs radīs negatīvu ietekmi uz distanču slēpošanas un Latvijas komandas mikroklimatu, kas varētu nest negodu ne tikai LSF, bet arī Latvijas komandai un Latvijas tēlam kopumā.

Bikše pauda, ka viņaprāt tas nav pietiekoši pamatots iemesls, kāpēc viņam tiek liegta dalība olimpiskajās spēlēs.

"Neuzskatu, ka tas ir pamatots arguments, lai nelaistu uz olimpiskajām spēlēm, ja visi atlases kritēriji ir izpildīti pārliecinoši," teica slēpotājs.

"Tā izskatās, ka tā bija atruna, lai nelaistu. Kā tāda sodīšana, par to, ka pateicu taisnību."

Bikše arī norādīja, ka pēc LOK Izpildkomitejas sēdes, kurā LSF tika aicināta vēlreiz izskatīti pieņemto lēmumu, tiešām bija cerība, ka lēmums tiks mainīts.

"Cerība bija, LOK lūdza viņus [LSF] lēmumu pārskatīt, izdomāt pamatotāku argumentu, bet viņi ar tieši tādu pašu pamatojumu vienkārši nolēma tālāk nemainīt lēmumu," stāstīja sportists.

"Arī tajā sanāksmē LOK pārstāvji nevarēja lemt, taču viņi izteica savu viedokli un motivēja federāciju pieņemt pareizo lēmumu, balstoties uz sportiskajiem kritērijiem, bet valde pieņēma to pašu, ko bija nolēmuši iepriekš."

Slēpotājs arī pauda nožēlu, ka šobrīd vairs situācija nav labojama. "Vairs nav laika kaut ko darīt ar šo situāciju, viss tika atlikts līdz pēdējam brīdim un viss ir pagājis, diemžēl," teica Bikše.

LSF valdes lēmums bija vienbalsīgs, "par" balsojot visiem pieciem tās locekļiem - Dināram Doršam, Gunāram Ikauniekam, Danielam Fogelim, Eināram Lansmanim un Jānim Puidam.

Slēpotāja komandai ar LSF nav labas attiecības un, kā pagājušajā nedēļā ziņoja laikraksts "Latvijas Avīze", par pēdējām domstarpībām finanšu jautājumos sportista tēvs un treneris Zintis Bikše konsultējies policijā.

Pēdējais, bet ne pirmais strīds esot par to, ka slēpotājs no federācijas nav saņēmis finansējumu, lai gan Madonas pašvaldība pārskaitījusi LSF četrus tūkstošus eiro par četriem tās sportistiem, no kuriem katram pienākas pa tūkstotim. Savukārt LSF valdē par distanču slēpošanu atbildīgais Puida laikrakstam norādīja, ka nauda esot pieejama un citiem mērķiem netiek tērēta, bet sportists pats neesot pieteicies, ne pieprasījis avansā, ne atskaitījies par izdevumiem.

Olimpisko spēļu atlasē pēc LSF izveidotajiem kritērijiem pirmais bija Vīgants, kuram sekoja Bikše un Slotiņš.

Sieviešu konkurencē kvotas piešķirtas Patrīcijai Eidukai, Kitijai Auziņai, Esterei Volfai, Samantai Krampei un Baibai Bendikai.

Pekinas olimpiskās spēles notiks no 4. līdz 20.februārim.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu