Hokejistu izredzes Pekinā un kas būs olimpiskā turnīra favorīti

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Lauris Dārziņš
Lauris Dārziņš Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas izlase šā gada februārī Pekinā piekto reizi vēsturē piedalīsies olimpisko spēļu hokeja turnīrā. Atšķirībā no iepriekšējām reizēm šoreiz sacensībās nepiedalīsies Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētāji. Kā mūsējiem olimpiskajās spēlēs veicies līdz šim un vai Ķīna būs Latvijas hokejistu laimīgā zeme? Un kura hokeja izlase būs galvenā favorīte cīņā par zelta medaļām?

Vēsture

Hokejs olimpisko spēļu programmā ir kopš 1924. gada. Pirmajos četros olimpisko spēļu hokeja turnīros uzvarēja Kanādas izlase, kas ir medaļām bagātākā valstsvienība - deviņas zelta, četras sudraba un trīs bronzas (kopā 16). Tomēr šogad Pekinā kanādieši bukmeikeru vērtējumā nav pat Top 3 komanda.

Latvijas hokeja izlase pirmo reizi Olimpiādē piedalījās 1936. gadā Garmišā-Partenkirhenē (Vācija). Mūsējie olimpiskajā debijā piedzīvoja trīs zaudējumus trīs spēlēs - 0:11 pret Kanādu, 2:9 pret Poliju un 1:7 pret Austriju. Turnīrā kopumā piedalījās 15 komandas, Latvija finišēja dalītā 13. vietā līdzās Beļģijai un Šveicei.

Par 1936. gada olimpisko spēļu turnīra sensāciju parūpējās Lielbritānijas hokejisti, kuri izšķirīgajā cīņā par zelta medaļām ar rezultātu 2:1 pārspēja kanādiešus. Mūsdienu hokeja faniem tas šķiet neticami, taču pagājušā gadsimta pirmajā pusē Apvienotā Karaliste bija konkurētspējīga hokeja komanda, kas vairākkārt kāpa uz goda pjedestāla lielajos turnīros.

Latvijas hokeja izlase pēc Padomju Savienības sabrukuma un mūsu valsts neatkarības atgūšanas olimpiskajās spēlēs atgriezās 2002. gadā Soltleiksitijā (ASV). Mūsējie četrās spēlēs izcīnīja divas uzvaras, piedzīvoja neizšķirtu un cieta zaudējumu - 4:2 pret Austriju, 6:6 pret Slovākiju, 1:4 pret Vāciju un 9:2 pret Ukrainu. 14 komandu konkurencē Latvijas hokejisti ieguva 9. vietu zviedru galvenā trenera Kurta Lindstrema vadībā.

Latvijas hokejisti kvalificējās arī nākamajām olimpiskajām spēlēm, kas notika 2006. gadā Turīnā (Itālija).

Turnīrs sākās daudzsološi, jo pirmajā spēlē izdevās cīnīties neizšķirti ar rezultātu 3:3 pret spēcīgo ASV valstsvienību, kas bija komplektēta ar NHL spēlētājiem.

Mūsējo labā vārtus guva Aleksandrs Ņiživijs (+ rezultatīva piespēle), Atvars Tribuncovs un Herberts Vasiļjevs. Ar divām rezultatīvām piespēlēm atzīmējās Sandis Ozoliņš, bet Artūrs Irbe atvairīja 39 no 42 metieniem. Latvijas hokejisti mača gaitā atspēlējās no 0:2 un ieguva 3:2 vadību, taču beigās cīņa noslēdzās neizšķirti, kā to pieļāva tā laika noteikumi.

Turnīra turpinājums bija neveiksmīgs - 3:6 pret Slovākiju, 1:6 pret Zviedriju, 2:9 pret Krieviju un 2:6 pret Kazahstānu.

Latvijas izlases vārtsargiem tā bija elle zemes virsū - Artūrs Irbe kopā ielaida 14 ripas, Sergejs Naumovs 11, bet Edgars Masaļskis pusotra perioda laikā četrus vārtus.

Komanda palika pēdējā jeb 12. vietā un Latvijas Hokeja federācijas (LHF) tā laika odiozais prezidents Kirovs Lipmans amatā nepaturēja galveno treneri Leonīdu Beresņevu.

Arī 2010. gada Vankūveras olimpiskās spēles Latvijas hokejistiem nebija veiksmīgas - galvenā trenera Oļega Znaroka vadībā iegūta pēdējā jeb 12. vieta ar četriem zaudējumiem četrās spēlēs (2:8 pret Krieviju, 2:5 pret Čehiju, 0:6 pret Slovākiju un 2:3 papildlaikā pret Čehiju). "Play-off" spēlē cīņā par iekļūšanu ceturtdaļfinālā Latvijas izlase atspēlējās no 0:2 - vārtus guva Mārtiņš Cipulis (53. minūte) un Miķelis Rēdlihs (57. minūte). Tomēr papildlaikā nācās atzīt Čehijas pārākumu, kas dalībai turnīrā bija pieteikusi 16 spēlētājus no NHL klubiem.

Pagarinājumā čehiem uzvaras vārtus guva Davids Krejči, kurš nākamajā gadā kļuva par NHL čempionu un Stenlija kausa izcīņas rezultatīvāko spēlētāju. 

Labākais rezultāts olimpiskajās spēlēs Latvijas hokejistiem ir 8. vieta, kas tika izcīnīta 2014. gadā Sočos. Kaut arī komanda piecās spēlēs izcīnīja tikai vienu uzvaru, katrā mačā Latvijas izlase Kanādas trenera Teda Nolana vadībā bija nopietns pretspēks ikvienam pretiniekam - 2:4 pret Čehiju, 0:1 pret Šveici, 3:5 pret Zviedriju, 3:1 pret Šveici un 1:2 pret Kanādu.

Daudziem mūžīgi atmiņā paliks ceturtdaļfināla spēle, kurā Latvijas hokejisti ar 1:2 piekāpās Kanādas izlasei, kas pēc tam izcīnīja zelta godalgas. Tā nebija vienkārši spēcīga komanda, tā bija tobrīd iespējami labākā Kanādas valstsvienība, kādu varēja nokomplektēt. Kanādas izlases spēlētāju algu summa par darbu NHL klubos togad bija 157 miljoni ASV dolāru. Un zīmīgi, ka uzvaras vārtus spēles 54. minūtē guva Šī Vēbers, kurš 2013./14. gada NHL sezonā ar 14 miljoniem bija vislabāk apmaksātais spēlētājs. Fantastisku spēli aizvadīja Kristers Gudļevskis, kurš atvairīja 55 no 57 metieniem.

Turnīra favorīti

2022. gada Pekinas olimpisko spēļu hokeja turnīra galvenie favorīti ir Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) pārstāvji, liecina "Betsafe" bukmeikeru prognozes. Olimpiskās spēles otro reizi pēc kārtas norisināsies bez NHL spēlētāju līdzdalības, un pirms četriem gadiem Krievijas hokejisti šādā formātā bija spēcīgākā komanda, izcīnot olimpisko zeltu treneru Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadībā ar KHL spēlētājiem ierindā.

Iepriekšējās olimpiskajās spēlēs negaidīti sudraba medaļas izcīnīja Vācijas hokejisti, kuriem šogad bukmeikeri atvēlējuši tikai dalītu septīto vietu ar Šveices izlasi. Tikmēr mūsu komandai paredz 10. vietu, savukārt vēl mazāk izredžu izcīnīt medaļas bukmeikeru ieskatā ir tikai Dānijai un Ķīnai. 

Cīņā par zeltu KOK izlasei galvenās konkurentes būšot Somija, Zviedrija un Kanāda. Čehijas izredzes esot mazākas, bet samērā niecīga iespēja kļūt par olimpiskajiem čempioniem ir ASV hokejistiem, kuri vēsturē ir otri medaļām bagātākie pēc kanādiešiem (11 godalgas - divi zelti, astoņi sudrabi un viena bronza). Tālāk izredžu rangā seko Šveice, Vācija, Slovākija, Latvija, Dānija un Ķīna.

  1. Krievijas Olimpiskā komiteja (KOK)
  2. Somija 
  3. Zviedrija
  4. Kanāda
  5. Čehija
  6. ASV
  7. Šveice
  8. Vācija
  9. Slovākija
  10. Latvija
  11. Dānija
  12. Ķīna

Latvijas hokejistu izredzes 

Soču olimpiskajās spēlēs Latvijas izlasei bija pusotrs NHL spēlētājs - Zemgus Girgensons un arī Kristers Gudļevskis, kurš tolaik klauvēja pie hokeja Mekas durvīm. Pekinā mūsējiem nevarēs palīdzēt potenciālie komandas līderi Girgensons, Teodors Bļugers, Rūdolfs Balcers, Elvis Merzļikins un Kristiāns Rubīns. Tāpat jāatzīmē, ka traumu dēļ uz olimpiskajām spēlēm nedosies Kristaps Sotnieks un Roberts Bukarts. 

"Jau tradicionāli viens no gaidītākajiem ziemas olimpisko spēļu notikumiem ir hokeja turnīrs, kuram kvalificējusies arī Latvijas vīriešu hokeja izlase. Diemžēl arī šajās olimpiskajās spēlēs tomēr nepiedalīsies NHL hokejisti, kas gan būtiski palielina Latvijas hokeja izlases izredzes uz sev veiksmīgu turnīru," vērtē "Betsafe" bukmeikeri.

"Par galvenajiem favorītiem pie esošajiem komandu sastāviem var uzskatīt Krievijas Olimpiskās komitejas izlasi, kura ir sapulcējusi visnotaļ spēcīgu vienību no KHL. Augstu tiek vērtētas arī Somijas un Zviedrijas, kā arī Kanādas cerības uz zelta godalgām. Atšķirībā no ASV, kas uz olimpiādi ved izlasi, kura pārsvarā sastāv no gados jauniem NCAA (Nacionālā koledžu sporta asociācija) spēlētājiem, kanādieši ir sapulcējuši KHL, dažādu Eiropas līgu spēlētājus, kā arī pāris pieredzējušus veterānus, no kuriem spilgtākais ir vēl nesen NHL spēlējušais Ēriks Stāls. Nedaudz zemāk tiek vērtētas čehu izredzes, bet

kopumā olimpiskais turnīrs var izvērsties neprognozējams. To jau pirms četriem gadiem pierādīja Vācijas hokejisti, izcīnot sudraba medaļas, bet šogad to vēl neprognozējamāku var padarīt spēkā esošais Covid-19 protokols."

Katrai komandai turnīrā ir paredzētas vismaz četras spēles. Pat ja apakšgrupā būs trīs zaudējumi trīs spēlēs, komanda piedalīsies "play-off" kārtā, kas būs kā astotdaļfināls. Katras apakšgrupas uzvarētāji un viena labākā otrās vietas ieguvēja kvalificēsies ceturtdaļfinālam, bet pārējās astoņas komandas cīnīsies par četrām ceļazīmēm uz Top 8.

"Olimpisko spēļu formāts dod izredzes turpināt cīņu par medaļām visām izlasēm neatkarīgi no ieņemtās vietas apakšgrupā, kas arī ir salīdzinoša priekšrocība komandām, kas nav pieskaitāmas pie favorītēm, jo, arī zaudējot visos trīs apakšgrupas mačos, ir garantēta vieta izslēgšanas turnīrā, kurā pie esošā komandu sastāva Latvijas izlasei būtu nesliktas iespējas pret jebkuru turnīrā spēlējošo izlasi," norāda "Betsafe".

"Uz Pekinu Latvija ved gandrīz vai savu iespējami labāko sastāvu bez NHL spēlētājiem. Vairākiem šīs izlases spēlētājiem šī, visdrīzāk, būs pēdējā Olimpiāde, dažiem, iespējams, pat pēdējais turnīrs, pārstāvot valstsvienību. Lai gan pēc spēku samēriem Latvijas izlase varētu būt apmēram 9.-11. šajās olimpiskajās spēlēs, tomēr šādā neprognozējamā turnīrā ir diezgan liela iespēja "izšaut". Vēlreiz jāatgādina, ka pirms četriem gadiem Vācijas izlasei izdevās izcīnīt sudraba medaļas, un šī Vācijas izlase nebija daudz spēcīgāka par izlasi, ko Latvija ir sapulcējusi uz Olimpiādi. Mūsu izlasei varam novēlēt veselību un veiksmi, ar motivāciju labi nostartēt viss būs kārtībā."

A grupa: Kanāda, ASV, Vācija, Ķīna

B grupa: Krievijas Olimpiskā komiteja (KOK), Čehija, Šveice, Dānija

C grupa: Somija, Zviedrija, Slovākija, Latvija

Raksts tapis sadarbībā ar Betsafe

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu