Taivāna nesūtīs delegāciju uz Pekinas olimpisko spēļu atklāšanas un noslēguma ceremonijām (1)

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Taivāna nesūtīs oficiālu delegāciju uz Pekinas olimpisko spēļu atklāšanas un noslēguma ceremoniju, lēmumu pamatojot ar Ķīnas stingrajiem pasākumiem pandēmijas ierobežošanai un lidmašīnu reisu traucējumiem, paziņoja salas Sporta pārvalde.

Lēmums pieņemts laikā, kad Pekinas un Taibei attiecības ir sasniegušas pēdējo gadu desmitu zemāko līmeni, Ķīnai prezidenta Sji Dzjiņpina vadībā pastiprinot militāro un ekonomisko spiedienu.

Taivānas Sporta pārvalde piektdienas vakarā paziņoja, ka tās 15 cilvēku delegācija neapmeklēs nedz Pekinas ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju, nedz noslēguma ceremoniju "pandēmijas novēršanas pasākumu un lidmašīnu reisu grafiku" dēļ.

Paziņojumā pārvalde norādīja, ka tās olimpiskā komanda, kurā ir četri sportisti, uz Ķīnu dosies ar reisiem no ASV, Šveices un Taivānas.

"Pasākuma pandēmijas novēršanas un ierašanās politikas dēļ lidmašīnu reisi ir pielāgoti un atlikti, un ne visi varēs ierasties Pekinā līdz atklāšanas ceremonijai 4.februārī," norādīja Taivānas institūcija.

Taivānas gaisa aizsardzības zonas tuvumā lido arvien vairāk Ķīnas lidmašīnu un tās armija regulāri rīko mācības, kurās simulē iebrukumu salā, kuru uzskata par savu teritoriju.

Ķīna ir pastiprinājusi diplomātisko, militāro un ekonomisko spiedienu uz Taivānu, kopš 2016.gadā Taivānā prezidenta amatā stājās Cai Inveņa.

2008.gadā, kad Pekinā notika vasaras olimpiskās spēles, Taivānas un Ķīnas attiecības bija labākas, un Pekinā ieradās liela Taivānas delegācija.

Pekinas olimpiskās spēles notiks no 4. līdz 20.februārim.

Kopš 1981.gada Taivānai ir vienošanās ar Starptautisko Olimpisko komiteju, ka tās komanda startē ar Ķīnas Taibei nosaukumu. Tas ir kompromiss, kas ļauj Taivānai piedalīties sporta sacensībās, nepretendējot uz suverēnas valsts statusu.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas uzskata Taivānu par savas teritorijas daļu.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu