WADA nepieļauj manipulācijas ar analīžu paraugiem Pekinas olimpisko spēļu laikā

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) nepieļauj manipulācijas ar dopinga analīžu paraugiem ziemas olimpiskajās spēlēs Pekinā.

WADA ģenerāldirektors Olivjē Nigli trešdien preses konferencē atzina, ka institūcija ir mācījusies no 2014.gada ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos, kad vēlāk tika atklāts, ka mājiniece Krievija oficiālajā laboratorijā ir mainījusi paraugus, lai slēptu dopinga lietošanu.

"Laboratorijā ir mūsu novērotāji, un ir jauns paraugu pudelīšu piegādātājs," izmaiņas uzskaitīja Nigli.

Pekinā būs pirmās olimpiskās spēles, kurās pilnībā tiks izmantota žāvēto asins paraugu metode, kurā asins pilieni tiek žāvēti uz īpaša filtrpapīra un tad analizēti.

"Tā ir jauna tehnoloģija, un tai ir vairākas priekšrocības, lai uzlabotu cīņu pret dopingu," paskaidroja WADA vadītājs.

Viņš norādīja, ka ar šo metodi asins paraugu vākšana ir vieglāka, ir nepieciešams mazāk asiņu, transportēšana ir vieglāka, paraugu var ievietot pat aploksnē, kā arī vieglāka ir uzglabāšana un metodes izmaksas ir mazākas.

"Tā neaizstās jau esošo, bet būs biežāk izmantota. Tā ļaus pārbaudīt vairāk sportistu," Nigli klāstīja.

WADA paziņoja, ka pērn visā pasaulē veiktas 274 254 analīzes, kas ir par vairāk nekā 100 000 vairāk nekā 2020.gadā, bet mazāk nekā 2019.gadā, kad pasaulē veica 305 881 dopinga pārbaudi.

Tāpat aģentūra norādīja uz to, ka ir svarīgi olimpisko spēļu laikā ņemtos analīžu paraugus glabāt desmit gadus, lai nepieciešamības gadījumā varētu veikt atkārtotu pārbaudi.

Nigli teica, ka atkārtota pārbaude vēl nav veikta 2018.gada Phjončanas olimpisko spēļu laikā ņemtajiem paraugiem, bet tas tiks izdarīts, kad pienāks īstais laiks un būs pieejamas "labākas analīžu metodes".

Pekinas olimpiskās spēles notiks no 4. līdz 20.februārim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu