Mārtiņš Rubenis: Man sāp sirds. Olimpiskās spēles Ķīnā ir viens liels politiskais teātris (33)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Mārtiņš Rubenis
Mārtiņš Rubenis Foto: Paula Čurkste/LETA

Pekinas ziemas olimpiskās spēles ir liels politiskais teātris, lai Ķīnas komunistiskais režīms pasaulei radītu maldīgu iespaidu, ka valstī viss ir kārtībā, uzskata Latvijas kamaniņbraukšanas izlases treneris Mārtiņš Rubenis.

Rubenis jau 2006. gadā vairākkārt publiski protestēja pret Ķīnā notiekošajiem cilvēktiesību pārkāpumiem un varas īstenotajām represijām. Viņš pat publiski pieteica badastreiku.

Pirms Pekinas ziemas spēlēm bija pamatotas bažas, ka viņam nepiešķirs Ķīnas vīzu, bet tā tomēr nenotika.

Pēc svētdien aizvadītajām vīru sacensībām Pekinā Rubenis intervijā Latvijas Radio, Latvijas Televīzijai un portālam lsm.lv izteica viedokli par notiekošo Ķīnā, olimpiskās spēles nodēvējot par lielu politisko teātri.

"Nevar savu dvēseli pārdot. Kad ielidojām Ķīnā, ieraudzīju šo skaisto un seno zemi ar bagāto vēsturi. Lidostā mūs sagaidīja baltos skafandros tērpi cilvēki, kuriem noteikti bija pateikts, ka mēs atvedīsim kādu jaunu sērgu. Ziedi, Ķīnas kompartijas karogi plīvo.

Tas ir milzīgs politiskais teātris par tēmu "redz, cik mums te viss ir labi".  Ja kāds saka, ka nevajag jaukt politiku ar sportu, es tam piekrītu. Bet kādu vakaru televīzijā rādīja Tiaņaņmeņa laukumu, kurā bija novietota Mao Dzeduna bilde ar olimpiskajiem riņķiem stūrītī. Tad pasakiet man, kurš te nejauc politiku ar sportu? Šī ir milzīga izrāde. Man kā olimpietim sāp sirds, uz to skatoties," tiešs bija Rubenis.

Rubenis jau pirms olimpiskajām spēlēm esot bijis diezgan pārliecināts, ka viņam nepiešķirs Ķīnas vīzu par iepriekšējiem publiskajiem izteikumiem un aktivitātēm. Viņš gan uzskata, ka Ķīna izvēlējusies to nedarīt, lai nesaceltu lieku ažiotāžu ārzemju medijos.

Komentāri (33)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu