Čehijas tenisists nokrīt karstuma un pārguruma raisītu krampju, nevis vakcinācijas dēļ (8)

, Re:Check
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Re:baltica

Sociālajā medijā Facebook tiek izplatīts video, kurā redzams, kā uz laukuma ar krampjiem kājās nokrīt Čehijas tenisists Jakubs Menšiks. Ieraksta autors pauž, ka tas esot saistīts ar Covid-19 vakcināciju, taču šādam apgalvojumam nav nekāda pamatojuma – pats Menšiks pēc mača pastāstījis, ka krampji bija stipra karstuma un noguruma dēļ.

Video redzams vārdā nenosaukts tenisists, kurš spēles laikā sabrūk. Tas ir Čehijas sportists Menšiks, kuram kļuva slikti Austrālijas atklātā čempionāta junioru finālspēles laikā. Ierakstā teikts: “Lūk, kas notiek ar vakcinētajiem sportistiem.”

Taču nav nekāda pamata apgalvojumam, ka notikušais ar Menšiku saistīts ar Covid-19 vai jebkādu citu vakcīnu. Menšiks Čehijas medijam ZÍTŘEK pastāstīja (šeit), ka tie bija tikai krampji spēku izsīkuma dēļ. “Bija stipri karsts un iepriekšējā dienā aizvadīju sarežģītu maču, tāpēc nogurums turpinājās,” skaidroja 16 gadus vecais tenisists. Pēc notikušā viņu no laukuma izveda ratiņkrēslā.

Čehijas tenisists Jakubs Menšiks Austrālijas atklātā čempionāta junioru finālā spēlēja ar amerikāņu tenisistu Bruno Kuzuharu. Spēle bija ļoti ilga – gandrīz četras stundas. Mača laikā viņam vairākas reizes notikušas krampju lēkmes (šeit), un Menšiks spēli zaudēja. Kuzuharu savukārt teica, ka tas ir neveiksmīgs veids, kā uzvarēt, pateicās Menšikam un novēlēja viņam drīzu atveseļošanos, piebilstot, ka “tā bijusi lieliska cīņa”, ziņoja aģentūra Reuters.

Jāpiebilst, ka krampji spēļu laikā tenisistiem gadījušies arī pirms Covid-19 pandēmijas un masu vakcinācijas sākuma. Piemēram, šeit publicēts 2009.gada video, kurā redzams, kā ar krampjiem visā ķermenī uz laukuma nokrīt tenisiste Karolīna Vozņacki. Viņa spēli turpināja un uzvarēja tajā.

Amerikas Savienoto Valstu Tenisa asociācija (USTA) norāda, ka muskuļu krampji tenisistiem parasti rodas muskuļu noguruma un dehidratācijas jeb pārmērīga ķermeņa šķidruma vai elektrolītu zuduma dēļ. Atšķirībā no citiem muskuļu krampjiem, ar karstumu saistīti krampji parasti rodas smagas slodzes rezultātā karstos un mitros apstākļos, kas izraisa sviedru un nātrija zudumu. No muskuļu krampjiem lielā mērā var izvairīties, veicot atbilstošu kondicionēšanu, aklimatizāciju, rehidratāciju, elektrolītu (īpaši nātrija) aizstāšanu un atbilstošu uzturu.

Arī ScienceDirect raksta (šeit), ka krampji tenisa spēļu laikā sportistiem parasti rodas dehidratācijas un pastiprinātas svīšanas rezultātā, kas izraisa lielu elektrolītu deficītu. Ja pirms spēles un spēles laikā tiek veikti pietiekami profilaktiski pasākumi, vairumā gadījumu no šādiem krampjiem var izvairīties. Nepieciešama arī atbilstoša sāls un šķidruma uzņemšana.

Sociālajos medijos regulāri tiek izplatīti apgalvojumi, ka sportisti ļimst Covid-19 vakcinācijas dēļ. Par to, ka šādi apgalvojumi ir nepamatoti, iepriekš rakstīja Re:Check (šeit). Pie šī paša secinājuma nonākuši arī ārzemju faktu pārbaudītāji, piemēram, Reuters (šeit) un Lead Stories (šeit).

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu