Foto ⟩ Dopinga skandālā ierautā Vaļijeva varēs turpināt dalību Pekinas spēlēs

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Dopinga skandālā ierautā Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) daiļslidotāja Kamila Vaļijeva varēs turpināt dalību Pekinas olimpiskajās spēlēs, pirmdien lēmusi Sporta Arbitrāžas tiesa (CAS).

CAS norāda, ka 15 gadus vecajai sportistei nav jāpiemēro pagaidu diskvalifikācija. Aizliedzot piedalīties sacensībās, Vaļijevai tas varētu nodarīt "nelabojamu kaitējumu".

Starptautiskā testēšanas aģentūra (ITA) iepriekš apstiprināja, ka otrdien atklāta kardioloģiskā preparāta trimetazidīna klātbūtne 25. decembrī ņemtā Vaļijevas analīžu paraugā un Krievijas antidopinga aģentūra RUSADA nekavējoties noteica viņai pagaidu diskvalifikāciju.

Trimetazidīns ir vielmaiņas līdzeklis, kas paredzēts stenokardijas un reiboņu ārstēšanai. Pasaules antidopinga aģentūra WADA to iekļāvusi aizliegto līdzekļu sarakstā, jo tas var palielināt asinsrites efektivitāti un vairot izturību.

"Sportistei no šādiem izņēmuma apstākļiem vajadzētu būt pasargātai. Viņa ir jaunāka par 16 gadiem un saskaņā ar WADA kodeksu ir aizsargāta," preses konferencē norādīja CAS ģenerāldirektors Metjū Rībs.  

CAS arī atzīmēja, ka šoreiz netika lemts par sportistes "vainu vai nevainību" dopinga lietā, kā arī par to vai KOK komandai pasniegt komandu sacensībās izcīnītās zelta godalgas. Par to tiks lemts citās CAS lietās.

KOK komanda, kurā startēja dueti Anastasija Mišarina/Aleksandrs Gaļļamovs un Viktorija Siņicina/Ņikita Kacalapovs, kā arī Vaļijeva un Marks Kondratjuks, pagājušajā pirmdienā  izcīnīja zelta medaļu Pekinas olimpisko spēļu daiļslidošanas sacensībās komandām.

Otrdien Pekinā sāksies daiļslidošanas sacensības sievietēm un tieši Vaļijeva tiek uzskatīta par vienu no galvenajām favorītēm. 

Lai gan viņas tuvākā nākotne olimpiskajās spēlēs ir izlemta, šī ir lieta, kas aizēnojusi spēles un izraisījusi sašutumu - jauniete iesaistīta aizdomās par dopinga lietošanu. Šī lieta ne tuvu nav galā, vēsta BBC.

WADA paziņojusi, ka izmeklēs Vaļijevas iesaisti dopinga skandālā. Tiks izvērtēta treneru, ārstu un citu personu loma viņas dopinga lietā. 

Vaļijeva savā pirmajā sezonā pieaugušo apritē triumfēja Eiropas daiļslidošanas čempionātā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu