KOK daiļslidotājas Vaļijevas organismā dopings nokļuvis muļķīga pārpratuma dēļ (28)

CopyDraugiem X Whatsapp
Kamila Vaļijeva
Kamila Vaļijeva Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) daiļslidotāja Kamila Vaļijeva pārpratuma dēļ iedzērusi vectēva sirdszāles, tāpēc viņas organismā konstatēts dopings, apgalvo 15 gadus vecā sportiste.

"Viņas arguments bija tāds, ka organisma piesārņojums noticis ar produktu, ko lieto viņas vectēvs," paziņojumā norāda Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) disciplinārlietu pārstāvis Deniss Osvalds.

Vaļijevai 25. decembrī ņemtajās dopinga analīzēs tika uziets aizliegtais preparāts trimetazidīns, par ko Starptautiskā testēšanas aģentūra (ITA) paziņoja 8. februārī.

Krievijas antidopinga aģentūra RUSADA nekavējoties noteica viņai pagaidu diskvalifikāciju, taču sportiste šo lēmumu pārsūdzēja un pirmdien Sporta Arbitrāžas tiesa (CAS) viņas apelāciju apmierināja.

Līdz ar CAS lēmumu 15 gadus vecajai Vaļijevai atļauts piedalīties daiļslidošanas sacensībās sievietēm, kas sāksies otrdien. Ja Vaļijeva iegūs vietu uz goda pjedestāla, medaļu pasniegšanas ceremonija nenotiks.

"Mēs vēlamies pasniegt medaļas pareizajām personām," norādīja SOK disciplinārlietu komisijas pārstāvis Osvalds.

KOK sportiste būs viena no galvenajām favorītēm uz uzvaru, tomēr apsūdzības dopinga lietošanā nav atceltas un iespējamais sods var tikt piemērots vēlāk.

Kā pirmdien paskaidroja CAS, lēmums ļaut startēt Vaļijevai pamatots ar "īpašiem apstākļiem", tostarp ņemts vērā, ka KOK sportiste ir "aizstāvāmā persona" - proti, nepilngadīga.

Tāpat CAS atzīmēja, ka šoreiz netika lemts par sportistes "vainu vai nevainību" dopinga lietā, kā arī par to vai KOK komandai pasniegt komandu sacensībās izcīnītās zelta godalgas. Par to tiks lemts citās CAS lietās.

Trimetazidīns ir vielmaiņas līdzeklis, kas paredzēts stenokardijas un reiboņu ārstēšanai. WADA to iekļāvusi aizliegto līdzekļu sarakstā, jo tas var palielināt asinsrites efektivitāti un vairot izturību.

Vaļijeva ar KOK komandu, kurā startēja dueti Anastasija Mišarina/Aleksandrs Gaļļamovs un Viktorija Siņicina/Ņikita Kacalapovs, kā arī Marks Kondratjuks, 7. februārī izcīnīja zelta medaļu Pekinas olimpisko spēļu daiļslidošanas sacensībās komandām.

Tomēr sākotnēji paredzētā apbalvošanas ceremonija tā arī nav notikusi.

Krievijas sportisti olimpiskajās spēlēs nestartē ar savu karogu un himnu, bet gan kā KOK pārstāvji. Tāds aizliegums Krievijai noteikts saistībā ar agrākiem dopinga noteikumu pārkāpumiem un manipulācijām ar analīzēm.

Komentāri (28)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu