Igaunijas valdība neizskata iespēju finansēt WTA turnīra organizēšanu Tallinā

CopyDraugiem X Whatsapp
Anete Kontaveita
Anete Kontaveita Foto: AFP/SCANPIX

Igaunijas valdība otrdienas sēdes darba kārtībā neiekļāva jautājumu par Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) ranga turnīra rīkošanu Tallinā, lai gan, kā informē pasākuma organizatori, otrdien bijusi pēdējā diena, kad jāatbild WTA par gatavību organizēt turnīru.

Igaunijas kultūras ministrs Tīts Teriks paudis vilšanos par šādu notikumu pavērsienu, kas, visticamāk, nozīmē, ka oktobrī plānotais "WTA 250" turnīrs Tallinā nenotiks.

Arī Igaunijas Tenisa savienības prezidents Alars Hints ERR atzina, ka "turnīrs Tallinā tagad ir pagātne. Grūti prognozēt, vai un kad vēlreiz būs tāda iespēja".

"Mēs lūdzām valstij 900 000 eiro, kopējais turnīra budžets ir 1,3 miljoni eiro," paskaidroja Hints.

ERR rīcībā esošā informācija liecina, ka pirms divām nedēļām Tenisa savienības prezidents nosūtīja vēstuli Tallinas pašvaldībai, apliecinot, ka ir piesaistīts pietiekams privātā sektora finansējums. Pašvaldība otrdien apliecināja gatavību ieguldīt līdzekļus un atbalstīt turnīru.

Kultūras ministrs Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR sacīja, ka valdība otrdien ārkārtas sēdē nevarēja izskatīt jautājumu par finansējuma piešķiršanu turnīra organizēšanai, jo premjerministre Kaja Kallasa nebija to iekļāvusi darba kārtībā.

"Jā, Igaunijai ir grūti laiki saistībā ar drošības situāciju, tomēr tas, ka valdība par neizskatīja jautājumu par WTA turnīru, ir skumji, lai gan tas nebija liels pārsteigums, jo Kaja Kallasa jau iepriekš pauda savu pozīciju jautājumā par WTA turnīru," atzina kultūras ministrs.

Kallasa iepriekš emuāra ierakstā paudusi pārliecību, ka no tāda turnīra valsts ekonomika neko neiegūtu, bet tā rīkošanai trīs gadu laikā būtu nepieciešami valsts līdzekļi 2,7 miljonu eiro apmērā, turklāt WTA sacensību struktūrā tas ir pēdējā no četriem līmeņiem. Premjerministre pieļāva, ka tādā turnīrā nepiedalītos Igaunijas labākā tenisiste Kontaveita, kas ierindojas starp desmit labākajām pasaulē, gan valsts otrā rakete Kaija Kanepi, jo, piemēram, vienlaikus oktobrī notiktu augstāka ranga turnīrs Maskavā, kurā tenisisti iegūst vairāk ranga punktu un arī naudas balvas ir lielākas. Pērn Igaunijas pirmā rakete uzvarēja Maskavas "WTA 500" turnīra finālā.

Kontaveita gan pagājušajā nedēļā pauda atbalstu WTA turnīra rīkošanai viņas dzimtajā Tallinā.

Igaunijas Tenisa savienībai tika piedāvāta iespēja, sākot ar 2022. gadu, rīkot WTA turnīru trīs gadus pēc kārtas, tomēr WTA vēlējās atbildi saņemt īsā brīdī, tādēļ, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, pandēmiju un citus aktuālus jautājumus, valdības darbakārtībā tas īpašu ievērību neizpelnījās.

Pasākuma organizatori ierosināja to rīkot ar valsts, Tallinas pašvaldības un privātā sektora atbalstu, tomēr kultūras ministrs Teriks atzina, ka maz ticams, ka ar pašvaldības un/vai privātā sektora finansējumu pietiktu, lai sarīkotu tādu turnīru.

Pagājušā gada novembrī Starptautiskās Tenisa federācijas (ITF) turnīrs, kurā piedalījās Kanepi, notika Hābnēmē netālu no Tallinas, savukārt paraugturnīrā, kas notika 2020. gada jūlijā Tallinas rajonā Tondi, piedalījās gan Kontaveita, gan Kanepi.

"WTA 250" sērijas turnīri ir WTA ceturtā ranga sacensības, savukārt ITF rīkotās sacensības ir vēl zemāka ranga.

Četri "Grand Slam" turnīri veido augstākā ranga sacensību kopumu, kamēr "WTA 1000" un "WTA 500" sacensības ieņem attiecīgi otro un trešo vietu.

Kontaveita pagājušā gada nogalē pēc ļoti labi aizvadītas sezonas otrās puses iekļuva pasaules ranga labāko desmitniekā. Savukārt pēc uzvaras Sanktpēterburgas "WTA 500" sacensībās februāra otrajā nedēļā viņa rangā ir sasniedza sesto pozīciju, kas ir gan viņas visu laiku augstākā pozīcija, gan visaugstākā, kādu jebkad ir sasniegusi kāda Igaunijas tenisiste.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu