FIDE neturpina sadarbību ar vairākiem sponsoriem no Krievijas

Nosoda Karjakina un Šipova izteikumus
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Starptautiskā Šaha federācija (FIDE) neturpinās sadarbību ar vairākiem sponsoriem no Krievijas, kā arī nosoda šīs valsts lielmeistaru Sergeja Karjakina un Sergeja Šipova izteikumus.

FIDE rīkotājdirektore un valdes priekšsēdētāja vietniece Dana Reizniece-Ozola piektdien aicināja organizāciju pārskatīt attiecības ar sponsoriem no Krievijas. Reizniece-Ozola sociālajā vietnē "Facebook" rakstīja, ka apstākļos, kuros Krievija īsteno brutālu uzbrukumu Ukrainai, tā nedrīkst rīkot šaha pasākumus un sacensības.

FIDE Padome svētdien publicētajā paziņojumā pauž nopietnas bažas par Krievijas uzsākto karadarbību Ukrainā un nosoda jebkādus militārus līdzekļus politisku konfliktu risināšanā. FIDE arī lēmusi neaizvadīt sacensības Krievijā un Baltkrievijā, bet šīs valsts šahisti turnīros piedalīsies zem FIDE karoga.

Tāpat, lai saglabātu organizācijas reputāciju, finansiālo stabilitāti un izvairītos no jebkādiem citiem riskiem, FIDE pārtraukusi visus līgumus ar Krievijas un Baltkrievijas uzņēmumiem, kas pakļauti sankcijām un/vai ir šo valstu kontrolē. FIDE oficiālie partneri ir vairākas Krievijas kompānijas - Krievijas dabasgāzes koncerns "Gazprom", kalnrūpniecības uzņēmums "Norilsk Nickel" un minerālmēslu ražotājs "Phosagro".

FIDE Padome arī nosoda jebkādus publiskus šaha sabiedrības pārstāvju izteikumus, kas attaisno militāras darbības. Šī iemesla dēļ Krievijas lielmeistaru Karjakina un Šipova lietas tiks skatītas Ētikas un disciplinārlietu komisijā. Karjakins svētdien publisku pauda atbalstu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam "cīņā par Ukrainas demilitarizāciju un denacifikāciju", bet Šipovs sociālajos tīklos izplatīja dezinformāciju par karu Ukrainā.

FIDE prezidents ir Arkādijs Dvorkovičs, kuru 2018. gada sākumā ASV iekļāva Putinam pietuvināto personu sarakstā.

Dvorkovičs no 2012. līdz 2018. gadam bija Krievijas premjerministra Dmitrija Medvedeva vietnieks. Tāpat viņš ieņēmis vēl vairākus augstus amatus Krievijas valsts pārvaldē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu