Latvijas ratiņkērlinga izlases lēmums atteikties no spēles ar Krieviju saņēmis starptautisku atbalstu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas ratiņkērlinga izlase
Latvijas ratiņkērlinga izlase Foto: Ansis Ventiņš (lpkomiteja.lv)

Latvijas ratiņkērlinga izlases lēmums, paužot atbalstu Ukrainai, atteikties spēlēt ar Krievijas sportistiem Pekinas paralimpiskajās spēlēs saņēmis plašu starptautisku atbalstu sociālajos tīklos, ceturtdien ziņo Latvijas Paralimpiskā komiteja (LPK).

Trešdien jau ziņots, ka Latvijas ratiņkērlinga izlase lēma neaizvadīt spēli 9.martā ar Krievijas komandu, tādējādi paužot savu nosodījumu Krievijas īstenotajai karadarbībai Ukrainā un solidarizējoties ar Ukrainas tautu.

Paziņojums tika izdarīts brīdī, kad vēl nebija pieņemts Starptautiskās Paralimpiskās komitejas (IPC) valdes lēmums, ka Krievijas un Baltkrievijas paralimpiskās komandas nepiedalīsies Pekinas spēlēs. Tobrīd bija paredzēts, ka abu šo valstu paralimpieši Pekinā startēs kā neitrāli atlēti zem IPC karoga un netiks iekļauti medaļu kopvērtējuma tabulā.

Ratiņkērlinga izlases lēmumu atbalstīja arī LPK un Latvijas Kērlinga asociācija.

Ceturtdien LPK ziņo, ka Latvijas ratiņkērlinga izlases lēmums atteikties no spēles ar Krievijas valstsvienību ir izpelnījies plašu atbalstu ārvalstu mediju pārstāvju sociālajos tīklos, kā arī iedzīvotāju vidū, Latvijai saņemot uzslavas par drosmīgo un pamatoto soli. Šodien LPK no ārvalstu medijiem, tostarp "Reuters", "SkyNews", "Sueddeutsche Zeitung" un "CBC News" ir saņēmusi virkni lūgumu sniegt komentārus.

Intervijās LPK tika arī vaicāts, vai Latvijas izlasei nešķiet, ka "ar savu paziņojumu esat izglābuši paralimpiskās spēles un ietekmējuši SPK lēmumu".

"Šobrīd esmu ļoti lepns par Latviju," "Twitter" kontā raksta Mark Goguēns. "Žēl, ka Krievijas kērlingistiem ir jāmaksā par jukuša vīra izdarībām, taču viņiem tas ir jādara. Tas nav apspriežams."

Īsi pēc Latvijas valstsvienības paziņojuma no spēles ar Krieviju atteicās arī Igaunija, savukārt par potenciāli līdzīgu soli informēja Šveices un Kanādas valsts pārstāvji. Pēc daudzu valstu paralimpisko komiteju un sportistu neapmierinātības ar sākotnējo SPK lēmumu tā šodien lēmumu mainīja, nosakot, ka Krievijas un Baltkrievijas komandas šī gada ziemas paralimpiskajās spēlēs piedalīties nevarēs.

Pēc trešdienas IPC lēmuma LPK prezidente Daiga Dadzīte un LPK ģenerālsekretāre Liene Apine pieņēma lēmumu neapmeklēt ziemas paralimpiskās spēles Pekinā, tādā veidā paužot arī savu nostāju pret tādu IPC lēmumu.

Ziemas paralimpiskās spēles Pekinā notiks no 4.marta līdz 13.martam. Plānots, ka tajās sacentīsies 600 sportisti no 50 pasaules valstīm, kas ir līdz šim lielākais dalībnieku skaits ziemas paralimpiskajās spēlēs.

Latvija ziemas paralimpiskajās spēlēs tiks pārstāvēta otro reizi valsts vēsturē pēc 28 gadu pārtraukuma. 1994.gadā Lillehammerē Latviju distanču slēpošanā pārstāvēja Aldis Šūpulnieks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu