Atklātas Pekinas paralimpiskās spēles

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Ķīnas galvaspilsētā Pekinā mazāk nekā divas nedēļas pēc ziemas olimpisko spēļu noslēguma ceremonijas piektdien atklātas paralimpiskās spēlēs.

Spēles Pekinas Nacionālajā stadionā atklāja Ķīnas prezidents Sji Dziņpins.

Atklāšanas ceremonijā piedalījās arī Starptautiskās Paralimpiskās komitejas (IPC) prezidents Endrjū Pārsons, kurš pārstāvēja gan IPC, gan Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK), jo SOK prezidents Tomass Bahs nevarēja ierasties.

Viņš savā runā nosodīja Krievijas uzsākto karu Ukrainā olimpiskā pamiera laikā, par ko Apvienoto nāciju organizācijā savulaik vienojās 193 valstis, un savu runu beidza ar saucienu "miers".

Olimpiskā uguns 2.martā tika aizdegta Ķīnā.

Olimpisko uguni sešu staru sniegpārsliņas veidā izveidotā olimpiskās lāpas simbolā, kurā minēti arī visu dalībvalstu nosaukumi, nogādāja četrkārtējais paralimpiskais čempions vieglatlētikā ķīnietis Li Duaņs, kurš 2004. un 2008.gada spēlēs F-11 veselības grupā uzvarēja trīssoļlēkšanā un tāllēkšanā.

Latvijas karognesēji bija ratiņkērlinga izlases kapteine un skips Poļina Rožkova, kā arī ratiņkērlinga izlases vice-skips un viens no ratiņkērlinga aizsācējiem Latvijā Ojārs Briedis.

Pekinu par paralimpisko spēļu norises vietu SOK izraudzījās 2015.gadā, balsošanā pārspējot Kazahstānas pilsētu Almati. Pekina paralimpiskās spēles uzņems otro reizi. Pirmoreiz tas notika 2008.gada vasaras spēlēs.

Pirmo reizi ziemas paralimpiskās spēles notika 1976.gadā Zviedrijas pilsētā Ērnšeldsvīkā. Pekinā paralimpiskie sportisti tiekas jau 13. ziemas olimpiskajās spēlēs.

Plānots, ka spēlēs sacentīsies 600 sportisti no 46 pasaules valstīm, kas ir līdz šim lielākais dalībvalstu skaits ziemas paralimpiskajās spēlēs.

Azerbaidžānas, Izraēlas un Puertoriko sportisti paralimpiskajās spēlēs startēs pirmo reizi.

Sacensības piecos sporta veidos notiks 78 disciplīnās.

Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ Krievijas un Baltkrievijas sportistiem trešdien tika atļauts piedalīties spēlēs zem IPC karoga, taču pēc vairāku dalībvalstu, tai skaitā Latvijas ratiņkērlinga komandas, protestiem, kā arī atteikšanās sacensties ar šo valstu sportistiem ceturtdien IPC valde pieņēma lēmumu, ka Krievijas un Baltkrievijas sportisti tomēr nedrīkstēs piedalīties Pekinas spēlēs.

Pēc trešdienas IPC lēmuma ar atļauju spēlēs piedalīties Krievijas un Baltkrievijas sportistiem LPK prezidente Daiga Dadzīte un LPK ģenerālsekretāre Liene Apine pieņēma lēmumu neapmeklēt ziemas paralimpiskās spēles Pekinā, tādā veidā paužot arī savu nostāju pret tādu IPC lēmumu.

Par spīti karam savā valstī spēlēs piedalīsies Ukrainas paralimpiskie sportisti.

Latvija paralimpiskajās spēlēs būs pārstāvēta ratiņkērlingā. Kopā ar Rožkovu un Briedi komandā spēlē Agris Lasmans, Aleksandrs Dimbovskis un Sergejs Djačenko. Uz Pekinu devies arī Latvijas ratiņkērlinga izlases galvenais treneris Arnis Veidemanis, izlases otrais treneris Rihards Jeske, kā arī fizioterapeite Signe Rinkule.

Latvija ziemas paralimpiskajās spēlēs tiks pārstāvēta otro reizi valsts vēsturē pēc 28 gadu pārtraukuma. 1994.gadā Lillehammerē Latviju distanču slēpošanā pārstāvēja Aldis Šūpulnieks.

Ziemas paralimpiskās spēles Pekinā notiks no 4.marta līdz 13.martam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu