Video Talantīgais Holmgrens - nākamā NBA superzvaigzne?

Čets Holmgrens Foto: AFP/SCANPIX
Miks Kuncevičs
CopyDraugiem X Whatsapp

Čets Holmgrens būs vārds, ko turpmāko mēnešu laikā basketbola mīļotāji bieži izdzirdēs saistībā ar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftu. Basketbola skauti neslēpj, ka Nacionālās koledžas sporta asociācijas (NCAA) superzvaigzne ir sen neredzēts talants, bet viņa sakarā ir zināma piesardzība...

Arī oranžās bumbas līdzjutējiem Latvijā bija iespēja šo dimantu redzēt dzīvē. 19 gadus vecais jaunietis pārstāvēja ASV U-19 izlasi, un Pasaules kausa finālā, kas norisinājās "Arēnā Rīga", palīdzēja pieveikt vienaudžus no Francijas ar rezultātu 83:81.

Holmgrens tika nosaukts par turnīra vērtīgāko spēlētāju jeb MVP. Vidēji spēlē viņš izcēlās ar gūtiem 11,9 punktiem, 6,1 atlēkušo bumbu, 2,7 bloķētiem metieniem un no trīspunktu līnijas uzbruka ar 53,8%.

Gonzagas "Bulldogs" komandas līderis visu šo sezonu dažādās NBA drafta prognozēs atrodas pašā augšgalā. Protams, ir arī skeptiķi, kas neprognozē spožu nākotni šim basketbola talantam pasaules spēcīgākajā līgā.

"Cilvēki domā, ka šis baltais zēns ir miskaste un neko nesasniegs," saka 213 centimetrus garais Holmgrens.

"Mani nesatrauc tas, ko domā citi. Ikvienam var būt savs viedoklis, katrs tevi vērtēs. Nav jāsatraucas par citu cilvēku domām."

Talantīgais basketbolists uzauga Mineapolisā, kas ir lielākā pilsēta Minesotas štatā. Jaunietim basketbola iemaņas jau no mazotnes mācīja tēvs, kurš savulaik ar basketbolu nodarbojās koledžā. Holmgrena tēvs ir vairāk nekā 210 centimetrus garš. Nesasniegdams vēl divciparu skaitli gadu ziņā, Čets bija garāks par vidusmēra cilvēku, viņu lielveikalā bieži apturēja un prasīja, vai viņš nodarbojas ar basketbolu. Pirmie gadi basketbolā jaunietim nebija spīdoši, taču bieži vien nav svarīgi, kā tu sāc, bet kā tu noslēdz.

"Cilvēki domā, ka trešajā klasē ir svarīgi gūt 45 punktus spēlē, bet tā nav," sacīja Čets. "Ir svarīgi iemācīties spēlēt basketbolu. Iemācīties pamatus."

Pēdējais gads vidusskolā bija žilbinošs – 21 punkts vidēji spēlē un 12,3 atlēkušās bumbas. Protams, sezonas beigās tituls ar Minnehahas akadēmijas komandu. Vidusskolas vienībā Holmgrens spēlēja kopā ar pašreizējo Orlando "Magic" spēlētāju Džeilenu Sagsu, kurš iepriekšējā gada draftā tika izvēlēts ar piekto numuru.

"Pagājušajā vasarā Čejs gan man, gan pārējai pasaulei atvēra acis. Viņš parādīja, ka ir viens no labākajiem jaunajiem spēlētājiem," izcēla Sagss.

Pēc vidusskolas absolvēšanas tika saņemti vairāk nekā 30 piedāvājumi no prestižām koledžām, bet viņš izvēlējās Gonzagu.

Holmgrens, būdams NCAA pirmgadnieks, demonstrējis lielisku sniegumu - 14,2 punkti vidēji spēlē, 9,8 atlēkušās bumbas, 1,9 rezultatīvas piespēles, 3,7 bloķēti metieni un 39,2% precizitāte no tālmetienu līnijas.

"Apspriežot drafta labākos jaunos spēlētājus ar NBA klubu vadītājiem, bieži vien rodas domstarpības, kā varētu attīstīties spēlētāju karjeras pasaules spēcīgākajā līgā, kā arī par to, ar kuriem jau esošajiem līgas basketbolistiem jaunos talantus varētu salīdzināt. Šobrīd, atskatoties uz iepriekšējiem draftiem, NBA komandu vadītājiem ir jāaizdomājas - kā Džeimss Vaismens tika izvēlēts augstāk par Lamelo Bolu vai kā Mārvinu Begliju draftēja ātrāk par Luku Dončiču? Šie ir gadījumi, kurus kluba vadītāji nelabprāt vēlas atcerēties. Pašlaik Holmgrena labākās spēles ir bijušas pret nosacīti vājākām koledžas vienībām. NBA skauti vēlētos redzēt, kā jaunietis izskatās pret labākajām koledžas komandām," izteicās ESPN NBA drafta eksperts Džonatans Givonijs.

Drīz basketbola galvas varēs novērtēt arī nervu noturību jaunajai basketbola cerībai, jo svarīgākās spēles NCAA "marta trakumā" vēl tikai priekšā.

Daudzus NBA apskatniekus uztrauc tas, vai jaunieša smalkā miesasbūve spēs izturēt NBA slodzi. Vairāk nekā 2 metrus garais Holmgrens sver tikai 88 kilogramus.

"NBA šobrīd ir 16 basketbolisti, kuru augums ir virs 213 centimetriem, taču neviens no viņiem nesver 88 kilogramus kā Holmgrens. Tuvākie līdzinieki, kurus pašlaik var atrast līgā, ir Aleksejs Pokuševskis, Bols Bols, Kriss Bušē – diez vai šī ir pati iedvesmojošākā spēlētāju grupa," sacīja Givonijs.

Čets Holmgrens
Čets Holmgrens Foto: AFP/SCANPIX

"Viņš ir kalsns un tas ir acīmredzami. Ir reizes, kad viņš atgādina "Bembiju" (amerikāņu animācijas filmas varonis), bet reti kad viņu fiziskā ziņā koledžā kāds ir pārspējis. Viņš var cīnīties."

"Šķiet, ka komandu ģenerālmenedžeri ir nedaudz vairāk nobažījušies par Holmgrena slaido augumu nekā iepriekšējos gados par līdzīgiem spēlētājiem, kas ienāca līgā. Taču mūsdienu NBA spēles stils arvien vairāk balstās uz prasmēm un mazāk uz fizisku basketbolu," izceļ pieredzējušais Ziemeļamerikas apskatnieks Maiks Šmits, kurš uzskata, ka Holmgrens, visticamāk, būs pirmā izvēle gaidāmajā draftā.

"Būtu svarīgi atrast komandu, kur karjeras sākumā Holmgrens varētu spēlēt kopā ar fiziski spēcīgiem basketbolistiem. Viņš varētu spēlēt ceturtā numura pozīcijā. Detroitas "Pistons" varētu būt labs variants. Man patīk ideja, ka Holmgrens varētu būt laukumā ar Aizeju Stjuartu, kurš spēlētu centra pozīcijā, tas ļautu Holmgrenam izmantot savu augumu un prasmes perimetrā. Keids Kaningems un Sadīks Bejs ir augumā lieli aizsargi, kas ļautu vairāk mainīties aizsardzībā, kompensējot Holmgrena trūkumus pretējā laukuma pusē," sacīja Šmits.

Vēl bez "Pistons" Holmgrens varētu lieliski iederēties Oralndo "Magic", kur viņam arī atrastos blakus labi garie spēlētāji - Vendela Kārtera un Franca Vāgnera personā. Teorētiski, ja laime beidzot nolemj uzspīdēt Sakramento "Kings", tad ļoti interesants duets varētu būt ar lietuviešu basketbola zvaigzni Domantu Saboni. Iespējams, 2022. gada 23. jūnijā kāda NBA komanda izvilks pilno lozi, vai varbūt tieši pretēji?

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu