"Wizards" neskaidrā nākotne, uzslavas Porziņģim un nepieciešamās pārmaiņas

Bredlijs Bīls un Kristaps Porziņģis Foto: AP/Scanpix/TVNET kolāža
TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) zvaigzne Bredlijs Bīls izteicis uzslavas Kristapam Porziņģim, kā arī izcēlis komandas trūkumus, kas būtu jāuzlabo gaidāmajā starpsezonā. Tomēr nav skaidrības, vai Vašingtonas "Wizards" līderis vasarā pagarinās līgumu un nepametīs komandu.

2012. gada NBA jauno spēlētāju draftā "Wizards" ar 3. numuru izvēlējās Bīlu, kurš jau vairākas sezonas ir Vašingtonas komandas līderis. 28 gadus vecais aizsargs šo sezonu traumas dēļ noslēdzis priekšlaicīgi. Pirms viņam veica kreisās plaukstas operāciju, 40 mačos uzbrūkošais aizsargs vidēji guva 23,2 punktus.

Ziemeļamerikas medijos daudz apspriesta varbūtība, ka Bīls pēc sezonas atstās "Wizards" komandu, kas "play-off" turnīrā savā pastāvēšanas vēsturē kopš 1997./98. gada sezonas ne reizi nav tikusi tālāk par otro kārtu. Baumo, ka Bīls varētu pievienoties Filadelfijas "76ers" vai Maiami "Heat".

Vašingtonas klubs panākumus guva septiņdesmitajos gados, kad komandas nosaukums vēl bija "Bullets". NBA finālu izdevās sasniegt 1971., 1975., 1978. un 1979. gadā. Uzvarēt izdevās trešajā no četriem fināliem, par MVP jeb vērtīgāko spēlētāju kļūstot Vesam Anseldam, kura dēls Vess Anselds juniors šobrīd ir "Wizards" galvenais treneris.

Vess Anselds juniors un Kristaps Porziņģis
Vess Anselds juniors un Kristaps Porziņģis Foto: AP/Scanpix

Ilglaicīga nespēja gūt panākumus raisa bažas, ka Bīls atstās "Wizards" komandu, ar kuru viņam ir līgums vēl uz nākamo sezonu, taču jau šovasar starpsezonā viņš var izmantot "spēlētāja opciju", lai dotos prom un pievienotos kādam citam NBA klubam.

Tiesa, "Wizards" starpsezonā var piedāvāt Bīlam piecu gadu līgumu ar atalgojumu aptuveni 242 miljonu ASV dolāru apmērā. Citas komandas varēs piedāvāt par aptuveni 50 miljoniem mazāku summu.

"Wizards" februārī maiņas darījumā ieguva Porziņģi, kuram labas veselības gadījumā ir NBA zvaigznes potenciāls. Latvijas basketbolista piesaistīšana ir Vašingtonas kluba centieni Bīlam pierādīt, ka viņam ASV galvaspilsētā līdzās būs vēl kāda līgas zvaigzne.

Iepriekšējos gados mēģinājumi gan ir izgāzušies. Rasels Vestbruks nesniedza cerēto un pēc sezonas atstāja "Wizards". Traumu dēļ pēdējos gados komandai nespēja palīdzēt Džons Vols, kuru 2010. gadā NBA draftā "Wizards" izvēlējās ar 1. numuru.

Arī 2013. gada drafta 3. numurs Oto Porters juniors neattaisnoja cerības. Spensers Dinvidijs šosezon bojāja komandas mikroklimatu, un tagad viņš kopā ar Dāvi Bertānu apmaiņā pret Porziņģi karjeru turpina Dalasas "Mavericks", kur viņš spēlē daudz veiksmīgāk nekā "Wizards" rindās.

Bīls paudis pārliecību, ka nav izspējams izcīnīt NBA čempionu titulu, ja komandā ir tikai viens zvaigznes līmeņa spēlētājs.

"Tas nekad nenotiks un nekad arī nav noticis līgas vēsturē. Tāpēc esmu 100% pārliecināts, ka mums ir nepieciešams vēl viens spēlētājs," pārraidē "Wizards Postgame Live" sacīja Bīls.

"Wizards" līderis skaidri norādījis, ka viņam ar Porziņģi līdzās nepieciešama vēl viena līgas zvaigzne. Bīls teorētiski savas vēlmes varētu piepildīt "76ers" vai "Heat", kas patlaban ir Top 3 komandas Austrumos. Filadelfijā spēlē Džeimss Hārdens un Džoels Embīds, Maiami - Džimijs Batlers, Tailers Hīro un Bems Adebajo.

Bīls publiski paudis sajūsmu par Porziņģa pievienošanos "Wizards". Viņš latvieti nodēvējis par dominējošu gara auguma spēlētāju ar labu trīspunktu metienu. Bīls ir pārliecināts, ka Porziņģis varētu palīdzēt viņam gūt punktus, izmantojot savas tehniskās dotības.

Tomēr "Wizards" līderis licis skaidri noprast, ka ar Porziņģa pievienošanos komandai ir par maz. Nepieciešami uzlabojumi aizsargu jeb ārējās līnijas spēlētāju pozīcijās.

"Domāju, ka mums vajadzīgi lielāki aizsargi. Mums nepieciešami vairāki spēlētāji, kuri ar driblu spēj doties caurgājienos uz groza apakšu, un vienlaikus spēj trāpīt tālmetienus," norādīja Bīls, kuru pretinieki bieži sedz divatā, cenšoties viņu piespiest kļūdīties, kad "Wizards" līderis spēlē ar bumbu.

"Wizards" šosezon vidēji spēlē trāpījusi 10,4 tālmetienus, kas starp visām 30 līgas komandām ir vājākais rādītājs. Arī precizitāte nav tā labākā - realizēti 33,9% trīspunktnieku, kas 26. rādītājs.

"Jāatrod snaiperi, mums noteikti vajag labus metējus. Mūsu precizitāte ir bijusi šausminoša visu sezonu. Domāju, ka tas ir faktors, kuram mums jāpievērš uzmanība," teica Bīls.

Arī aizsardzībā ir vieta uzlabojumiem. "Wizards" aizsardzības efektivitātes rādītājs patlaban ir 24. līgā. Spēlēs pret Vašingtonas komandu pretinieki tālmetienus realizē ar 35,9% precizitāti. Tikai deviņas komandas šosezon savu grozu perimetrā sargā sliktāk nekā "burvji".

"Mums vajadzīgi džeki, kuri spēj trāpīt tālmetienus un labi spēlēt aizsardzībā. Viņiem jāspēj tas darīt "play-off" mačos, kad jāspēlē pret tādiem spēlētājiem kā Džeisons Teitums un citiem elites līmeņa perimetra uzbrucējiem," uzsvēra Bīls.

"Wizards" pēdējos deviņos mačos piedzīvojusi astoņus zaudējumus. Vašingtonas uzvaru un zaudējumu bilance patlaban ir 30-41, kas dod 11. pozīciju Austrumu konferencē.

ASV galvaspilsētas klubs no "play-in" zonas atpaliek par sešu uzvaru tiesu. Regulārajā čempionātā "burvjiem" atlikuši 11 mači, tāpēc izredzes šosezon piedalīties izslēgšanas spēļu turnīrā ir visai niecīgas. 

Vai Bīls paliks uzticīgs "Wizards" komandai, un kādas būs sastāva izmaiņas starpsezonā? To rādīs laiks...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu