Video ⟩ Dzeršana no kurpes jeb UFC cīkstoņa Tuivasas tradicionālās svinības

Tajs Tuivasa Foto: AFP/SCANPIX
Miks Kuncevičs
CopyDraugiem X Whatsapp

Tajs Tuivasa "Ultimate Fighting Championship" (UFC) smagsvaru divīzijā (līdz 120,2 kilogramiem) ir pazīstams ne tikai kā vīrs ar vienu no spēcīgākajiem sitieniem, bet arī ar īpatnējo panākumu atzīmēšanas veidu. Austrālijā dzimušais jauktās cīņas mākslas (MMA) sportists pēc izcīnītas uzvaras alu dzer nevis no smalkas glāzes, bet gan kurpes!

Rodas jautājums - kāpēc lai dzertu no kurpes? Dzeršanai no apaviem vēsturiski ir vairākas nozīmes - veiksmes nesējs, aizskarošs sods vai arī veids, kā ballīti padarīt neaizmirstamāku.

Šampanieša dzeršana no dāmas augstpapēžu laiviņas kļuva par elegances simbolu 20. gadsimta sākumā. Šī nodarbe joprojām ir īpaši populāra Austrālijā, to sauc par "shoey". Daudzi Austrālijas sportisti šo tradīciju piekopj arī mūsdienās, tai skaitā Tuivasa ar iesauku Bam Bam.

"Tas ir kas tāds, ko jūs darāt, kad ballējaties kopā ar saviem draugiem," sarunā ar Ziemeļamerikas žurnālistiem izteicās 29 gadus vecā UFC zvaigzne, kurš februārī "UFC 271" šova ietvaros nokautēja vienu no labākajiem smagsvariem Deriku Lūisu viņa paša dzimtajā pilsētā Hjūstonā. "Sākotnēji nedomāju, ka dzeršana no kurpes būs kaut kas īpašs. Neesmu pirmais austrālietis, kas dara ko tādu. Pirms tam šo pasākumu piekopa tādi vīri kā Mads Huejs, Daniels Rikardo (F1 pilots, kurš pārstāv "McLaren")… visi Austrālijā zina, kas tas ir. Es ar saviem draugiem bieži dzeru no kurpēm."

"Pēc cīņas domāju, kāds ir ātrākais veids, kā organismā dabūt alkoholu. Izdomāju, ka ir jādzer no kurpes. Tā šis viss arī aizsākās. Tagad UFC tā ir kļuvusi par manu firmas zīmi," atzina cīkstonis, kurš pēc cīņas nav kautrējies vēsu aliņu nobaudīt no kāda svešinieka kurpes.

"Pirms sāku cīnīties UFC organizācijā, alu citās cīņas sporta kompānijās varēju uzreiz dzert, tiekot ārā no būra, bet UFC tas nav atļauts, tāpēc sāku dzert oktogonā."

Tuivasa, adrenalīna pārņemts, pēc cīņām mēdz uzlēkt uz astoņstūra malas un gaidīt, kad kāds līdzjutējs pametīs kurpi un alus skārdeni, lai uzjauktu šo fascinējošo kokteili. Svinības var sākties!

Tuivasa pēc cīņas dzēris ne tikai atspirdzinošus dzērienus, bet arī nobaudījis pikanto mērci no kāda svešinieka apava. Taču viens no labākajiem nokauta meistariem turpmāk šo kombināciju nevēlas izbaudīt.

"Tas nebija patīkami, pavisam noteikti," teica Sidnejas pilsētā dzimušais cīkstonis. "Droši vien tā vairs nedarītu, bet viņš mani apmānīja. Sākotnēji neredzēju, kas bija kurpē, tikai beigās pamanīju. Neiesaku nevienam dzert karsto mērci no kurpes. Varu iedzert briesmīgas lietas, bet ne ko tādu."

Pašreiz Tuivasa ir viens no galvenajiem pretendentiem, kas centīsies savā īpašumā iegūt UFC smagsvaru jostu, bet viņa karjerā ir bijis brīdis, kad organizācija aizvēra durvis uz visiem laikiem. 2019. gadā Austrālijā notikušajā cīņu šovā viņš piekāpās Žunioram dos Santosam, kurš savulaik bija čempions. Pēc tam sekoja vēl divi zaudējumi, un UFC jau gatavojās ar Bam Bam lauzt līgumu, bet pēc uzvaras pār Stefanu Struvu ar nokautu pirmajā raundā... Kopš tā brīža Tuivasa izcīnījis piecas uzvaras pēc kārtas, visās cīņās gūstot pārākumu ar tehnisko nokautu.

Tajs Tuivasa
Tajs Tuivasa Foto: AFP/SCANPIX

"No zaudējumiem mācies visvairāk. Tie man ir palīdzējuši kļūt labākam," sarunā ar "Sports Illustrated" teica Tuivasa.

Karjeras laikā viņš aizvadījis 17 cīņas un 14 reizes ticis pasludināts par uzvarētāju.

"Pēdējo gadu laikā esmu smagi strādājis, lai atkal tiktu pie iespējas cīnīties par titulu. Šobrīd domāju, ka esmu tur, kur man jābūt. Ceru, ka vēl ilgi spēšu parādīt augstvērtīgu sniegumu," izteicās Tuivasa. "Joprojām esmu jauns, bet UFC esmu bijis jau piecus gadus, tāpēc domāju, ka mans pīķis vēl tikai priekšā."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu