Gailītis izceļ "Ogres" kodolu; Švēde atzīmē "VEF Rīga" līderus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
"VEF Rīga" galvenais treneris Jānis Gailītis
"VEF Rīga" galvenais treneris Jānis Gailītis Foto: Paula Čurkste/LETA

"VEF Rīga" galvenais treneris Jānis Gailītis pirms sestdien gaidāmā Latvijas - Igaunijas Basketbola līgas (LIBL) pusfināla izceļ pretinieces "Ogres" kodola saspēlētību, bet ogrēniešu stūrmanis Uldis Švēde uzsver galvaspilsētas kluba līderu trijotnes artavu komandas rezultātos.

Šajā nedēļas nogalē "Arēnā Rīga" norisināsies "Pafbet" LIBL ceturtās sezonas finālčetrinieka turnīrs, kura pusfinālos tiksies "VEF Rīga" un "Ogre", kā arī "Parnu Sadam" un Hābnēmes "Viimsi".

Gailītis sarunā ar aģentūru LETA stāstīja, ka komandas gatavošanās atbildīgajam turnīram īpaši neatšķiroties no treniņiem pirms regulārā čempionāta spēlēm, vien nedaudz detalizētāka uzmanība tiek pievērsta pretiniekiem, tajā pat laikā nepārspīlējot ar fiziskām slodzēm.

"Iespējams, spēlētāji varbūt ir citādāk emocionāli noskaņoti nekā pirms regulārā turnīra spēlēm. Treneriem ir jāsaprot, kas jādara, lai basketbolisti nospēlētu savu dzīves labāko spēli, kas nav tik vienkārši. Jāgatavo arī tam, ka spēles laikā var gadīties kļūdas. Protams, ka atbildība basketbolistiem var traucēt un radīt spiedienu, tāpēc mums iespēju robežās jācenšas prognozēt, kurā brīdī kas varētu notikt," stāstīja Gailītis.

Kā pirmās pretinieces "Ogres" lielāko trumpi Gailītis nosauca labo saspēlētību.

""Ogrei" ir ilgstoši kopā spēlējošs kodols ar vairāku izslēgšanas turnīru pieredzi un viņi ir labi saspēlējušies. Ja salīdzina ar mums, tad viņi tādā ziņā ir pieredzējušāki," atzīmēja "VEF Rīga" treneris.

Viņaprāt, šādos turnīros lielāku lomu spēlē personības - kurš basketbolists īstajā brīdī realizēs metienus, izkārtos tos partneriem un nepārdegs.

"Protams, ka pieredze un spiediens spēlē savu lomu. Latviešiem jau patīk būt "anderdogiem", jo, šādi spēlējot, spiediens ir mazāks un atbrīvojas rokas, tāpēc veidojas situācijas, kad nosacīti vājākas komandas pret stiprākām spēlē labāk," uzsvēra Gailītis.

Andra Mistera pārstāvētā "Parnu Sadam" ceturtdaļfinālā apturēja Igaunijas vadošo klubu Tallinas "Kalev"/"Cramo", bet Ronalda Zaķa pārstāvētā "Viimsi" uzvarēja "Ventspili", izslēdzot no turnīra komandas, kas regulārajā čempionātā iekrāja labāku bilanci.

"Pērnavai sezonas sākumā bija diezgan labs sastāvs, spēlējot FIBA Eiropas kausa kvalifikācijā, kas nedaudz parāda ambīcijas. Arī tagad viņiem ir labs sastāvs, savukārt "Viimsi" klubā valda entuziasms un ir personības. Igaunijas komandas šosezon rāda labu līmeni, piemēram, arī Tartu basketbolisti sezonas beigās labi spēlēja," teica Gailītis.

Finālturnīru klātienē varēs apmeklēt arī skatītāji un Gailītis cer, ka par spēlēm būs liela skatītāju interese. "Arēna Rīga" tribīnes drīkstēs aizpildīt par 60%.

"Cilvēki apmeklē spēles, arī kausa izcīņā bija labs apmeklējums. Protams, ka tikai ar līdzjutējiem, atbalstītājiem un draugiem pilnu arēnu neizdosies savākt, bet, ja būs arī neitrālie skatītāji un citas grupas, tad sajūtas būs labas," atzīmēja Gailītis.

Arī Švēde sarunā ar aģentūru LETA stāstīja, ka komanda gatavojas ierastajā režīmā, vienīgi treniņos ir mazāk kontakta, lai nebūtu lieku traumu pirms atbildīgā turnīra. Ogrēnieši jau regulārā turnīra beigās spēlējuši "play-off" režīmā.

Uldis Švēde
Uldis Švēde Foto: BK Ogre/Facebook

"Pēdējās deviņās spēles, kurās izšķīrās vieta turnīra tabulā, parādījām savu gatavību "play-off" spēlēm. To apliecinājām mačā pret "Kalev"/"Cramo" un, cerams, varēs redzēt arī pret spēcīgo "VEF Rīga" komandu," uzsvēra Švēde.

Kā atslēgas spēlētājus rīdzinieku rindās Švēde nosauca Džeileinu Railiju, Kristeru Zoriku un Aleksanderu Madsenu.

"Pēdējā laikā viņu galvenais spēlētājs bijis Madsens. Ar tādu jaudu, kā viņš uzsācis "play-off" - tādu vēl viņu nebiju redzējis. Liksim pretī savus ieročus, vēl plānojam kā piektajā pozīcijā organizēt aizsardzību," teica Švēde.

Viņš arī uzsvēra, ka šajā sezonas nogrieznī pretinieku treneru spēles zīmējums ir skaidrs, atšķirības veido tikai taktiskās nianses.

"Pērn varbūt viņiem bija meistarīgāki spēlētāji, taču arī šogad ir diezgan laba komplektācija. Sērijā būtu grūtāk, bet vienā spēlē viss ir iespējams," pauda Švēde.

Ceturtdaļfinālā ogrēnieši apturēja Tallinas "TalTech" komandu, kuras līderis pēc Mika Jurkatamma pārcelšanos uz Itāliju ir Brendons Čaildress.

"Caur viņu iet apmēram 33-34 uzbrukumi spēlē un kaut kā vajadzēja viņu apstādināt, kas mums arī izdevās. Arī ārējā līnija bija ļoti bīstama un arī to vajadzēja neitralizēt. Ļoti labi tikām galā ar saviem uzdevumiem," atzina Švēde.

Arī "Ogres" treneris neuzskata Pērnavas un Hābnēmē komandu iekļūšanu finālčetriniekā par lielu pārsteigumu.

""Kalev"/"Cramo", visticamāk, no ierindas izsita mazo spēlētāju rotācija, kas nebija pieejama atbildīgajos mačos. "Viimsi" savukārt spēlēja ar vēl neredzētu enerģiju," secināja Švēde, izceļot Zaķa cīņu zem groziem.

"Ogres" fanu klubs uz šo spēli varētu pulcēt pat vairākus simtus līdzjutēju, un treneris pauda cerību, ka atbalsts būs liels. Švēdem šis ir pirmais finālturnīrs galvenā trenera karjerā, pirms šķīrās "Ogres" un Nikolaja Mazura ceļi viņš vairākus gadus bija strādājis par asistentu.

"Šādos turnīros gan daudz ko nosaka spēlētāji, treneris tikai iedod virzienu un pozitīvu attieksmi ģērbtuvē. Puiši ir profesionāļi un izdarīs savu darbu," atzīmēja Švēde.

Latvijas komandu pusfināli sāksies plkst.16, bet abas Igaunijas vienības savā starpā cīnīsies trīs stundas vēlāk.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu