"Bērnam hokejs ir jābauda!" Ģirts Ankipāns par jauno paaudzi, darbu ar vecākiem un spēlētāju atlasi

Hokeja anatomija ar Jēkabu Rēdlihu
CopyDraugiem X Whatsapp
Ģirts Ankipāns.
Ģirts Ankipāns. Foto: Jānis Škapars/TVNET

TVNET raidierakstu sērijā "Hokeja anatomija ar Jēkabu Rēdlihu" bijušais hokejists un tagadējais "Kurbada" U-13 komandas galvenais treneris Jēkabs Rēdlihs kopā ar sporta žurnālistu Mārtiņu Kļavenieku pievērš uzmanību hokeja smalkākajām niansēm, kas ikdienā paliek nepamanītas vai ir aizmirstas. Raidījuma 11. sērijā viesojās kādreizējais Latvijas hokeja izlases uzbrucējs, tagad treneris Ģirts Ankipāns.

Latvijas virslīgas kluba "Mogo"/LSPA galvenais treneris Ankipāns "Hokeja anatomijas" jaunākajā sarunā pastāstīja, kā agrāk notika bērnu atlase hokeja treniņgrupām.

Latvijā pirms neatkarības atgūšanas bija divas hokeja skolas, kas nepārtraukti konkurēja savā starpā - Rīgas "Dinamo" un "Latvijas bērzs". Šajā komandās arī pulcējās valsts labākie jaunie spēlētāji. 

Jēkabs Rēdlihs (no kreisās), Ģirts Ankipāns un Mārtiņš Kļavenieks.
Jēkabs Rēdlihs (no kreisās), Ģirts Ankipāns un Mārtiņš Kļavenieks. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ģirts atceras, ka visi bērni agrāk tika atlasīti pēc savām spējām piedalīties dažādās sporta spēlēs, tās izprast, gūt panākumus, izpildīt pamatelementus. Nebija agrās specializācijas, ko treneris izceļ kā mūsdienu hokeja apmācības trūkumu.

Viņš ikdienā trenē bērnu komandu, kurā ir arī paša dēls. Lai gan vecāki nereti esot neapmierināti ar to, ka viņu atvase nav iekļauta vadošajā uzbrucēju trijniekā vai aizsargu pārī, Ankipāna uzskats par bērnu attīstību hokejā ir citāds.

Treneris regulāri mēdz mainīt maiņu sastāvu, lai katrs no bērniem apgūst dažādas prasmes - vārtu gūšanu, spēli aizsardzībā, slidošanu atmuguriski, metienu bloķēšanu utt.

Ģirta pamatnostādne - bērnam no hokeja spēlēšanas jāgūst prieks, process jābauda. Par uzvarām, spēles sistēmām un tamlīdzīgām niansēm var sākt domāt pusaudža gados, tuvojoties pilngadībai.

Sarunā ar Ģirtu Ankipānu arī par viņa laiku pie Rīgas "Dinamo" stūres, labāko un muļķīgāko padomu dzīvē, emocionalitāti uz soliņa, kā arī Latvijas hokeja sistēmu kopumā.

Jēkabs Rēdlihs (no kreisās), Ģirts Ankipāns un Mārtiņš Kļavenieks.
Jēkabs Rēdlihs (no kreisās), Ģirts Ankipāns un Mārtiņš Kļavenieks. Foto: Jānis Škapars/TVNET

VIDEO: "Hokeja anatomija ar Jēkabu Rēdlihu" 11. sērija

AUDIO: "Hokeja anatomija ar Jēkabu Rēdlihu" 11. sērija

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu