Video ⟩ Nepārspējami NHL rekordi?

Veins Greckis Foto: Reuters/ScanPix
Miks Kuncevičs
CopyDraugiem X Whatsapp

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) ir daudzi rekordi, kuru pārspēšana šķiet teju neiespējama. Apskatīsim septiņus interesantākos. Daži ieraksti vēstures grāmatā ir tapuši pirms 30 gadiem.

Vārtsargs, kurš vienas sezonas laikā nopelnīja visvairāk soda minūšu

Bieži hokeja spēlēs negadās redzēt vārtsargus pārkāpjam noteikumus, bet Filadelfijas "Flyers" vārtu vīrs Rons Hekstals pamanījās vienas sezonas laikā iekrāt vairāk soda minūšu nekā daudzi laukuma spēlētāji visā savā karjerā.

1988./1989. gada regulārajā sezonā Hekstals nopelnīja 113 soda minūtes. Savulaik sestajā raundā draftētais hokejists ieņem pirmās trīs vietas vārtsargu topā, kas likuši tiesnešiem svilpt visbiežāk. Kanādietis ir visu laiku NHL soda minūtēm bagātākais ripu ķērājs, 13 sezonu laikā kopumā iekrātas 569 soda minūtes. Taču bez noraidījumu pelnīšanas Hekstals karjeras laikā ir ieguvis arī ko prestižu – Vezina balvu, kas tiek pasniegta līgas labākajam vārtu vīram, un Kona Smita apbalvojumu, kuru saņem vērtīgākais izslēgšanas spēļu hokejists.

Spēlētājs ar veiksmīgāko +/- vienā spēlē

Arī šajā statistikas rādītāja augšgalā gozējas "Flyers" hokejists - aizsargs Toms Bledons - 1977. gadā 11. decembra spēlē pret Klīvlendas "Barons" klubu (hokeja klubs eksistēja laika posmā no 1976. gada līdz 1978. gadam, aizvadot tikai divas sezonas), kur Filadelfijas vienība pretiniekus pārspēja ar rezultātu 11:1. Edmontonā dzimušais aizsargs iekrāja lietderības koeficientu +10. Pats kanādietis mačā izcēlās ar četriem vārtiem un tikpat rezultatīvām piespēlēm. Viņa komandas biedrs Riks Lapunte iekrāja lietderības koeficientu +9, kas viņam ļāva ieņemt otro vietu aiz Bledona.

Garākā punktu sērija

Šajā statistikas rādītājā būs meklējams, iespējams, visu laiku izcilākais hokejists Veins Greckis. 99. numurs 1983./1984. gada sezonā spēja iekrāt vismaz vienu punktu 51 spēli pēc kārtas. Edmontonas "Oilers" leģenda tajā sezonā vidēji izcēlās ar trim punktiem spēlē. Greckis sezonu noslēdza ar 61 vārtu guvumu un 91 rezultatīvu piespēli. Otra garākā punktu sērija pieder Mario Lemjē - 46 mači.

Ātrākais NHL "hat-trick"

Billijs Mosienko, pārstāvēdams Čikāgas "Blackhaws", 1952. gada 23. martā spēlē pret Ņujorkas "Rangers" 21 sekundes laikā izcēlās ar trīs vārtu guvumiem jeb "hat-trick". Šis, iespējams, ir rekords, kuru pārspēt ir teju neiespējami.

Garākā spēļu sērija bez vārtiem

Kanādiešu aizsargs Kens Daneiko 18 sezonas pārstāvēja Ņūdžersijas "Devils" klubu. Ilggadējais līgas spēlētājs izcēlās ar unikālu antirekordu - vairāk nekā trīs sezonu laikā (255 mači) Daneiko nespēja raidīt ripu pretinieku vārtos. Taču par spīti šim sausuma periodam hokejists bija noderīgs zobrats komandas mehānismā un 2006. gadā "Devils" organizācija iemūžināja hokejista trešo numuru.

Visu laiku rezultatīvākais vārtsargs

Tomass Baraso savas karjeras laikā aizvadīja 19 sezonas NHL un izcēlies ar 48 punktiem, kas padara viņu par visu laiku rezultatīvāko NHL vārtsargu. Zīmīgi, ka visi 48 punkti ir rezultatīvas piespēles. Kopumā amerikāņu vārtsargs ir pārstāvējis sešas vienības – Bufalo "Sabres", Pitsburgas "Penguins", Otavas "Senators", Karolīnas "Hurricanes", Toronto "Maple Leafs", Sentluisas "Blues". Baraso kopā ar "Penguins" komandu virs galvas divreiz cēlis Stenlija kausu.

Sliktākais +/- sezonas laikā

Pluss/mīnuss ir viens no svarīgākajiem rādītājiem, kam analītiķi, treneri un pietuvināti cilvēki hokejam seko, jo tas atspoguļo, cik vērtīgs ir spēlētājs komandai. Bils Mikelsons savu vārdu vēstures grāmatās ierakstīja ar visu laiku sliktāko lietderības koeficientu: -82. Sliktāku šo statistikas radītāju padara fakts, ka hokejists aizvadīja tikai 59 spēles attiecīgajā sezonā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu