Plāno ierobežot Baltkrievijas un Krievijas sporta aģentu sadarbību ar Latvijas sportistiem

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Futbola bumbas (ilustratīvas attēls)
Futbola bumbas (ilustratīvas attēls) Foto: optibetvirsliga.com

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien skatīja priekšlikumus grozījumiem Sporta likumā, kas tostarp paredz ierobežot Baltkrievijas un Krievijas sporta aģentu sadarbību ar Latvijas sportistiem.

Komisijā apstiprinātais priekšlikums nosaka, ka Latvijā reģistrētām sporta organizācijām, Latvijas sportistiem un Latvijas sporta speciālistiem ir aizliegts sadarboties ar sporta aģentiem no Krievijas un Baltkrievijas. Priekšlikumu izskatīšanai komisijas sēdē bija iesniedzis Saeimas deputāts Ralfs Nemiro.

Saeimas Juridiskā biroja pārstāve Lilita Vilsone lūdza Nemiro skaidrot priekšlikumu mērķi, jo būtībā ir runa par fizisku personu savstarpējām attiecībām. Viņa jautāja, vai likumdevējam ir jāiejaucas šādu attiecību noregulējumā, paredzot šādu aizliegumu. Tāpat Vilsone aicināja skaidrot, kādi būs argumenti, kā šo normu aizstāvēt, ja personas pret aizliegumu iebildīs.

Nemiro norādīja, ka likumprojekts kopumā runā par nesadarbošanos ar Krieviju un Baltkrieviju. Deputāts akcentēja, ka tas ir politisks lēmums.

Viņa ieskatā, ir nepieciešams ne tikai pasargāt sportistus, bet arī sporta speciālistus. Turklāt Latvijai nav jāfinansē sporta aģenti no Krievijas un Baltkrievijas.

"Tas var radīt ne tikai politiskus riskus, bet arī ekonomiskus riskus kontekstā ar dažādām sankcijām pakļautām personām, kuras var parādīties sporta organizācijās. Krievijā sporta organizācijas bieži vien tiek izmantotas kā "maigās varas" instruments," sacīja Saeimas deputāts.

Deputāte Ilga Šuplinska (K) uzsvēra, ka priekšlikums ir laikā un vietā, jo tas nostiprina pateikto, kas attiecas uz sportistu, sporta komandu, sporta sacensību rīkošanu. Tāpat tas ierobežo arī "neredzamo varu", kas visu laiku darbojas, īpaši lielajos sporta veidos, piemēram, futbolā, kur sporta aģenti seko līdzi jauniešiem un pusaudžiem.

"Viņi vervē jauniešus un pusaudžus uz dažādām nometnēm, kur to saturs ne vienmēr ir tikai sportam atbilstošs, bet arī ideoloģiju paudošs. Ja Juridiskais birojs runā par nodarbinātības ierobežojumiem, tad, kolēģi, mums tikko bija Covid-19 krīze, kuras laikā mēs aizliedzām visiem Latvijas sportistiem darboties valstī. Šajā brīdī domāt demokrātiski par valstīm, kas vispār nesaprot, kas ir demokrātija, ir noziegums," sacīja Šuplinska.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu