Video ⟩ Viens no visu laiku izcilākajiem - Leflērs un viņa mantojums

Gijs Leflērs (priekšplānā) Foto: AP/Scanpix
Miks Kuncevičs
CopyDraugiem X Whatsapp

Pagājušajā piektdienā aizsaulē devās viens no visu laiku izcilākajiem Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Monreālas "Canadiens" uzbrucējiem Gijs Leflērs. Kanādietis bija spilgta personība ne tikai uz ledus, bet arī dzīvē.

Ja "Canadiens" komandai nāktos izveidot slavas aleju ar izcilākajiem katras desmitgades hokejistiem, tad no 1970. līdz 1980. gadam tajā vieta atrastos Leflēram, kurš Monreālas vienībai šajā laika posmā palīdzēja izcīnīt piecus Stenlija kausus.

Kopumā Terso pilsētā dzimušais uzbrucējs 14 sezonas pārstāvēja oriģinālā sešnieka ("Original Six") komandu "Canadiens", savukārt karjeras pēdējos trīs gadus labās malas uzbrucējs pavadīja Ņujorkas "Rangers" un Kvebekas "Nordiques" vienību sastāvos.

"Viņu var uzskatīt ne tikai par "Canadiens", bet konkrēti 70. gadu labāko spēlētāju NHL. Viņš bija labākais hokejists pasaulē," izceļ "The Athletic" korespondents Arpons Bass.

"Domāju, ka 70. gados nebija labāka hokejista par Leflēru. Viņš noteikti bija numur viens pasaulē," izteicās kādreizējais "Canadiens" vienības speciālists Skotijs Boumens, kuram bija iespēja trenēt šo unikālo talantu. Taču pirmie trīs karjeras gadi nebūt neliecināja, ka "Canadiens" sastāvā spēlē nākamā leģenda.

Ir daudzi spilgti spēlētāji, kas ir spēlējuši "Canadiens" sastāvā, kuri ir uzņemti slavas zālē vai uzstādījuši unikālus rekordus, bet Leflērs daudzu kluba fanu, mediju un hokejistu acīs ir visizteiktākā kluba ikona. Leflērs daudziem ir palicis atmiņā, jo ir vietējais, viņš nāk no Kvebekas provinces, kur lielākā pilsēta ir tieši Monreāla.

"Es domāju, ka Monreālas "Canadiens" ir neatņemama Kvebekas kopienas sastāvdaļa," sarunā ar medijiem sacīja "Canadiens" īpašnieks Džefs Molsons. "Katrs Kvebekā dzīvojošais cilvēks jūtas piederīgs Monreālas klubam. Leflērs lieliski reprezentēja Kvebekā dzīvojošos."

Leflērs "Canadiens" komandā ieradās 1971./1972. gadā, kad tikko slidas uz nagliņas bija kārusi cita leģenda - Žans Belivo, kurš arī nāca no Kvebekas. To savā ziņā varēja uzskatīt par lāpas nodošanu nākamajam šī reģiona pārstāvim. Nenoliedzami spiediens uz Leflēru bija liels, bet viņš nepievīla franšīzes cerības, kura kanādieti 1971. gada draftā izvēlējās ar pirmās kārtas numuru. Leflērs 1974./1975. gada sezonā kļuva par pirmo hokejistu, kas vienas sezonas laikā guva vismaz 50 vārtus (attiecīgi 53 vārti sezonā). Laika posmā no 1975. gada līdz 1980. gadam viņam to izdevās atkārtot vēl piecas reizes. Savās 17 aizvadītajās sezonās NHL uzbrucējs guva 560 vārtus.

"70. gados visi varēja piedzīvot laikmetu, kad Monreālas "Canadiens" gandrīz katru gadu izcīna Stenlija kausu. Viņu sastāvā bija Leflērs, kurš bija labākais spēlētājs pasaulē, viņš katru spēli padarīja par neaizmirstamu šovu. Nenoliedzami viņš bija mans elks," izteicās Pitsburgas "Penguins" leģenda Mario Lemjē.

Leflērs nekad nevienam līdzjutējam neatteica autogrāfu vai iespēju kopā nofotografēties. Viņš bieži devās uz dažādiem labdarības pasākumiem. "Mans vakars ir beidzies tikai tad, kad vairs nevienam nevajag fotogrāfiju vai autogrāfu," sacīja Leflērs, kurš bieži ar faniem aizrunājās līdz nākamās dienas rītam.

"Viņam piemita sava veida harisma, kas piesaistīja cilvēkus," sacīja cita NHL leģenda Lūks Robiteils. "Viņš bija ļoti svarīga personība Kvebekā. Es pats tikai tagad novērtēju, cik patiesi labs viņš bija. Reizēm saka, ka leģendas aizmirst, manuprāt, viņa leģenda tikai pieaug."

Pašreizējais "Canadiens" treneris Martins Senluī ir dzimis 1975. gadā, tāpēc viņam bija tikai četri gadi, kad 1979. gadā Leflērs pēdējo reizi virs galvas cēla Stenlija kausu, bet par spīti viņa agrajam vecumam, atmiņā vienmēr paliks leģendārais 10. numurs.

"Viņš saņēma ripu, un varēja redzēt, ka viņš gūs vārtus. Bija bauda skatīties viņa spēli," sacīja Senluī. "Divas reizes redzēju viņa spēles klātienē, pārējos mačus skatījos TV."

Ziedi pie "Bell Centre" esošā Gija Leflēra statujas Monreālā
Ziedi pie "Bell Centre" esošā Gija Leflēra statujas Monreālā Foto: Reuters/ScanPix

Galvenais hokejista panākumu kaldinātājs nebija pārdabiskais talants, bet lielās darba spējas. Kanādas superzvaigzne ieradās stundu pirms katra treniņa sākuma, lai individuāli trenētos uz ledus. "Hokejista karjera ir tikai 15 līdz 20 gadus gara, tāpēc es izvēlos smagi strādāt, jo gribu būt labākais," izteicās Leflērs, kad viņam tika jautāts par viņa darba tikumu.

2009. gadā viņš kļuva par "Canadiens" kluba vēstnieku, un arī tad viņa darba spars nebija zudis. Viņš arī ieradās stundu pirms sanāksmēm. Ir pagājuši 38 gadi kopš Leflēra pēdējās spēles "Canadiens" kreklā, bet viņam joprojām pieder daudzi kluba rekordi: visvairāk punktu (1246), visvairāk uzvaras vārtu (94), visvairāk rezultatīvu piespēļu (728) un visvairāk 100 punktu sezonas (kopumā sešas).

Savā pēdējā gadā "Canadiens" sastāvā Leflērs pieprasīja, lai viņu aizmaina uz citu vienību, taču kluba ģenerālmenedžeris atteicās, jo saprata, ka līdzjutēji viņu apēstu bez sāls, ja viņš pieņemtu šādu lēmumu. Pēc 19 aizvadītajiem mačiem 1984./1985. gada sezonā Leflērs 33 gadu vecumā paziņoja par hokejista karjeras beigām un tika uzņemts NHL Slavas zālē, bet 1988. gadā viņš atsāka hokejista gaitas, pārstāvot vispirms "Rangers", pēc tam arī "Nordiques" komandu. Otro reizi par karjeras noslēgšanu Leflērs paziņoja 1991. gadā un laukumā vairs neatgriezās.

Leflērs nomira 70 gadu vecumā, vairāk nekā divus gadus cīnoties ar plaušu vēzi. "Kad es biju uz ledus, es biju mājās. Es biju laimīgākais čalis pasaulē, īpaši tad, kad valkāju "Canadiens" formastērpu," sacīja viens no visu laiku izcilākajiem hokejistiem Leflērs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu