Foto un video ⟩ Latvijas hokejisti saspringtā duelī izcīna svarīgu uzvaru pār Norvēģiju

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Svarīgu uzvaru pasaules čempionātā (PČ) pirmdien izcīnīja Latvijas nacionālā hokeja komanda, kas Tamperes "Nokia Arena" ar rezultātu 3:2 (1:1, 2:0, 0:1) pieveica Norvēģijas valstsvienību. Ar gūtiem vārtiem Latvijas izlases rindās izcēlās Rodrigo Ābols, Nikolajs Jeļisejevs un Roberts Bukarts.

 

Latvijas izlasē par mača labāko spēlētāju tika atzīts Rūdolfs Balcers, kurš izcēlās ar divām rezultatīvām piespēlēm, bet norvēģiem - Matss Roseli Ulsens, kurš izcēlās ar vienu precīzu metienu.

Elvis Merzļikins atvairīja 34 no 36 pretinieku metieniem, tikmēr Norvēģijas izlases vārtsargs Henriks Heukelanns tika galā ar 25 no 28 metieniem.

Pirmo bīstamo epizodi izveidoja Latvijas komanda. Sestajā minūtē Kristaps Sotnieks tika neatļauti kavēts un nopelnīja tiesības spēlēt skaitliskajā vairākumā, kurā kapteinis Rodrigo Ābols pēc teicamas Ronalda Ķēniņa piespēles varēja atklāt mača rezultātu, taču ripa ceļu Norvēģijas vārtos neatrada.

Perioda vidusdaļā Latvijas izlase vēlreiz spēlēja piecatā pret četriem. Labas izdevības radās Rūdolfam Balceram un Nikolajam Jeļisejevam, bet Norvēģijas vārtu vīrs Henriks Heukelanns palika nepārspēts.

15. minūtē uzgavilēt varēja Latvijas līdzjutēji. Skaistu saspēli vārtu guvumā no tuvas distances un asa leņķa noslēdza Ābols, kuram filigrāni bija piespēlējis Ķēniņš. Rezultativitātes punkts arī Balceram.

Minūti un 19 sekundes pirms trešdaļas beigām norvēģi noorganizēja strauju pretuzbrukumu, kas vainagojās ar gūtiem vārtiem. Precīzu metienu starp trim mūsu spēlētājiem izpildīja Matss Roseli Ulsens, panākot izlīdzinājumu 1:1.

Otrās trešdaļas trešajā minūtē izcilu iespēju izvirzīties vadībā neizmantoja norvēģi. Šķita jau, ka Kristians Jākobsons raidīs ripu vārtos, bet pēdējā brīdī ripu ar kājsargu atvairīja Elvis Merzļikins.

Brīdi vēlāk Latvija ieguva iespēju spēlēt piecatā pret trijiem. Lielo vairākumu izdevās realizēt ātri. Pēc Balcera piespēles, neapstādinot ripu, to vārtu augšējā stūrī raidīja Jeļisejevs, kam tas ir pirmais vārtu guvums pasaules čempionātos.

33. minūtē ļoti precīzi meta Roberts Bukarts, kurš no kreisā iemeta apļa trāpīja pašā augšējā stūrī, panākot Latvijas izlasei divu ripu pārsvaru - 3:1. Precīzāk trāpīt nebija iespējams.

Trešā perioda pašā ievadā ceturtos vārtus varēja gūt Kārlis Čukste. Ļoti labu piespēli viņam no aizvārtes izpildīja Rihards Bukarts, bet Čukstes mestā ripa lidoja nedaudz garām vārtiem.

48. minūtē Norvēģija aizturētā soda laikā izmantoja nelielu haosu Latvijas aizsardzības zonā un samazināja rezultāta starpību līdz minimumam. Merzļikinu no vārtu priekšas pārspēja Makss Krogdāls - 2:3.

Spēles beigu daļā Norvēģijas izlase vārtsargu nomainīja pret laukuma spēlētāju, cenšoties izglābties no zaudējuma šajā mačā. Norvēģi agresīvi spēlēja Latvijas komandas vārtu priekšā, kur izcēlās arī neliela grūstīšanās un dūru vicināšana.

Kaut arī norvēģi trešajā periodā dominēja (metienu attiecība 19:4), tomēr panākt neizšķirtu viņiem neizdevās. Kopīgiem spēkiem ar milzu pūlēm Latvijas izlases hokejisti nervozā cīņā nosargāja savus vārtus, svinot pirmo uzvaru šajā turnīrā. 

Norvēģija turnīra sākumā ar 0:5 kapitulēja Somijai, bet otrajā spēlē izsēja trīs vārtu pārsvaru un vien "bullīšos" ar 4:3 uzvarēja Lielbritāniju. Savukārt mūsējie čempionāta ievadā ar 1:4 piekāpās ASV un turpinājumā ar 1:2 zaudēja Somijai.

Latvija - Norvēģija 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)

metieni: 28:36 (14:9, 10:8, 4:19)

bloķēti metieni: 12:11

soda minūtes: 4:35

uzvarēti iemetieni: 29:24

Vārti: 1:0 Rodrigo Ābols (Ķēniņš, Balcers) (14:04), 1:1 Matss Roseli Ulsens (Roksets, Hofs) (18:41), 2:1 Nikolajs Jeļisejevs (Balcers, Jaks) (27:16, vair.), 3:1 Roberts Bukarts (Sotnieks, Smons) (33:00), 3:2 Makss Krogdāls (Neštebē, Ulimbs) (47:12).

Savainojuma dēļ arī šajā spēlē nevarēja piedalīties pieredzējušais aizsargs Artūrs Kulda.

Pēc neatkarības atjaunošanas Latvija ar Norvēģiju pasaules čempionātos līdz šim bija tikusies 12 reizes un izcīnījusi septiņas uzvaras. Pērn Rīgā nācās zaudēt ar 3:4 pēcspēles metienu sērijā.

Latvijas izlasei no spēlēm būs divas brīvdienas. Nākamo maču Harija Vītoliņa vadītā komanda aizvadīs pret Čehijas valstsvienību.

Pasaules čempionāts Helsinkos un Tamperē risināsies līdz 29. maijam.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu