Holanna ceļš uz Mančestras "City" komandu

Ērlings Holanns Foto: EPA/Scanpix
Miks Kuncevičs
CopyDraugiem X Whatsapp

Futbola supertalanta Ērlinga Holanna pāriešana uz vienu no spēcīgākajiem klubiem pasaulē - Mančestras "City" nepārsteidza daudzus futbola organizāciju darbiniekus, kuri jau aprīlī zināja, ka Anglijas vienības sastāvu papildinās Norvēģijas futbola dimants. Kāpēc viens no talantīgākajiem futbolistiem izvēlējās karjeru turpināt Anglijas klubā?

"City" vadība sākotnēji plānoja, ka 10. aprīlī ciemos ieradīsies Holanna tēvs Alfs Inge, kurš 2002. gadā no Līdsas "United" pārgāja uz Mančestras "City". Alfs toreiz nospēlēja trīs sezonas "City", tajā laikā Mančestras komanda bija pabērna lomā, jo pilsētā galvenā kluba statusu ieņēma Mančestras "United".

Tomēr mūsdienās gaiši zilajos toņos tērptā komanda ir Mančestras pilsētas karaļi. "City" pēc 21 gadus vecā futbolista iegūšanas plāno saglabāt savu vietu tronī ne tikai Mančestrā, bet visā Eiropā.

Holanna tēvs gan 10. aprīlī neieradās uz "City" maču pret ilggadējo sāncensi "Liverpool", lai neradītu aizdomas par dēla tobrīd potenciālo pāreju. Otrdien (10. maijā), divas stundas pirms darījuma, "City" vienības speciālists Peps Gvardiola izteicās, ka viņš juridisku iemeslu dēļ nevar komentēt Norvēģijas brīnumbērna pāriešanu uz viņa trenēto komandu, bet visi zināja, ka Holanns pametīs savu iepriekšējo darba vietu - Dortmundes "Borussia".

Mančestras klubs līdz pēdējai sekundei centās neatklāt detaļas par futbolista pievienošanos komandai.

Medijos mēļoja, ka Holanns jau pagājušā mēnesī bija ieradies kluba treniņu bāzē, lai atrādītos jaunajam saimniekam, bet "City" to noliedza. Taču organizācijai tuvas personas stāstīja, ka šāda vizīte patiešām ir notikusi un lielākais izaicinājums bijis 1,94 metrus garo jaunekli noslēpt tā, lai nevēlamas acis viņu neredz.

"City" klubam prakse ar neoficiālām vizītēm ir izdevusies arī iepriekš, piemēram, 2016. gadā Gvardiola, kurš tobrīd bija Minhenes "Bayern" galvenais treneris, arī esot uzaicināts ciemos uz kluba treniņu bāzi. Lielākā daļa sabiedrības par šādu notikumu uzzināja tikai gadu pēc darījuma.

Ērlings Holanns
Ērlings Holanns Foto: AFP/SCANPIX

Pagājušā gada septembrī "City" menedžments ieguldīja lielas pūles, lai sava kluba īpašumā iegūtu Totenhemas "Hotspur" līderi Hariju Keinu, taču rezultatīvo uzbrucēju neizdevās pārvilināt, tāpēc nākamais mērķis bija piesaistīt Holannu, kurš kopš 2020. gada pārstāvējis "Borussia" komandu.

Talantīgais futbolists 66 aizvadītajās Vācijas bundeslīgas spēlēs izcēlās ar 61 vārtiem, savukārt 13 UEFA Čempionu līgas spēlēs pretinieku komandai pēc precīziem Holanna raidījumiem 15 reizes nācās zvejot bumbu ārā no savu vārtu tīkla.

Taču vienu brīdi klejoja baumas, ka "Borussia" līderis pēc sezonas Vācijā pārcelsies pie šīs sezonas Spānijas čempiones Madrides "Real". Sākotnēji uzbrucējs atzina, ka viņš saredz sevi Spānijas augstākajā līgā, jo uzskata, ka tur demonstrētais futbols ļoti labi atbilst viņa spēles tehnikai. Visbeidzot uzvaru guva "City".

Kluba direktoram Čiki Begiristainam izdevās norvēģu futbolista pārstāvjus pārliecināt, ka viņu klientam karjera jāturpina Anglijā. Tagad "City" vienība rēķinās, ka Holanns nākamo piecu sezonu laikā palīdzēs papildināt trofeju plauktu.

"City" komanda pēdējo sezonu laikā nav kautrējusies tērēt daudz naudas, tāpēc svarīgi bija izrēķināt, lai katrs cents tiek lietderīgi izmantots, sākot ar kompensācijas summu, līgumu, prēmiju, aģenta komisiju utt... Futbolista iknedēļas alga būs tikpat liela, cik "City" ilggadējam līderim Kevinam de Bruinem - 400 000 angļu mārciņas (aptuveni 471 000 eiro).

Ērlings Holanns
Ērlings Holanns Foto: EPA/Scanpix

Futbola eksperti izceļ faktu, ka liels paldies par Holanna iegūšanu ir jāsaka Gvardiolam, jo, iespējams, tieši trenera faktors bija galvenais iemesls, kas lika uzbrucējam izvēlēties šo klubu no garā komandu saraksta, kas vēlējās redzēt Holannu savas vienības krāsās nākamsezon. Norvēģis esot izvēlējies "City", jo vadība garantēja, ka vienības speciālists Gvardiola klubā būs vismaz pāris turpmākās sezonas.

Vēl viens iemesls, kāpēc Holanns izvēlējās Mančestras klubu, - komandas direktors Begiristains pārliecināja sportistu, ka viņu medicīnas personāls ir viens no labākajiem Eiropā. Daudzi varētu domāt, ka Holanns ir gados jauns un kādas tad veselības problēmas viņam varētu būt, bet kopš pārcelšanās uz Dortmundi futbolists ir aizvadījis ļoti daudz maču gan savā darba vietā, gan nacionālajā izlasē.

Lai vārtu gūšanas mašīna nenodiltu, šosezon viņš izlaida 16 spēles "Borussia" sastāvā. Vēl viens arguments par labu futbolista pietaupīšanai ir tas, ka "City" komandai ir ļoti dziļš soliņš, tāpēc Holannam sezonas laikā būs iespēja neaizvadīt dažas spēles pret nomināli vājākiem pretiniekiem.

"City" vienība pēdējo divu gadu laikā aktīvi mēģinājusi iegūt kādu no lielajām futbola zvaigznēm. Sākotnēji klubs gribēja Keinu, pēc tam parādījās iespēja iegūt Lionelu Mesi, bet arī toreiz "City" palika ar garu degunu, taču tad beidzot izdevās iegūt spēlētāju, kas var palīdzēt Anglijas komandai ierakstīt jaunu lappusi Eiropas futbolā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu