Video Semenja bijusi gatava pierādīt, ka ir sieviete

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Kastera Semenja
Kastera Semenja Foto: AFP/SCANPIX

Olimpiskā un pasaules čempione 800 metru distancē Kastera Semenja no Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) savulaik vieglatlētikas amatpersonām piedāvājusi parādīt savus dzimumorgānus, lai pierādītu, ka viņa ir sieviete, vēsta "The Guardian".

Starptautiskās vieglatlētikas jumtorganizācijas "World Athletics" (WA) iepriekš lēma, ka sievietēm jālieto medikamenti, lai kontrolētu testosterona līmeni organismā.

Semenjas testosterona līmenis vairākas reizes bijis paaugstināts, kā rezultātā viņa izlaidusi nozīmīgas sacensības. Viņa pat vērsās Starptautiskajā sporta arbitrāžas tiesā (CAS), kurā gan zaudēja.

Semenja telekanālam HBO atklājusi, ka, būdama 18 gadus veca, vieglatlētikas amatpersonām piedāvājusi parādīt savu vagīnu, lai pierādītu, ka ir sieviete.

Divkārtējā olimpiskā čempione, kura tagad ir 31 gadu veca, pirmos lielos panākumus guva 2009. gadā. Viņa ļoti pārliecinoši uzvarēja Āfrikas junioru čempionātā gan 800, gan 1500 m distancē. 800 m distancē viņa laboja DĀR junioru un pieaugušo rekordu, kā arī Āfrikas junioru čempionāta rekordu. Pēc viņas panākumiem WA sportistei pieprasīja veikt dzimuma testu.

"Viņi domāja, ka man, iespējams, ir penis," Semenja sacīja intervijā HBO televīzijas kanāla raidījumā "Real Sports", kas tiks pārraidīts otrdienas vakarā. "Es viņiem teicu: "Labi. Esmu sieviete. Man vienalga. Ja vēlaties redzēt, ka esmu sieviete, es jums parādīšu savu vagīnu. Labi?"

2009. gadā pasaules čempionātā Berlīnē Semenja 800 metru distancē triumfēja ar lielu pārsvaru pār tuvākajām sekotājām.

Semenjas dzimuma testi uzrādījuši, ka skrējējai nav dzemdes un olnīcu, bet viņai ir iekšējie sēklinieki, vīriešu dzimumorgāni, kas ražo testosteronu, un viņas hormonu līmenis trīs reizes pārsniedz sievietēm ierasto līmeni.

Semenjai tika konstatēts hiperandrogēnisms, kam raksturīgs augstāks nekā ierasti testosterona līmenis. Tas ir hormons, kas palielina muskuļu masu un spēku, kā arī organisma spēju izmantot skābekli.

Pēc 2011. gada Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas lēmuma viņa sāka lietot medikamentus, lai samazinātu testosterona līmeni organismā.

"Man kļuva slikti, pieņēmos svarā, sākās panikas lēkmes un bažījos, ka mani varētu piemeklēt sirds mazspēja," HBO pauda Semenja. "Tas ir kā katru dienu iedurt sev ar nazi. Bet man nebija izvēles. Man bija 18 gadu, es gribēju skriet, vēlējos piedalīties olimpiskajās spēlēs, un tā bija man bija vienīgā iespēja."

WA jurists Džonatans Teilors gan neuzskata, ka medikamentu lietošana, kas samazina testosterona līmeni, būtu kaitīga veselībai.

WA un Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) atzinušas, ka sievietēm ar augstāku testosterona līmeni ir ievērojamas priekšrocības.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu