Graujošas uzvaras NBA izslēgšanas spēlēs. Kāpēc tā notiek?

Foto: Reuters/ScanPix
Miks Kuncevičs
CopyDraugiem X Whatsapp

Šīs sezonas Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) izslēgšanas spēļu maratonā bijuši gana daudz pārsteigumu, bet vairumā maču uzvarētājs jau kļuva priekšlaicīgi zināms. Kopumā tikai 10 "play-off" spēlēs spēļu rezultāts pirms pēdējām piecām minūtēm bijis vismaz piecu punktu robežā. Kāpēc NBA komandas gada svarīgākajā nogrieznī panākumus pār sāncenšiem izcīna ar lielu punktu starpību?

Ziemeļamerikas žurnālists Džastins Pans (Phan) pirms piektās spēles starp Dalasas "Mavericks" un Goldensteitas "Warriors" apkopoja statistiku, ar kādu punktu starpību ir noslēgušās pēdējās 17 NBA izslēgšanas spēles. Vidēji uzvaras ir gūtas ar 19,8 punktu starpību.

Ja paskatāmies pēdējo gadu statistikā, tad procentuāli liela daļa "play-off" spēļu 2022. gadā ir uzvarētas ar vismaz 20 punktu starpību. Apkopojot šo statistiku, nav ņemta vērā "Mavericks" un "Warriors" piektā spēle.

Foto: Ekrānšāviņš

Viens no iemesliem, kāpēc pēdējās "play-off" sezonās var novērot arvien lielāku punktu starpību starp komandām, būtu skaidrojams ar faktu, ka superzvaigznes izslēgšanas mačos pavada laukumā daudz lielāku spēles laiku nekā regulārajā sezonā. Pēdējo gadu pieredze rāda, ka treneri savus līderus pietaupa regulārajā sezonā, lai basketbolisti būtu pēc iespējas labākā fiziskajā kondīcijā uz "play-off". Tās komandas, kuras nepietaupa savas zvaigznes, diemžēl vairs tik spilgtu sniegumu nespēj demonstrēt gada nozīmīgākajās cīņās.

Vienība izslēgšanas mačos reti kad noņem kāju no gāzes pedāļa, jo vēsture jau ir pierādījusi, ka pat pie komfortabla pārsvara nevar vienmēr būt drošs par uzvaru. Komandas mūsdienās ir kļuvušas gudrākas, cenšoties virzīt uzbrukumus caur vājāko aizsardzības spēlētāju pretinieku rindās, piemēram, Fīniksas "Suns" pirmajās divās spēles pret "Mavericks" bieži uzbrukumā medīja Luku Dončiču un lika slovēnim iesvīst aizsardzībā. Protams, atlikušajās spēlēs Dalasas rikšotājiem izdevās aizlāpīt šo caurumu, bet ne vienmēr tik veiksmīgi klubi spēj īsākā laika nogrieznī adaptēties pretinieku piedāvātajai spēles manierei. 

Luka Dončičs (no kreisās) un Devins Bukers
Luka Dončičs (no kreisās) un Devins Bukers Foto: Reuters/ScanPix

Lielu lomu spēlē arī mājas spēļu priekšrocības, jo vairumā gadījumu pārliecinošas uzvaras tiek gūtas, kad vienība spēlē savu skatītāju priekšā. Piemēram, 2020. gadā, kad NBA spēles noritēja burbulī Orlando, graujošo uzvaru skaits samazinājās, bet gadu vēlāk šis statistikas rādītājs atkal sāka pieaugt.

Protams, vēl viens labs arguments, kāpēc komandām izdodas izcīnīt pārliecinošu panākumu, ir trīspunktu metienu realizācija. Ne velti NBA ir teiciens "a make or miss league". Tā komanda, kas pārsvarā uzbrūk ar labāku precizitāti no tālienes, svinēs uzvaru, ja vienība iekarst no tālās distances - nav grūti iegūt 20 punktu pārsvaru.

Turpinoties trīs punktu ēras dominancei, iespējams, mēs arvien biežāk redzēsim spēles, kur jau pirms ceturtās ceturtdaļas galarezultāts ir skaidrs, bet varbūt tā ir vienkārša skaitļu sakritība un šis graujošo spēļu trends izmirs. To rādīs laiks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu