Olimpiskie čempioni pret pasaules čempioniem - Somijas un Kanādas hokejistu duelis

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Somijas hokejisti
Somijas hokejisti Foto: EPA/Scanpix

Olimpiskā čempione Somija svētdien savās mājās Tamperē cīnīsies pret pasaules čempioni Kanādu. Šo divu hokeja nāciju duelī tiks noskaidroti 2022. gada pasaules čempionāta uzvarētāji.

Plkst. 15.20 cīņā par bronzu laukumā dosies Čehijas un ASV hokejisti, bet plkst. 20.20 sāksies Somijas un Kanādas komandu duelis - cīņa par zelta medaļām.

Somija un Kanāda pasaules čempionāta finālā tiksies jau trešo reizi pēc kārtas. Pērn Rīgā uzvarēja kanādieši, bet 2019. gadā Bratislavā triumfēja somi. Savukārt 2020. gadā pasaules čempionāts Covid-19 pandēmijas dēļ nenotika.

Šogad februārī Somijas hokejisti kļuva par Pekinas olimpisko spēļu čempioniem. Pēdējo reizi dubultuzvaru izdevās izcīnīt Zviedrijas hokejistiem, kuri 2006. gadā triumfēja pasaules čempionātā un Turīnas olimpiskajās spēlēs.

Somija devīto reizi rīko pasaules čempionātu, taču šī ir tikai pirmā reize, kad mājās izdevies izcīnīt medaļas. Vēl gan ir atklāts jautājums ir - tās būs zelta vai sudraba?

Pēdējo reizi mājinieki zeltu izcīnīja 2013. gadā, kad Stokholmā pasaules čempionāta finālā Zviedrija pārspēja Šveici.

Somijai un Kanādai šajā turnīrā ir teju identiska skaitliskā vairākuma realizācija - katrai komandai bijušas 29 iespējas, kanādieši guvuši 10 vārtus, bet somi realizējuši par vienu vairākumu mazāk.

Tikmēr skaitliskais mazākums somiem bijis perfekts - 16 mazākumos nav zaudēti nevieni vārti. Savukārt kanādieši spēlējuši daudz nedisciplinētāk un ielaiduši astoņus vārtus 38 mazākumos.

Somija kopumā spēlē izcili aizsardzībā - 9 mačos zaudēti tikai 10 vārti. Tikmēr kanādiešu vārtos ripa pabijusi 22 reizes.

Kanādas hokejisti 9 spēlēs guvuši 44 vārtus, Somijas izlase - 33.

Pirms turnīra pēdējām divām spēlēm čempionāta rezultatīvākais spēlētājs ir Romāns Červenka ar 15 punktiem (4 vārti + 11 piespēles). Viņam seko divi kanādieši ar 13 punktiem - Pjērs Luks Dibuā (7+6) un Dreiks Batersons (3+10).

Somijas izlasē rezultatīvākais ar 10 punktiem (2+8) ir aizsargs Miko Lehtonens.

Kanādas valstsvienība pasaules čempionātu vēsturē ir medaļām bagātākā komanda - 27 zelta, 15 sudraba un 9 bronzas (kopā 51 godalga).

Krievijai (ieskaitot PSRS laikus) un Zviedrijai ir 47 medaļas, Čehijai (ieskaitot Čehoslovākijas laikus) ir 46 godalgas, tad seko ASV ar 20 cēlmetāliem, bet Somijai uz goda pjedestāla izdevies kāpt 15 reizes.

Somijas hokejisti par pasaules čempioniem var kļūt ceturto reizi vēsturē (2019., 2011., 1995.).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu