Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: "Valmiera FC" Liepājā nepietur, "Riga FC" - iedzen trijnieku

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
"Riga FC" futbolisti
"Riga FC" futbolisti Foto: Nora Krevņeva Baibakova (RFS)

Izlašu pauzē Latvijas "Optibet" futbola virslīgas vienīgās līderes lomā aiziet "Valmiera FC", savukārt "Riga FC" ir cieši klāt pirmajam trijniekam un tas sola vēl lielāku intrigu un vēl spraigākas spēles līderu kvartetā.

Pirmajā šīs sezonas spēlē "Skonto" stadionā pulcējās 4250 skatītāju (patiesībā pat vairāk, ja pieskaita uzaicinātās un akreditētās personas) un neviens no tiem nebija vīles. Ja nu vienīgi RFS komandas līdzjutēji, jo čempioni zaudēja savam principiālākajam konkurentam "Riga FC" ar 0:2. Zaudēja - likumsakarīgi. Pilnīgi noteikti spēles gaitu ietekmēja laukuma saimnieku jau 2. minūtē gūtie vārti un tas, kā tas notika (bumba ielidoja vārtos no Artūra Zjuzina galvas), taču tas nebija vienīgais un galvenais iemesls, kāpēc RFS zaudēja. Palika taču vēl vismaz 88 minūtes, lai visu vērstu sev par labu, bet...

Drīzāk "Riga FC" jau pirmajā puslaikā varēja panākt 3:0 un varēja gūt vēl vismaz pāris vārtus otrajā puslaikā (vārtsargs Vītauts Čerņausks glāba pēc Mikaela Soisalo sitiena, pirms tam Soisalo trāpīja pa vārtu stabu, bija vēl 2-3 ļoti bīstami pretuzbrukumi, kas aprāvās tikai pašu kļūdu dēļ), kamēr RFS komanda visā spēlē izveidoja tikai pāris reālas iespējas gūt vārtus (vienreiz glāba vārtsargs Nils Puriņš, otrajā reizē - sitiens garām). Tas ir stipri par maz, lai uzvarētu vai vismaz nezaudētu.

RFS komandas pieteikumā jau bija ierakstīts horvāts Tomislavs Šaričš, taču bija maza varbūtība, ka viņš pēc savainojuma izies laukumā, un viņa laukuma vidusdaļā noteikti pietrūka. Tāpat kā gan aizsardzībā, gan uzbrukumā (tā sauktajās standartsituācijās) ļoti pietrūka slovēņa Žigas Lipuščeka. Tie ir objektīvi iemesli, kas mazināja komandas spēku.

"Riga FC" savukārt aizvadīja savu, šķiet, labāko (saturīgāko!) spēli šajā sezonā un beidzot pārtrauca neveiksmju joslu mačos ar RFS, kas nebija uzvarēts jau 7 spēlēs pēc kārtas (kopš 2020. gada sezonas pirmās savstarpējās spēles).

Pēc šīs uzvaras "Riga FC" jau atkal ir cieši klāt pirmajam trijniekam. Iespējams, ka spēli klātienē jau vēroja "rīdzinieku" nākamais jaunais galvenais treneris no Horvātijas. Atliek tikai uzzināt viņa vārdu, kaut gan diezin vai tas kādam kaut ko izteiks. Runā, ka viņš esot no Kipras kluba "Pafos" sistēmas un nekad neesot bijis galvenais treneris. Laikam jau viņa galvenā priekšrocība ir tā, ka viņš nav vietējais treneris...

Lieliska gaisotne stadionā, labs futbols un pienācīga spēles sarīkošana (paldies par uzkodu un atspirdzinājumu galdu masu medijiem) - tas viss ļāva sajust lielā futbola elpu. Uz šo spēli bija atbraukuši vairāki kolēģi no Lietuvas, un viņi bija patīkami pārsteigti par redzēto.

Nevajag dusmot pirms spēlēm Valmieras komandu. Pirms spēles Liepājā valmieriešus arī tā nevajadzēja papildus noskaņot, taču kāda kolēģa izteiciens TV, ka Valmieras komanda uzvaras gadījumā Liepājā kļūs par īstu līderi, sadusmoja - kā, mēs neesam īsti līderi?! Labi, redzēsiet. Piekritīsiet - starp īstu līderi un vienīgo līderi ir liela atšķirība. Mājinieki jau 9. minūtē guva vārtus (Villelam 7. vārti sezonā), un tas tikai pielēja eļļu ugunij.

Pirmajā puslaikā valmierieši paspēja tikai izlīdzināt rezultātu - septītajā spēlē pēc kārtas vārtus guva Raimonds Krollis un ar 11 vārtiem panāca labāko vārtu guvēju sarakstā serbu uzbrucēju no RFS komandas Andreju Iliču. Jau 2. minūtē pēc pārtraukuma izcili soda sitienu izpildīja ukraiņu pussargs Ivans Želizko, bet punktu pielika senegālietis Džibrils Gejs.

Otrajā puslaikā Valmieras komanda dominēja, tās spēlētāji nereti izcēlās ar vairāku mājinieku apspēlēšanu, varbūt pat nedaudz pārspīlēja šajā ziņā un noteikti pamatīgi kaitināja liepājniekus...

Valmieras komandas 12. uzvara pēc kārtas un 15. pēc kārtas nezaudētā spēle bija tagad virslīgas vienīgā līdera cienīga.

Savukārt FK "Liepāja" pēdējās 11 spēlēs valmieriešus ir uzvarējis tikai divreiz un abas reizes - savā laukumā. Šoreiz - nekā. Acīm redzami, ka Liepājas komandai nepieciešams papildinājums savainojumu dēļ izkritušo spēlētāju vietā. Valmieras komandā pirmo reizi šosezon pēc savainojuma laukumā izgāja senegāliešu aizsargs Pepe Falls, tā ka komandas soliņš kļuvis vēl nedaudz garāks (pērn piedalījās 15 spēlēs un caurmērā vienā spēlē pavadīja laukumā gandrīz 80 minūtes).

Sesto zaudējumu pēc kārtas piedzīvoja BFC "Daugavpils" - 1:2 savā laukumā no FK "Auda". Tā bija abu komandu vispār pirmā savstarpējā spēle virslīgā, bet savulaik 1. līgā "Auda" nebija uzvarējusi daugavpiliešus 8 pēdējās spēlēs pēc kārtas. Sešās pēc kārtas zaudētajās spēlēs Daugavpils komanda ir guvusi tikai divus vārtus - komanda spēlē saturīgu futbolu, tai netrūkst iespēju gūt vārtus (varbūt izņemot spēli ar "Spartaku"), taču neveiksmju josla kā nebeidzas, tā nebeidzas.

Pirmo uzvaru komandas vēsturē virslīgā nekādi nespēj gūt Salaspils "Super Nova" - šoreiz 1:1 ar FK "Metta" (salaspilieši pirmie guva vārtus). Un nākamā spēle virslīgas debitantiem ir Valmierā...

Vai Jūrmalas "Spartakam" izdosies gūt trešo uzvaru pēc kārtas? Tas bija interesants jautājums pirms spēles ar FK "Tukums 2000/Telms" (turklāt abām komandām bija pa 8 punktiem), taču diezin vai tas pašreiz ir svarīgākais jautājums Jūrmalas komandai - 

ir radušās aizdomas par iespējamo talantīgā 18 gadus vecā krievu futbolista Matveja Ivahnova (Volgogradā dzimušais jaunietis ir Maskavas "Dinamo" akadēmijas audzēknis, 2020./2021. gada sezonā Krievijas U17 līgā guva 19 vārtus 22 spēlēs) parakstu viltošanu uz viņa līguma ar klubu... Ja tas apstiprināsies, tad "Spartaku" gaida lielas nepatikšanas.

No nepatikšanām virslīgas čempionātā (13 pirmās spēles bez uzvarām) spartakieši pamazām sāk izkulties, taču trešo uzvaru pēc kārtas gūt neizdevās - 1:3.

Nākamās spēles - pēc izlašu pauzes 17. un 18. jūnijā. Kārtas nagla - spēle starp RFS un FK "Liepāja". Tiesa, 12. jūnijā būs divas ne mazāk principiālas (īpaši ņemot vērā nupat aizvadītās spēles starp šīm komandām un situāciju turnīra tabulā) pirmā riņķa spēles starp FK "Auda" un BFC "Daugavpils" un starp FK "Tukums 2000/Telms" un "Spartaku".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu