Darbs necilvēcīgos apstākļos 14 stundas dienā: PK futbolā darbos iesaistītie vairs neklusē

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Futbola stadiona būvniecības darbi netālu no Dohas.
Futbola stadiona būvniecības darbi netālu no Dohas. Foto: AFP / Scanpix

Pasaules kausa (PK) futbolā izcīņas finālturnīrs sāksies jau novembra izskaņā, bet rīkotāji turpina drudžaini steigt pabeigt nepieciešamos darbus, necilvēcīgos apstākļos liekot strādāt tajos iesaistītajiem.

Dažādu mediju aplēses par kopējām PK izmaksām atšķiras, bet aptuvenais skaitlis svārstās ap 200 miljardiem ASV dolāru.

Medijs "The Guardian" vēsta, ka līdz šim turnīra sagatavošanas laikā dzīvību jau zaudējuši aptuveni 6000 viesstrādnieku.

Zviedru medijs "Aftonbladet" publicējis divu no Kataras aizbēgušo viesstrādnieku stāstus par to, kas īstenībā notiek priekškara otrā pusē. Strādnieki vēlējās palikt anonīmi, bet atklāja, ka ir no Bangladešas un Filipīnām.

"Vasarā tur ir ļoti karsts. 40 vai pat 50 grādu. Jāstrādā katru dienu, izņemot piektdienu, 12 līdz 14 stundas dienā," atklāja viens no strādniekiem.

Otrs pastāstīja, ka viesstrādniekus izmitina kopmītnēs, bet no tām līdz būvobjektiem jāmēro ļoti garš ceļš. Reizēm brauciens var aizņemt pat divas stundas, bet tas jāveic pašiem par savu naudu.

Nesen esot apturēta kāda ceļa būvniecība, kurā iesaistīti 5000 vīru. Viņi jau pusgadu neesot saņēmuši algu. Strādniekus uz Kataru sūta dažādas nodarbinātības aģentūras, solot "zelta kalnus".

Daudzi aģentūrām samaksā pat 4000 dolāru, lai tās viņiem sagādātu iespēju strādāt Katarā, bet tiekot piekrāpti.

Protesti nelīdzot, jo vietējā likumdošana neaizsargā šādus darba ņēmējus. Lai panāktu kādu progresu, esot nepieciešams vismaz gads.

Starptautiskā futbola federāciju asociācija (FIFA) ziņo, ka darbiniekiem 2020. gadā izmaksāta 22,6 miljonu ASV dolāru kompensācija (20 miljoni eiro), bet 2021. gada decembrī tika izmaksāti vēl 5,7 miljonu ASV dolāru (5,3 miljoni eiro) palīdzības pakete.

Pasaules kauss Katarā paredzēts no 21. novembra līdz 18. decembrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu