Video Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Jaunas sejas, jaunas cerības...

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: FK Liepāja

Izlašu pauzē Latvijas "Optibet" futbola virslīgā nekad nebija garlaicīgi ne tikai tāpēc, ka spēlēja Latvijas izlase, bet arī tāpēc, ka aktīva kustība notika futbola tirgū. No četrām līderkomandām būtisku pārmaiņu sastāvā nav tikai līderei "Valmiera FC" komandai, bet pārējās trīs komandas veica interesantas un, cerams, viņām sekmīgas spēlētāju maiņas. Tieši jaunpienācējiem, atsākoties virslīgas čempionātam, tika lielākā uzmanība. Varbūt kāds jau uzreiz liks par sevi runāt.

Tas gan neattiecas uz, iespējams, vienu no skaļākajām maiņām, jo tā neattiecas uz spēlētājiem – kopš agra pavasara tika runāts par trenera Tamaza Pertijas došanos uz ārzemju komandu. Tika minēta arī konkrēta valsts – Polija. Palasot, kāda neskaidrība pašreiz ir attiecībā uz Krakovas komandu "Wisla", kas izkrita no Ekstraklasa turnīra, saprotams, kāpēc Ralfs Osvalds Izenegers – viņa kompānija ir Valmieras komandas īpašniece – zaudēja vēlmi šo klubu iegādāties un kāpēc Pertija turp nedevās. Pertija atgriezās ... Liepājā.

Baltkrievu treneris Kirils Aļševskis ģimenes apstākļu dēļ devās mājup (viņam ukrainiete esot gan sieva, gan audžumeita, tāpēc arī pamatots ir uztraukums par ģimeni...), bet viņa vietā stājās Tamazs Pertija. Viņš jau bija FK "Liepāja" galvenais treneris un viņa vadībā liepājnieki 2017. gadā ieguva Latvijas kausu. Pašam gatavot komandu sezonai vai ienākt tajā sezonas vidū – tās ir divas atšķirīgas lietas un tāpēc nesteigsimies prognozēt, kā Liepājas komandai klāsies sezonas turpinājumā.

Līdz šim klājās labi – liepājnieki turnīra tabulā pirms izlašu pauzes ieņēma 3. vietu, rādīja saturīgu futbolu un pēkšņa "ķirurģiska iejaukšanās" diezin vai ir nepieciešama.

Tamazs jau ir izteicies, ka vairāki spēlētāji būt prom (jau ir prom Gordeičuks, vārtsargs Radovičs, Kurtišs, Hvoiņickis, Tkačuks un Tīdenbergs) un ka vairāki nāks klāt. Vai viņš riskēs sezonas vidū un Eiropas kausu izcīņas priekšvakarā veikt kardinālu pārbūvi? Risks var arī neatmaksāties. Skaidrs, ka līdz ar Mārtiņa Ķigura savainojumu bija nepieciešams pastiprinājums centra pussarga pozīcijā un tāds tika atrasts Slovēnijā – divkārtējais valsts čempions un kausa ieguvējs no Ļubļanas "Olimpija" Niks Kapuns. Plus vēl Pertijam labi zināmais (kopīgs darbs Valmierā) Aleksejs Grjaznovs (šosezon 8 spēles Erevānas "Noah rindās) un Gļebs Kļuškins no FK "Metta".

Atgriezies ierindā centra aizsargs Marko Simičs, atnāca beļģu uzbrucējs Žordi Soladio, kurš pēdējās divas ar pusi sezonas pavadīja Luksemburgā – aizvadītajā sezonā 20 gūti vārti. Tā nu sanāca, ka pirmā tā sauktā centrālā spēle pēc izlašu pauzes bija tieši ar Liepājas komandas piedalīšanos – liepājnieki Rīgā tikās ar čempioni RFS komandu.

Čempionu rindās arī notika vairākas pārmaiņas. RFS rindas papildināja izlases vārtsargs Pāvels Šteinborgs (pēdējā reizi Latvijas virslīgā spēlēja tieši Liepājas komandā – toreiz "Liepājas metalurgs" rindās – no 2009. līdz 2012. gadam), mums labi zināmais serbu balsta pussargs Stefans Paničs, kurš bija viens no "Riga FC" līderiem, kad "rīdzinieki" trīs gadus pēc kārtas kļuva par čempioniem, atnāca serbu pussargs Stefans Petkovičs ar lielu pieredzi Serbijs virslīgā, atnāca 20 gadus vecais brazīliešu uzbrucējs Leo Gaušu un serbu aizsargs Jovans Vlalukins (Belgradas "Partizan" audzēknis, liela pieredze Serbijas virslīgā, spēles jauniešu izlasēs un divas nepilnas spēles Serbijas nacionālajā izlasē)... Vai kāds no jaunpienācējiem izcelsies jau pirmajā spēlē? Izcēlās – Soladio jau savā pirmajā spēlē Latvijā apliecināja, ka ir vārtu guvējs.

Pertija riskēja, likdams laukumā uzreiz divus jaunpienācējus bosniešu centra aizsargu Kenanu Hreljiču un albāņu balsta pussargu Arditu Deliu, taču abi cerības attaisnoja (ņemot vēr, ka abiem tā bija pirmā spēle Latvijā). Uzreiz sākumsastāvā bija arī Simičs, kurš nebija spēlējis kopš 10. aprīļa, kad guva savainojumu. Liepājnieki bija vadībā ar 2:0, bet tomēr uzvaru nenosargāja – 2:2. Savus 12. vārtus turnīrā guva serbs Andrejs Iličs un tieši viņš panāca neizšķirtu.

Tik pilnas Jāņa Skredeļa stadiona tribīnes sen nebija redzētas un spēle attaisnoja cerības pilnībā. Pirmā riņķa spēlē Liepājā čempioni uzvarēja ar 3:2 un līdz ar to liepājnieki nespēj uzvarēt RFS jau sešās spēlēs pēc kārtas (viens neizšķirts un 4 zaudējumi), taču Liepājas komandā jau redzams "Pertijas rokraksts" un trenera sacītais, ka komanda spēkosies par titulu nav tukši vārdi. Tātad – Pertija riskēs pārbūvēt komandu sezonas gaitā. Pirmais solis bija ļoti cerīgs.

Netrūkst interesantu pārmaiņu arī citās komandās. Piemēram, "Riga FC" papildināja Brazīlijā dzimušais portugāļu uzbrucējs Duglass Aureliu (pagājušajā sezonā spēlēja "Pafos" rindās Kiprā, bet pirms tam četrus gadus bija slavenajā Lisabonas "Sporting" akadēmijā), no FK "Auda" (šosezon 14 spēles) atnāca aizsargs nigērietis Aleksanders Ogundži, pieredzējušais zviedru aizsargs Duglass Bergkvists.

"Rīdzinieki" šajā kārtā spēlēja Tukumā, bet līdere "Valmiera" savā laukumā tikās ar Salaspils "Super Nova", kur notikusi galvenā trenera maiņa – Andrejs Lapsa ir prom, bet viņa vietā pagaidām ir bijušais izlases aizsargs Igors Korabļovs (tieši viņam ir visvairāk spēļu virslīgā – 483). Gan valmierieši, gan "rīdzinieki" uzvarēja ar 1:0 un uzvaras abām komandām nenāca viegli. Valmieras komandai tā ir 13. uzvara pēc kārtas un 16. pēc kārtas nezaudētā spēle, Valmieras komanda par 4 punktiem ir atrāvusies no RFS un tagad 22. jūnijā abas komandas tiksies Valmierā... Lieki teikt, cik svarīga tā būs spēle abām komandām.

Pārtrūka Raimonda Kroļļa gūto vārtu sērija – viņš bija izcēlies 7 spēlēs pēc kārtas. "Riga FC" vadīja komandas jaunais galvenais treneris, 38 gadus vecais horvāts Sandro Perkovičs. Viņa iepriekšējā darba vieta bija galvenā trenera asistents Horvātijas čempionvienībā Zagrebas "Dinamo". Komanda guva 6. uzvaru pēc kārtas, taču debija Latvijas virslīgā Perkovičam iznāca pasmaga. Redzēsim, kāds būs turpinājums.

17. kārtu ievadīja spēles starp FK "Auda" un Jūrmalas "Spartaku" un FK "Metta" un BFC "Daugavpils". 5:0 galarezultāts FK "Auda" labā varbūt arī objektīvi neatspoguļo komandu spēku samēru, taču liecina par to, ka uzvara bija likumsakarīga un ka "Spartaks" beigās sabruka (abi pēdējie vārti zaudēti kompensācijas laikā). Trīs vārtus guva 195 cm garais Briss Tutū no Francijas (spēlēja "Caen" komandā Francijas pēc ranga 2. līgā).

BFC "Daugavpils" vēl 69. minūtē zaudēja ar 0:2, bet tomēr izrāva uzvaru ar 3:2 pār FK "Metta". Līdz ar to daugavpilieši pārtrauca 6 zaudējumu sēriju un tiešu tāda uzvara ir vislabākā, lai atgūtu pārliecību. Spēles gaita tikai lieku reizi apliecina, ka komanda nepadodas un nenolaiž rokas, bet tās galvenais dzinējspēks ir pieredzējušais Valerijs Afanasjevs – tieši viņš 69. minūtē ar lielisku soda sitienu no metriem 20-22 guva pirmos vārtus, tieši viņš nemitīgi uzmundrināja komandas biedrus. Kapteinis. 80. un 82. minūtē viesi guva vēl divus vārtus. FK "Metta" nespēj uzvarēt BFC "Daugavpils" komandu jau 9 spēles pēc kārtas (tikai viens neizšķirts).

Turnīra tabula
Turnīra tabula Foto: Ekrānšāviņš
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu