Video ⟩ Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: "Stāv pāri visam Valmiera" un suns uz siena kaudzes

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
"Valmieras" futbolisti
"Valmieras" futbolisti Foto: Jānis Līgats

"Valmiera FC" himna trešdien vakarā Jāņa Daliņa stadionā skanēja īpaši skaļi, bet līdzjutēju ovācijas bija īpaši emocionālas – Valmieras komanda ar 4:0 sagrāva pašreizējo čempioni RFS komandu un guva 14. uzvaru pēc kārtas Latvijas "Optibet" futbola virslīgas čempionātā (komanda nav zaudējusi jau 17 spēlēs pēc kārtas). Diezin vai pirms spēles vai kaut pēc pirmā puslaika (0:0) kāds kaut ko tamlīdzīgu varēja paredzēt.

Vicečempiona un čempiona duelis bija galvenā spēle 18. kārtā un abām komandām tā bija ļoti svarīga – pirms tās Valmieras komandas pārsvars bija 5 punkti, turklāt RFS komanda savā laukumā virslīgas spēlēs vēl nekad nebija uzvarēta (šosezon pirmajā riņķi viesos valmierieši uzvarēja ar 3:1).

Jau 32. minūtē laukumu savainojuma dēļ bija spiests atstāt mājinieku labākais vārtu guvējs Raimonds Krollis (tikai neilgi pirms spēles tika nolemts, ka viņš tomēr mēģinās spēlēt), taču tas neietekmēja Valmieras komandas sniegumu un tieši tas ir Valmieras komandas spēks – proti, tā ir komandas spēle, kurā izcelties var praktiski jebkurš.

Pierādījums - trīs no četriem vārtiem mačā ar RFS guva spēlētāji, kuri izgāja uz maiņu, plus vēl Luka Silagadze izcēlās ar filigrānu piespēli tikai trīs minūtes pēc iziešanas uz maiņu. Pape Falls panāca 2:0. RFS sabruka.

"Valmiera FC" neatkāpjas no saviem spēles principiem, komanda lieliski gatava fiziski un funkcionāli (fiziskās sagatavotības trenera Ivo Lakuča un fizioterapeitu nopelns!), ko arī efektīgi izmantoja spēles beigās – pirmie vārti tika gūti 54. minūtē ar 11 m soda sitienu (Kamilo Mena – viņam tie ir 8. vārti turnīrā), bet nākamie trīs – laikā no 84. līdz kompensācijas laika otrajai minūtei jeb apmēram astoņu minūšu laikā. RFS galveno treneri Viktoru Morozu tik apjukušu pēc spēles laikam vēl nebiju redzējis. Viņš arī pats atzina, ka pirmo reizi nokļuvis tādā situācijā – komandai nekas nesanāk…

Jāņa Daliņa stadiona tribīnēs (tika pārdots vairāk nekā 1100 biļešu) savukārt jau dzirdēja runājam par čempionu titulu. Un kāpēc gan ne?

Ar tādu sniegumu, kādu Valmieras komanda rāda pašreiz – tas ir izdarāms. Valmieras komandas spēle pašreiz ir labākā un tas redzams ne tikai laukumā, bet arī turnīra tabulā.

Nākamā spēle valmieriešiem būs ar eksčempionu "Riga FC" komandu 28. jūnijā "Skonto" stadionā Rīgā. Tagad tieši "rīdzinieki" un valmieriešu tuvākie sekotāji. Starp abām komandām – 7 punkti…

Kur ir suns uz siena kaudzes? Tas dzīvo Daugavpilī. BFC "Daugavpils" komanda aizvadīja pēdējo spēli (vismaz tuvākajā laikā pēdējo) "Celtnieka" stadionā, kurā savulaik Daugavpils komandas guva lielākos panākumus (medaļas un titulu virslīgas čempionātā, čempionu titulu Latvijas PSR čempionātā un Latvijas kausu – toreiz tas bija "Ķīmiķis") pilsētas futbola vēsturē. Mājiniekiem bija liels pārsvars, taču Salaspils "Super Nova" tika pārspēts tikai ar 1:0. Tik daudz skatītāju "Celtnieka" stadiona tribīnēs šosezon vēl nebija redzēts un liela daļa nāca tieši "atvadu spēles" statusa dēļ – ej sazini, kad vēl savu komandu redzēsim mājās…

Nākamā spēle savā laukumā BFC "Daugavpils" komandai virslīgā paredzēta tikai 31. jūlijā, bet vai līdz tam laikam kaut kas mainīsies? Ļoti šaubos. Diezin vai Latvijas otrajai lielākajai pilsētai dara godu tas, ka tās virslīgas komandai nav, kur aizvadīt mājas spēles. Tas neprasa lielus izdevumus, vajadzīga tikai gribēšana. Latvijas futbola federācija būtu gatava uzklāt jaunu mākslīgo segumu un pilsētai izdevumi būtu tik vien, cik noņemt veco un uzklāt jauno segumu, kā arī varbūt vēl pavisam nedaudz uzlabojot pamatu. Bet… Pilsētas vadībai tas nav vajadzīgs. Tiesa, LFF finansiālu atbalstu arī nedos, kamēr netiks pabeigts projekts Esplanādē. Kāpēc tik salīdzinoši nelielu projektu (labiekārtots mākslīgais laukums ar tribīnēm) nevar pabeigt piecus gadus – tas arī ir interesants jautājums un ne jau tikai pašreizējai pilsētas vadībai.

Futbola klubs piedāvājis izīrēt futbola laukumu uz, piemēram, desmit vai divdesmit gadiem un tad tas rūpētos gan par kvalitatīva seguma uzklāšanu, gan par laukuma uzturēšanu. Bet… Tas netiek pieļauts. Kādi argumenti? Nekādu.

Iznāk kā sunim uz siena kaudzes – pats neēdīšu un citiem arī nedošu. Skumji.

Šīs spēļu kārtas pārsteigums notika Liepājā – FK "Tukums 2000/Telms" ar 2:1 pārspēja FK "Liepāja". Liepājnieki neuzvar trešajā spēlē pēc kārtas un trenera Tamaza Pertijas nesenais izteiciens par līderu panākšanu tagad izraisa tikai smīnu… Vispirms izlaista uzvara no 0:2 mačā ar RFS, bet tagad zaudējums no 0:1 komandai, kas tobrīd atpalika par 25 punktiem.

Ne uz tādu atgriešanos Liepājā cerēja Pertija. Nākamā spēle liepājniekiem tagad ir mājās ar "Super Nova" un tās būs iespēja atgriezties uz uzvaru ceļa, bet tad – spēle mājās ar "Riga FC" (1. jūlijā). Līdz turnīra finišam vēl 18 spēles un būs interesanti pavērot, kā liepājnieki pārvarēs neveiksmju joslu.

Jūrmalas "Spartaks" atlaida no darba FK "Metta" galveno treneri Andreju Gluščuku. Spartakieši atspēlējās no 0:1 un 1:2 un likumsakarīgi uzvarēja ar 4:2, jo arī iedzinēju lomā būdami, viņi apspēlēja pretiniekus, taču nespēja izmantot savas iespējas. Trīs vārtus guva nigērietis Abiduns Ogunniji, kurš pērn 22 spēlēs guva tikai vienus vārtus (8 rezultatīvas piespēles), bet šosezon 14 spēlē nebija izcēlies ne reizes.

"Metta" nav uzvarējusi jau 7 spēlēs pēc kārtas, turklāt sešās no tām zaudējusi. Kaut kur pazudis komandas cīņas spars un tās aizrautība. Varbūt jaunajam galvenajam trenerim (runā, ka varētu atgriezties Andris Riherts) izdosies tos atrast. Savukārt "Spartaks" aizvadīja saturīgu spēli, uzvarēja likumsakarīgi un līdz 7. vietai tam ir vairs tikai 3 punkti.

"Spartaks" sāk ieskrieties? Redzēsim jau nākamajā spēlē ar "ievainoto zvēru" RFS.

"Riga FC" izmocīja uzvaru mačā ar FK "Auda" – 1:0. Vienīgie vārti tika gūti tikai 80. minūtē, turklāt pretinieki paši nejauši ieraidīja bumbu savos vārtos.

"Rīdziniekiem" tā bija 7. uzvara pēc kārtas, viņi turnīra tabulā pakāpās uz otro vietu, taču komandas sniegums – nepārliecina (atšķirībā, piemēram, no ar 2:0 uzvarētās spēles pret RFS). Redzēsim, kā būs svētdien vakarā pret "Valmiera FC".

Turnīra tabula
Turnīra tabula Foto: Ekrānšāviņš
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu