Video ⟩ Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: "Valmiera" bēg prom?

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
"Valmieras" futbolisti
"Valmieras" futbolisti Foto: Jānis Līgats

15 uzvaras pēc kārtas un 18 pēc kārtas nezaudētas spēles – tāda pēc 19 spēļu kārtām ir "Valmiera FC" komandas bilance Latvijas "Optibet" futbola virslīgā. Čempionu cienīgs temps. Pirmo un līdz šim vienīgo zaudējumu valmierieši piedzīvoja… pašā pirmajā čempionāta spēlē 12. martā no "Riga FC" (1:2), ar kuru arī tikās 19. kārtas spēlē. Atkārtot sezonas pirmajā spēlē iespēto "rīdzinieki" nespēja, un viņiem arī nebija reālu izredžu uzvarēt.

Abu komandu otrā riņķa spēlē Valmierā vicečempioni uzvarēja ar 3:0, bet tagad "Skonto" stadionā bija pārāki ar 2:0. Pēdējās divās spēlēs ar "Riga FC" – 5:0. Pēdējās spēlēs ar pārējām līderu kvarteta komandām valmieriešiem ir uzvaras ar 3:1, 4:0 un 2:0. Čempionu cienīgs grafiks, un būtu muļķīgi neatzīt, kura komanda pašreiz ir galvenā pretendente uz titulu. Gan iegūto punktu skaita ziņā un garās uzvaru sērijas dēļ, gan – un tas ir galvenais – snieguma kvalitātes dēļ.

Tieši Valmieras komanda pašreiz virslīgā spēlē skatāmāko un dinamiskāko futbolu. Spēlē "Skonto" stadionā valmierieši turklāt vēl neizmantoja 11 m soda sitienu (bumbu atvairīja vārtsargs Nils Puriņš, kurš vēlāk glāba vēl vismaz divas reizes), bet vienreiz bumba trāpīja pa vārtu stabu.

Laukuma saimniekiem bija viena patiešām reāla iespēja gūt vārtus – ja Brīsam Tutū būtu izdevies gūt vārtus (valmieriešus glāba vārtsargs Rihards Matrevics), tad intriga noteikti būtu, jo ritēja 81. minūte. Tā nenotika, un beigās viesi bija tuvāk trešo vārtu gūšanai nekā mājinieki pirmajiem vārtiem. Tuvākos sekotājus valmierieši apsteidz par 8 punktiem, nākamie divi atpaliek attiecīgi par 10 un 11 punktiem.

Priekšā vēl 17 spēļu kārtas, un gribu valmieriešiem draudzīgi atgādināt, ka pirms dažām sezonām RFS komandai bija arī 12 punktu pārsvars, taču tā nekļuva par čempioni… Tas varbūt palīdzēs trenerim Jurģim Kalnam motivēt komandu nākamajām spēlēm, un pirmā no tām būs ceturtdien savā laukumā ar Jūrmalas "Spartaku", kas pēdējā laikā rāda arvien saturīgāku futbolu.

Valmieriešiem ir jābūt gataviem (vispirms jau morāli) arī klupienam, kas ir neizbēgams jebkurai komandai jebkurā līgā – jābūt gataviem atsākt uzvarēt tā, it kā nekas nebūtu noticis.

Līdz šim – kopš neatkarības atjaunošanas – tikai "Skonto FC" 1993. gadā virslīgā uzvarēja 15 spēlēs pēc kārtas (atšķirībā no valmieriešiem – pirmajās 15 spēlēs). Skontieši toreiz zaudēja viesos Daugavpils "Auseklim" (0:1), kas tajā gadā uz medaļām nepretendēja un ieņēma 5. vietu. Skontieši toreiz jau bija nodrošinājuši titulu, bet valmierieši to vēl nav nodrošinājuši, tā ka gaidām jaunu virslīgas rekordu.

Savukārt Valmieras rekordu mačā ar "Riga FC" sasniedza Raimonds Krollis – viņš tagad ir labākais vārtu guvējs virslīgā Valmieras futbola vēsturē (laika posmā kopš 1997. gada, kad virslīgā ienāca Valmieras FK).

Līdz šim pa 23 vārtiem bija Dzintaram Savaļniekam, Modrim Zujevam un Krollim, bet mačā ar "rīdziniekiem" Raimonds guva izcilus vārtus un tagad ir Valmieras futbola rekordists. 12 vārti vienā sezonā – tas jau tagad ir viņa karjeras rekorda atkārtojums vienā virslīgas sezonā (12 vārti bija visā pagājušā gada čempionātā).

Kas attiecas uz Turcijas čempiona "Trabzonspor" interesi par kolumbieti Kamilo Menu, tad vismaz pagājušo pirmdien neviens no Trabzonas kluba ar Valmieras kluba vadību par to vēl nebija runājis.

Turku žurnālisti jau raksta trenerim Kalnam, interese par Menu patiešām ir, taču skaidrs arī, ka tuvākajās dienās viņš Valmieru nepametīs.

Tikpat vārtu kā Krollim ir arī serbu uzbrucējam Andrejam Iličam no RFS, kurš savainojuma dēļ nevarēja palīdzēt mačā ar Jūrmalas "Spartaku", un apšaubāma ir arī viņa piedalīšanās pirmajā UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas spēlē 6. jūlijā viesos ar Somijas čempionu Helsinku HJK. RFS uzvarēja jūrmalniekus ar 2:0, pārtrauca neveiksmju joslu (viens punkts trijās spēlēs) un atgriezās turnīra tabulā otrajā vietā.

Vēl viens Eiropas kausu dalībnieks FK "Liepāja" tikai pašās spēles beigās (vārti 87. un 88. minūtē) izmocīja uzvaru pār Salaspils "Super Nova", turklāt pirmajā puslaikā iespējas gūt vārtus (ieskaitot neizmantoto 11 m soda sitienu) bija arī viesiem.

"Super Nova" joprojām ir bez uzvarām, savukārt Liepājas komandas sniegums šajā mačā nebūt neliecina par to, ka tiks panākti līderi. Redzēsim, kā būs nākamajā spēlē piektdien savā laukumā ar "Riga FC" – starp abām komandām ir tikai viens punkts.

Trešo uzvaru pēc kārtas guva "komanda bez mājām" – BFC "Daugavpils". Daugavpilieši viesos ar 1:0 pārspēja "Tukums 2000/Telms" futbolistus, kuri iepriekšējā kārtā bija pārsteidzoši uzvarējuši Liepājā.

Jau astoņās spēlēs pēc kārtas nespēj uzvarēt FK "Metta", kura galvenais treneris atkal ir Andris Riherts. Šoreiz – 0:2 pret FK "Auda".

20. spēļu kārtā galvenais notikums būs spēle Liepājā, taču jau minēju līderu tikšanos ar "Spartaku" un principiālas būs spēles starp Tukuma komandu un "Mettu", kā arī starp "Super Nova" un "Audu". Varbūt virslīgas debitantiem izdosies gūt pirmo uzvaru?

Turnīra tabula
Turnīra tabula Foto: Ekrānšāviņš
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu