Krievijā ieslodzītā basketbola zvaigzne Grainere: Baidos, ka palikšu šeit mūžīgi

CopyDraugiem X Whatsapp

Basketbola zvaigzne Britnija Grainere, kura Krievijā atrodas apcietinājumā jau četrus mēnešus, nosūtījusi vēstuli ASV prezidentam Džo Baidenam, vēsta ESPN.

Jekaterinburgas UGMK komandas centra spēlētāja Grainere tika aizturēta februārī, jo Šeremetjevo lidostā viņas bagāžā it kā esot atrasti elektroniskās cigaretes kārtridži ar hašiša eļļu.

31 gadu vecā Grainere, kura tiek uzskatīta par vienu no pasaulē labākajām basketbolistēm, nosūtījusi vēstuli ASV prezidentam. "Baidos, ka palikšu šeit mūžīgi," raksta divkārtējā olimpiskā čempione.

"Apzinos, ka jums ir daudz darīšanu, bet, lūdzu, neaizmirstiet par mani un citiem aizturētajiem. Lūdzu, dariet visu, ko varat, lai nogādātu mūs mājās," palīdzību lūdz divkārtēja Pasaules kausa izcīņas uzvarētāja.

Piektdien sākās Grineres tiesas prāva. Juridiskie eksperti un ASV amatpersonas šo procesu raksturo kā "paraugprāvu", kas noteikti beigsies ar notiesājošu spriedumu un ilgu cietumsodu. Tiek uzskatīts, ka tā ir Krievijas valdības taktika, lai sportisti izmantotu ieslodzīto personu apmaiņā.

Pēdējos gados ASV amatpersonas ir apsūdzējušas Krieviju tās pilsoņu aizturēšanā un tiesāšanā, pamatojoties uz izdomātām apsūdzībām. "The New York Times" vēsta, ka ASV pilsones aizturēšana varētu būt Krievijas centieni iegūt ietekmi politiskajā un ekonomiskajā strīdā ar ASV saistībā ar iebrukumu Ukrainā.

Sieviešu Nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) starpsezonā Krievija ir galamērķis daudzām ASV basketbolistēm, jo atalgojums tur ir vairākas reizes lielāks nekā dzimtenē.

Grainere kopš 2014. gada WNBA starpsezonās pārstāv Krievijas komandu UGMK, ar kuru četras reizes viņa uzvarējusi FIBA Eirolīgā.

"Mēs uzskatām, ka Krievijas Federācija nepamatoti arestējusi Britniju Graineri," vēstīts ASV Nacionālās drošības aģentūras paziņojumā. "Prezidents Baidens ir skaidri paudis nepieciešamību atbrīvot visus ASV pilsoņus, kuri tiek turēti ķīlniekos vai nelikumīgi aizturēti ārvalstīs, tostarp Britnija Grīnere. ASV valdība turpina agresīvi strādāt, izmantojot visus pieejamos līdzekļus, lai viņu nogādātu mājās."

Grineres ģimene un atbalstītāji ir mēģinājuši izdarīt spiedienu uz Balto namu un ASV Valsts departamentu, lai vienotos par apmaiņu, kas viņu atgrieztu mājās. Krievijas valsts plašsaziņas līdzekļi, kas parasti darbojas saskaņā ar tiešu valdības norādījumu, ziņo, ka notiek diskusijas par Graineres iemainīšanu pret krievu vīrieti Viktoru Butu, kurš izcieš 25 gadu cietumsodu par terorisma finansēšanu.

ASV amatpersonas arī paziņojušas, ka cenšas panākt cita amerikāņa - Pola Velana - atbrīvošanu, kurš atrodas apcietinājumā Krievijā kopš 2018. gada decembra.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu