Karatists Kalniņš vēlas pievienoties Skrīvera pārstāvētajai "Karate Combat" organizācijai

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Kalvis Kalniņš
Kalvis Kalniņš Foto: Kalvis Kalniņš/Facebook

Latvijas karatistam Kalvim Kalniņam karjeras nākamais mērķis ir dalība "Karate Combat" turnīrā, sarunā ar aģentūru LETA stāstīja sportists.

Kalniņš aizvadītajā nedēļas nogalē ASV pilsētā Birmingemā piedalījās Pasaules spēļu turnīrā, kur, startējot svara kategorijā līdz 60 kilogramiem, piedzīvoja zaudējumus visās trīs apakšgrupas cīņās. Lai gan turnīru nācās noslēgt bez uzvarām, jelgavnieks bija apmierināts ar savu sniegumu Pasaules spēlēs, uz kurām tika uzaicināts vien pēdējā brīdī, jo traumas dēļ nevarēja piedalīties Eiropas čempions Erajs Šamdans no Turcijas.

Kalniņš ar 2:5 piekāpās Kuveitas pārstāvim Abdullaham Šābanam, kurš Pasaules Karatē federācijas (WKF) rangā ieņem piekto vietu, ar 3:5 zaudēja marokānim Abdelam-Ali Žinam (WKF 6.) un ar 0:2 piekāpās Brazīlijas karatistam Duglasam Santusam Brosam (WKF 3.). Pats Kalniņš rangā ir 15.vietā.

"Grupa bija diezgan sarežģīta. Pret Kuveitas karatistu biju vadībā, taču nenoturēju aizsardzību un neizmantoju iespēju uzvarēt. Pēc otrās cīņas jau zaudēju cerības izkļūt no grupas. Par visām cīņām esmu gandarīts un ļoti labi cīnījos pret augstākā līmeņa sportistiem. Lieliem turnīriem gatavošanās ir vismaz trīs mēneši, bet tagad tikai nedēļu pirms starta uzzināju, ka esmu kvalificējies. Ātri apradu ar laika joslu, taču bija problēmas ar svaru, jo nedēļas laikā vajadzēja zaudēt septiņus kilogramus, kas, ņemot vērā manu svaru, ir ļoti daudz," uz aizvadīto turnīru atskatījās Kalniņš.

Kalniņš pērn pārstāvēja Latviju Tokijas olimpiskajās spēlēs, bet kopš tā laika starptautiskajā apritē piedalījies tikai pasaules čempionātā un Pasaules spēlēs. Karatē nebūs iekļauts 2024.gada Parīzes olimpisko spēļu programmā un pēc Pasaules spēlēm Kalniņš paziņoja, ka ir noslēdzis savu karjeru WKF paspārnē.

"Nebija lielas vēlmes turpināt, jo visu, ko gribēju šajā versijā sasniegt, esmu sasniedzis," teica Kalniņš, kura mērķis ir startēt "Karate Combat" turnīrā - sacensībās, kurās sevi labi apliecinājis Edgars Skrīvers. "Ja viss izdosies, tad varbūt šogad rudenī vai ziemā varēšu aizvadīt pirmo cīņu."

Kalniņš ar Skrīveru ir pazīstami jau kopš bērnības un bieži trenējas kopā, sportistiem pielāgojoties apstākļiem, kādi sparinga partnerim tajā brīdī ir vajadzīgi. "Karate Combat" ir organizācija, kas apvieno karatistus un jauktās cīņas mākslas (MMA) cīkstoņus ar karatē bāzi. Noteikumi paredz sitienu tehniku stājā ar MMA cimdiņiem, atļauti ir arī metieni un īsu sēriju sitieni parterī, bez laušanas un žņaugšanas paņēmieniem parterī.

""Karate Combat" noteikumi ir citādāki, nekā olimpiskajā versijā. Tur ir trīs raundi, nepieciešama lielāka izturība un spēks. Pat varētu teikt, ka cits sporta veids. Gandrīz kā MMA, tikai nav cīņas uz zemes, nav elkoņu un ceļgalu. Ir pilns kontakts un skatītājiem daudz saprotamāki noteikumi, nekā olimpiskajā kategorijā. Vajadzēs pārkvalificēties, un tas prasīs laiku, lai varētu sekmīgi startēt šajā organizācijā. Tur ir ne tikai karatisti, bet arī kikbokseri un taekvondo pārstāvji. Organizācija attīstās straujā tempā un izskatās perspektīva līga ar lielu skatītāju auditoriju," stāstīja Kalniņš, piebilstot, ka finansiālie nosacījumi katram cīkstonim ir citādāki un atkarīgi no viņa sasniegumiem.

Gadījumā, ja karatē būtu iekļauts arī Parīzes olimpisko spēļu programmā, Kalniņš ir pārliecināts, ka turpinātu savu karjeru WKF paspārnē. "Veselība un vecums ļauj, noteikti, ka trīs gadus vēl varētu cīnīties. Sapratu, ka pēc neiekļaušanas turpmāko olimpisko spēļu kalendārā būs jādomā citi varianti," atzīmēja 31 gadu vecais sportists.

Pagaidām Kalniņš plāno aizvadīt treniņus Latvijā kopā ar Skrīveru, bet, gatavojoties cīņai, būs nepieciešams doties arī uz treniņnometni ārzemēs. "Jāskatās, kā būs ar finansēm, jo šobrīd man nav valsts atbalsta. Cik varēšu pats piesaistīt atbalstītājus, tik augstā līmenī varēšu sagatavoties," atzina sportists.

Kalniņš "Karate Combat" varētu startēt pašā vieglākajā svara kategorijā, kas ir līdz 61,2 kilogramiem. Skrīvers cīnās vieglajā svarā jeb līdz 68 kilogramiem - kategorijā, kurā viņš bija trīskārtējs "Karate Combat" čempions līdz šogad maijā zaudēja savu čempiona jostu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu