Bagatska asistents Ukrainas izlasē: Latvijā ir basketbola uzrāviens

Gatis Kreceris
, TVNET | KLIK Sports žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Aleksandrs Tomarevskis
Aleksandrs Tomarevskis Foto: No personīgā arhīva

Viens no Ainara Bagatska asistentiem Ukrainas izlasē Aleksandrs Tomarevskis uzskata, ka Latvijas basketbols piedzīvo augšupeju, par ko liecina pēdējā laika nacionālās komandas sasniegumi. Lai arī Latvija nepiedalīsies gaidāmajā Eiropas čempionātā (EČ), ir labas pozīcijas, lai pirmo reizi vēsturē nacionālā komanda aizbrauktu uz Pasaules kausa izcīņas finālturnīru. 

"Latvijas basketbols tagad piedzīvo tādu kā bumu. Jums, šeit Latvijā, ir tāds basketbola uzrāviens! Valstsvienības pēdējo spēļu rezultāti to arī apliecina," sarunā ar TVNET sacīja Tomarevskis. "Konkrēti. Serbijas izlasei pret Latviju nebija nekādu izredžu, rezultāti runā paši par sevi."

Itālijas trenera Lukas Banki vadītā Latvijas izlase 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē savā laukumā ar rezultātu 66:59 pārspēja Serbiju, nodrošinot pirmo vietu apakšgrupā. Pēcāk ar 93:60 izbraukumā tika sagrauta Slovākija. 

Uz Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra otro posmu Latvijas komanda izgājusi ar iekrātiem septiņiem punktiem četrās spēlēs. Bilance 3-1, kas dod dalītu pirmo vietu ar Grieķiju I grupā. 

"Latvijas basketbols piedzīvo izaugsmi un ir jūtams progress," uzskata Tomarevskis. "Un tas ir lieliski. Mēs redzam, kā spēlē izlase un ar to viss ir pateikts. Katrā mazpilsētā basketbola speciālisti ar bērniem strādā ļoti profesionāli. Tas ir tas, kas dod impulsu basketbola izaugsmei kopumā. Tiek likts ķieģelis pie ķieģeļa un tiek veidotas šīs cēloņsakarības, kas galu galā dod rezultātu."

Latvijas nacionālā komanda pēdējos 10 oficiālajos mačos uzrādījusi lielisku uzvaru/zaudējumu bilanci - 9:1. Izlase ir pusceļā, lai pirmo reizi kvalificētos Pasaules kausa izcīņas finālturnīram. 

"Uzvara pār Serbiju un pirmā vieta grupā! Domāju, ka tā nav pēdējā tāda veida uzvara Latvijas basketbolā. Būs vēl. Es pats biju klāt "Arēnā Rīga". Arī atmosfēra bija vienkārši lieliska, visa zāle dziedāja himnu. Tas bija ļoti forši. Esmu pārliecināts, ka spēlētāji saņēma papildu enerģiju, motivāciju," norādīja Tomarevskis. 

Otrajā posmā Latvija cīnīsies ar Grieķiju, Turciju un Lielbritāniju. Pa divām spēlēm notiks augustā, novembrī un 2023. gada februārī. Finālturnīram kvalificēsies trīs labākās komandas no sešām.

25. augustā Latvija uzņems Turciju, bet 28. augustā viesos jātiekas ar Lielbritāniju.

"Latvijas izlases sasniegumi ir nepārprotami. Atgriežoties pie spēles ar Serbiju, varēja just, ka mājas sienas palīdz. Tas bija patiešām iedvesmojoši. Visi kā viens. To juta ikviens, kas tovakar bija arēnā," gaisotni "Arēnā Rīga" pret Serbiju atcerējās Tomarevskis, kurš, asistējot Bagatskim, Rīgā strādā ar Ukrainas valstsvienību.

 

Paredzams, ka Banki vadībā būs pirmā posma spēlēs sevi apliecinājušais komandas kodols - Rihards Lomažs, Dairis Bertāns, Andrejs Gražulis, Klāvs Čavars, jūnijā spēlējušie NBA un Eirolīgas klubu pārstāvji Dāvis Bertāns, Rolands Šmits, Artūrs Kurucs, kā arī veselību sakārtojušie Kristaps Porziņģis un Jānis Strēlnieks.

Uzvarot Turcijas izlasi, Latvija spers vēl vienu soli tuvāk Pasaules kausa izcīņas finālturnīram, kas risināsies nākamā gada augustā un septembrī Filipīnās, Japānā un Indonēzijā.

Plašāku interviju ar Tomarevski lasiet jaunnedēļ tiešsaistes žurnālā Klik

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu