Hokeja federācija skaidro situāciju ar Kalniņa pārejas anulēšanu, prognozē tālākos notikumus (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Kalniņš
Jānis Kalniņš Foto: Växjö Lakers/Facebook

Latvijas Hokeja federāciju (LHF) pēc Jāņa Kalniņa pārejas anulēšanas gaida dialogs ar Starptautisko Ledus hokeja federāciju (IIHF), taču neviens šobrīd precīzi nevar prognozēt tālāko situācijas attīstību, sarunā ar TVNET sacīja LHF ģenerālsekretārs Roberts Pļāvējs.

30 gadus vecā vārtsarga pārejas pieprasījumu uz Kontinetālās hokeja līgas klubu Habarovskas "Amur" Starptautiskās ledus hokeja federācijas (IIHF) pāreju sistēmā LHF saņēma šajā nedēļā. LHF šo pāreju noraidīja ceturtdien.

LHF atgādina, ka 30. aprīlī veiktās izmaiņas Latvijas sporta likumā paredz aizliegumu pārstāvēt valstsvienības tiem spēlētājiem, treneriem un personālam, kuri piedalās Krievijas un Baltkrievijas sporta līgās.

Tagad Kalniņa transfērs nonācis IIHF pārraudzībā, kas, visticamāk, to apstiprinās.

"Mēs esam saņēmuši pārejas pieprasījumu, ko noteiktajā laikā noraidījām. Tas bija jāizdara septiņu dienu laikā. Pievienojām arī paskaidrojumu, kāpēc to noraidījām.

Šobrīd, visticamāk, Krievijas Hokeja federācija mūsu lēmumu apelēs IIHF. Pēc tam IIHF būtu jāvērtē atteikuma iemesls un tā leģitimitāte. Tad sekos jautājums, vai šādu mūsu rīcību kā vērtēs vai sodīs.

Arī spēlētāja statuss tiks skatīts IIHF. Viņi var lemt, ka mēs neesam darbojušies pēc noteikumiem un pāreju noraidījām nepamatoti. Viņi nevar mūs piespiest pāreju apstiprināt, bet teorētiski to var izdarīt paši," sarunā ar TVNET pauda Pļāvējs.

"Šāda precedenta līdz šim nekad nav bijis. Tieši IIHF, pat nešķirojot valstis. Nekad neviena federācija nav noraidījusi kādu pāreju ārpus IIHF noteikumiem. Tāpēc mēs šobrīd runājam hipotēzēs. Būs jāiegulda darbs, lai nonāktu pie risinājuma. Viss ir IIHF rokās. Mēs savu darbu paveicām, lēmumu nemainīsim."

Pļāvējs atteicās prognozēt, cik ilgs varētu būt process ap Kalniņa noraidīto pāreju, bet viņš pieļāva, ka tas var arī neatrisināties ātri. 

LHF pagaidām nav saņēmusi Vladivostokas "Admiral" kluba pieprasījumu par Nikolaja Jelisejeva pāreju. Ja tāds tiks saņems, arī to LHF noraidīšot.

Pļāvējs arī atzina, ka pēdējā laikā bieži saņem jautājumus, vai LHF ir tiesīga anulēt hokejista licenci spēlētājam, kurš paraksta līgumu Krievijā vai Baltkrievijā.

Izrādās, ka profesionāļiem nekādu LHF licenču nemaz nav, tāpēc nav arī objekta, ko anulēt.

"LHF licencē tikai tos spēlētājus, kas piedalās mūsu rīkotajos čempionātos. Profesionāli sportisti netiek licencēti. Mums nav nekā, ko viņiem atņemt, lai ierobežotu viņu darba iespējas kādā konkrētā valstī. Jā, ir treneru sertifikāti, bet spēlētājiem nekā tāda nav. Teorētiski pat amatieris, kurš nekad nekur nav trenējies vai spēlējis, var parakstīt profesionālu līgumu."

LHF ģenerālsekretārs sarunā arī pauda stingru nostāju, ka ne Kalniņam, ne Jelisejevam vairs nekad neatradīsies vieta Latvijas izlases kandidātu pulkā. Pat tad, ja neviens no viņiem Krievijā tā arī nespēlēs.

Par spēlēšanu KHL nākamsezon ir paziņojis gan Kalniņš, gan uzbrucējs Jeļisejevs, kurš vēlas pārstāvēt Leonīda Tambijeva trenēto Vladivostokas "Admiral".

Savukārt uzbrucējs Miks Indrašis pēc teju nedēļu ilgas klusēšanas paziņoja, ka viņš tomēr neturpinās karjeru Krievijā.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu