Regbija spēlētāji sāk tiesvedību par smadzeņu traumām

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Vairāk nekā 100 bijušo regbija spēlētāju sākuši tiesvedību pret Pasaules Regbija federāciju (WR), kā arī Anglijas un Velsas federācijām, apgalvojot, ka tās nespēja pasargāt viņus no neatgriezeniskām traumām, ko izraisījuši atkārtoti smadzeņu satricinājumi karjeras laikā.

Daudzi spēlētāji grupā, kurā ietilpst arī bijušie izlašu spēlētāji Stīvs Tompsons (Anglija), Karls Heimens (Jaunzēlande) un Elikss Popems (Velsa), cieš no neiroloģiskiem traucējumiem, piemēram, agrīnas demences, CTE (hroniska traumatiska encefalopātija), epilepsijas, Parkinsona slimības un motoro neironu slimību.

Spēlētājus pārstāv "Rylands Legal", kas saka, ka tā sazinās ar vairāk nekā 185 bijušajiem regbistiem. Uzņēmums norāda, ka spēlētāju prasība ierosināja vairākums no 185 personām, bet pārējie drīzumā uzsāks tiesvedību.

"Šī prasība nav tikai par finansiālu kompensāciju," teikts "Rylands Legal" paziņojumā.

"Tā attiecas arī uz spēles padarīšanu drošāku un esošo un bijušo spēlētāju pārbaudēm, lai, ja viņi gūst smadzeņu traumu, viņi varētu saņemt klīnisko palīdzību, ja tāda vajadzīga."

"Rylands Legally" saka, ka tā ir lielākā šāda veida kolektīvā rīcība ārpus Amerikas Savienotajām Valstīm.

2013. gadā amerikāņu futbola organizācija Nacionālā futbola līga (NFL) saskārās ar tūkstošiem bijušo spēlētāju, kuriem attīstījās demence vai citas ar smadzeņu satricinājumiem saistītas veselības problēmas, kuras, viņuprāt, izraisīja tieši uz laukuma notikušās sadursmes, kas veicināja spēles popularitāti un peļņu, tiesas prāvu. NFL līdz šim ir izmaksājusi vairāk nekā 800 miljonus dolāru (782 miljoni eiro), un paredzams, ka kopumā izmaksās vienu miljardu dolāru (978 miljoni eiro).

Regbija lietā iesaistīto spēlētāju apgalvojumi ietver federāciju nespēju "veikt atbilstošus pasākumus, kad spēle kļuva profesionāla, lai sekmētu spēlētāju drošību un smadzeņu veselību klubu un starptautiskā līmenī".

Tiek apgalvots, ka regbija organizācijas nav izglītojušas spēlētājus par neatgriezenisku smadzeņu bojājumu risku un nav pakļāvušas viņus regulārai uzraudzībai, kā arī nav meklējušas ekspertu medicīnisko padomu šajā jautājumā.

Pagājušajā nedēļā bijušais Velsas regbija izlases kapteinis Raiens Džonss paziņoja, ka viņam ir diagnosticēta agrīna demence un iespējama CTE.

"Rylands Legal" arī paziņoja, ka tā pārstāv arī 75 regbistus kā daļu no atsevišķas, bet līdzīgas iespējamas prasības pret Anglijas Regbija futbola līgu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu