Kasparovs: Latvija FIDE prezidenta vēlēšanās balsojusi par Putinam pietuvināto Dvorkoviču (5)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Arkādijs Dvorkovičs
Arkādijs Dvorkovičs Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas Šaha Federācija (LŠF) pagājušajā nedēļā notikušajās Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) prezidenta vēlēšanās balsojusi par Kremlim pietuvināto Arkādiju Dvorkoviču, intervijā Aleksandram Pļuševam un Nino Rosebašvili "Breakfast Show" apgalvo bijušais pasaules čempions Garijs Kasparovs. 

(Papildināts ar LŠF komentāru.)

Dvorkoviča kandidatūru atbalstīja 157 no 179 nacionālajam federācijām. Uz prezidenta amatu kandidēja arī Ukrainas pārstāvis Andrijs Barišpolecs un francūzis Bahars Kuatlī.

Balsojums bija aizklāts. 

Kasparovs paziņoja, ka par Dvorkoviču balsojusi Igaunija, Slovākija, kā arī Latvija. "Ir garš saraksts ar Eiropas Savienības (ES) valstīm, kuras balsoja par Krievijas pārstāvi," pauda Kasparovs, kurš nevairās kritizēt Kremļa režīmu. 

Tikmēr LŠF portālam TVNET pirmdien norādīja, ka organizācijas ģenerālsekretāram Tomam Kalniņam nav izdevies piedalīties vēlēšanās, jo pirms balsojuma viņš lauzis roku un nokļuvis slimnīcā, tādēļ Latvija nav varējusi paust savu viedokli ne par vienu no kandidātiem.

LŠF preses sekretārs Kaspars Migla TVNET nevarēja atbildēt, par kuru no kandidātiem LŠF grasījās balsot, norādot, ka "tā būtu tukša spekulēšana". 

Pret Dvorkoviču bijušas Austrija, Vācija, Lietuva, Polija, Norvēģija, Anglija, Nīderlande, ASV, Kanāda, Austrālija, Jaunzēlande un Dānija, liecina Kasparova rīcībā esošā informācija. 

"Neviens nešaubījās par vēlēšanu iznākumu. Tas ir morāles jautājums. Es nevaru iedomāties, kā cilvēki, kas ir Eiropas Savienības pilsoņi, varētu balsot par Krievijas pārstāvi," norādīja Kasparovs. "Viņam [Dvorkovičam] ir 20 gadu pieredze Krievijas varas iestādēs. Viņš šajā sistēmā nav svešinieks. Un tas, ka šodien viņa vārds oficiāli nekur nefigurē, neko nenozīmē. Viņš joprojām ir daļa no šīs lielās Kremļa mašinērijas, kas rūpējas, lai nezaudētu savu starptautisko ietekmi."

Arī Barišpolecs pirms balsojuma savā uzrunā norādīja delegātiem, ka Dvorkovičam ir ciešas saiknes ar Krievijas valdību.

"Tu, Arkādij, esi atbildīgs par to, kas tagad notiek Ukrainā. Tu esi atbildīgs par Krievijas valdības stiprināšanu un Krievijas kara mašinēriju. Un kā mēs, šaha pasaule, to pieļausim?" teica Barišpolecs.

Pirms balsojuma soctīklos atbalstu Barišpolecam, kā arī vilšanos par balsošanas iznākumu pauda virkne lielmeistaru. 

Uzreiz pēc Dvorkoviča uzvaras publisku apsveikumu nosūtīja Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs, sakot, ka tā Krievijai ir ļoti nozīmīga uzvara.

No 2012. gada līdz šī gada maijam Dvorkovičs bija Krievijas premjerministra Dmitrija Medvedeva vietnieks. Tāpat viņš ieņēmis vēl vairākus augstus amatus Krievijas valsts pārvaldē.

2018. gada sākumā ASV Dvorkoviču iekļāva Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvināto personu sarakstā. Saraksts tika veidots ar domu identificēt personas, kas guvušas labumu Putina valdīšanas laikā.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu