Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Uzmanību - "Super Nova"!

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Salaspils "Super Nova" futbolisti
Salaspils "Super Nova" futbolisti Foto: Nora Krevņeva-Baibakova/RFS

​Trīs uzvaras pēc kārtas, gūti 8 vārti trijās spēlēs (puse no visiem 24 spēlēs gūtajiem vārtiem) un uzvara mačā ar čempionu RFS (3:2) - tāds ir Latvijas "Optibet" futbola virslīgas debitantes Salaspils "Super Nova" sniegums pēdējās spēlēs. Tamlīdzīgi pavērsieni tikai rada papildu interesi ne tikai par komandu, kas izcēlusies, bet arī par visu turnīru kopumā. "Super Nova" radījusi intrigu cīņā par vietas saglabāšanu virslīgā, tā ka ne FK "Metta", ne Jūrmalas "Spartaks" vairs nevar mierīgi gulēt. Viņiem jāsāk uztraukties. Un ne tikai viņiem - kā apliecina Salaspils komandas pēdējais mačs ar RFS.

Pēc sarūgtinājuma par neizšķirtu mačā ar Maltas čempioniem UEFA Konferences līgā Latvijas čempionu rindās bija gaidāmas pārmaiņas, lai spēlētāji "izvēdina galvas", turklāt pretī taču nāk pēdējā vieta… Ārpus sākumsastāva palika komandas labākais vārtu guvējs Andrejs Iličs, Stafans Paničs, Emersons, Petrs Marešs un Deniss Rakels, spēlei vispār nebija pieteikti Žiga Lipuščeks, Vitālijs Jagodinskis, Tomislavs Šaričs, Džata un Jovans Vlalukins, taču tas nenozīmē, ka RFS komanda šajā spēlē nebija favorīte. Galu galā laukumā taču bija gan Artūrs Zjuzins, gan Kaspars Dubra, gan Kevins Frīzenbihlers, gan Kuadio, gan Vitālijs Maksimenko. Droši vien bija arī pretinieku nenovērtēšana, taču otrajā puslaikā laukumā devās gan Iličs, gan Paničs, gan Emersons, gan Rakels un Marešs, bet tieši otrajā puslaikā rezultāts kļuva 3:1 "Super Nova" komandas labā.

Galaiznākums ir pārsteidzošs un titula īpašniekiem nepatīkams, bet viens no galvenajiem šāda galaiznākuma iemesliem ir tas, ka Salaspils komanda tagad ir citādāka (labāka!) nekā bija sezonas sākumā vai pirms pāris mēnešiem.

Cik lielā mērā tas saistīts ar izlases bijušā pirmā vārtsargs Aleksandrs Koļinko kļūšanu par galveno treneri - to rādīs laiks,

jo viņam tomēr šādā lomā pieredze vēl ir ļoti maza - pirms "Super Nova" komandas tikai viena spēle šādā statusa Jūrmalas "Spartaka" komandā (cita lieta, ka bijis treneru kolektīvā gan jau minētajā "Spartakā", gan Soļigorskas "Šahtjor", gan RFS un Latvijas izlasē). Pirmajās divās spēlēs viņa vadībā Salaspils komanda zaudēja ar 1:2 FK "Auda" un ar 0:1 "Riga FC", bet tad sekoja trīs uzvaras pēc kārtas - 2:1 pār FK "Tukums 2000/Telms", 3:2 pār "Spartaku" un 3:2 pār RFS.

Iepriekšējā reizē jau minēju vairākus salaspiliešu futbolistus, kuriem šajā komandā ir iespēja sevi no jauna vai pirmo reizi apliecināt virslīgas līmenī, bet līdz ar uzbrucēja Eduarda Višņakova pievienošanos (mačā ar RFS guva divus vārtus) "Super Nova" rindās tagad ir viens no labākajiem uzbrucēju duetiem virslīgā - 32 gadus vecais Višņakovs un 23 gadus vecais Marko Regža.

Abi atlētiski (attiecīgi 191 cm un 195 cm) un reizē arī tehniski spēlētāji.

Atgādināšu, ka Eduards savulaik bija Latvijas čempions un kausa ieguvējs ar FK "Ventspils", 15 spēles aizvadīja Latvijas izlasē, bija Kazahstānas čempions un Superkausa ieguvējs (ar Karagandas "Šahtjor"), spēlēja Polijas, Baltkrievijas, un Rumānijas virslīgā. Pieredzes un meistarības viņam pietiek, lai padarītu savu jauno komandu ievērojami spēcīgāku, arī vēlēšanās spēlēt futbolu nekur nav zudusi (iespējams un cerams, ka laiks "Super Nova" rindās Eduardam ir iespēja vēlāk turpināt karjeru augstākā līmenī). Nākamā spēle Salaspils komandai būs 20. augustā savā laukumā ar BFC "Daugavpils", tā ka nebūs pārsteigums, ja uzvaru sērija turpināsies.

RFS zaudējums ļāva atkal palielināt pārsvaru līderei "Valmiera FC" komandai - 6:1 uzvara savā laukumā pār Tukuma komandu un 8 punktu pārsvars turnīra tabulā. Divus vārtus guva Raimonds Krollis un ar 16 vārtiem nostiprinājās līdera lomā starp labākajiem vārtu guvējiem. Iličam no RFS ir 12, bet Kamilo Menam no "Valmiera FC" - 10 gūti vārti. No RFS tagad tikai par diviem punktiem atpaliek "Riga FC", turklāt "rīdziniekiem" ir par vienu aizvadītu spēli mazāk… Jau nākamajā spēļu kārtā RFS savā laukumā tiksies ar "Valmiera FC" (21. augustā), un tas, cik liela nozīme būs šai spēlei, nemaz nav jāatgādina.

Ļoti svarīgu uzvaru konkurencē par 4. vietu guva FK "Liepāja", kas savā laukumā ar 1:0 pārspēja tuvāko sekotāju FK "Auda". Tagad liepājnieki tuvākos sekotājus apsteidz par 9 punktiem (turklāt liepājniekiem ir par vienu spēli mazāk) un vairs tikai par trim punktiem atpaliek no pirmā trijnieka. Pārlieku nervozas bija beigas spēlē Liepājā, un var teikt, ka ļoti paveicās Robertam Savaļniekam - Daniils Ulimbaševs metās viņam kājās ar tādu naidu, ka varēja uz ilgu laiku izsist Robertu no ierindas.

Sarkanajai kartītei, cerams, sekos arī bargs turpinājums, jo par tādu rupjību ir arī bargi jāsoda.

"Auda" pirms tam nebija zaudējusi sešās spēlēs pēc kārtas, un redzēsim, kā neveiksme Liepājā ietekmēs komandu sezonas turpinājumā. Savukārt Liepājas komandai šāda uzvara dos (jādod!) papildu pārliecību, kas tikai padarīs spēkošanos pirmajā četriniekā vēl neparedzamāku. To mums arī vajag.

"Super Nova" panākumi radīja vēl lielāku intrigu cīņā par vietas saglabāšanu virslīgā. "Spartaks" mača galotnē izrāva uzvaru pār BFC "Daugavpils" (2:1; daugavpiliešiem piektais zaudējums pēc kārtas) un nedaudz attālinājās no tuvākajiem sekotājiem, savukārt FK "Metta" neuzvar jau 12 spēles pēc kārtas (10 zaudējumi), taču tas situāciju kardināli nemaina - spartakiešiem ir 17 punktu, FK "Metta" un "Super Nova" pa 14 punktiem. "Spartakam" gan ir par vienu spēli mazāk (svētdien mačs Liepājā), taču nav nekāda iemesla atslābt, jo pēc tam uzreiz jātiekas ar "Mettu". Diezin vai ir iemesls neuztraukties arī Tukuma komandai, kura apsteidz 9. un 10. vietu tikai par 6 punktiem, un nākamais mačs tukumniekiem ir ar Liepājas komandu.

Būs aizraujoši! Uzmanību - ne tikai "Super Nova"…

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu