Izraušanās no Taliban nagiem: Afgāņu olimpiskā karognesēja sākusi jaunu dzīvi

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Kimija Jusofi
Kimija Jusofi Foto: AFP/SCANPIX

Afganistānas sprinterei Kimijai Jusofi veiksmīgi izdevies aizbēgt no Taliban režīma un pārcelties uz Austrāliju, kur viņa sāks jaunu dzīvi, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Jusofi bija Afganistānas karognesēja atklāšanas ceremonijā 2020. gada Tokijas olimpiskajās spēlēs. Viņai kopā ar vēl piecām afgāņu ģimenēm izdevies pamest Afganistānu un izrauties no talibu vajāšanas. 

Austrālijas Olimpiskā komiteja (AOC) paziņojusi, ka sportiste tagad atrodas drošībā.  

"Tas man bija liels ceļojums, taču esmu ļoti priecīga šeit atrasties," BBC citē Jusofi, kas Afganistānā bēguļoja, lai nenonāktu Taliban rokās. "Es šeit sāku jaunu dzīvi."

Taliban aktīvi medī sievietes sportistes Afganistānā, neļaujot viņām nodarboties ar sportu, un ierobežo sieviešu tiesības. Daudzām sportistēm izdevies pamest Afganistānu, bet daļa aizvien slēpjas. 

Kimija Jusofi (no kreisās)
Kimija Jusofi (no kreisās) Foto: Reuters/ScanPix

AOC, sadarbojoties ar Austrālijas valdību, nodrošinājusi vīzas un lidojumus no Afganistānas, savukārt Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) sniegusi finansiālu atbalstu sportistu pagaidu atrašanās vietās.

"Iesaistītajām ģimenēm šajā laikā stress un nenoteiktība bijis milzīgs," sacīja AOC izpilddirektors Mets Kerols.

"Lai arī noguruši, visi Austrālijā ieradušies priecīgi," viņš teica. "Šie drosmīgie cilvēki ir izturējuši pamatīgas grūtības, un mēs esam ļoti gandarīti, ka mūsu centieni ir veiksmīgi."

Taliban pie varas Afganistānā nonāca pirms gada. Kopš tā laika Austrālijā patvērumu raduši 70 afgāņu sportisti, viņu ģimenes locekļi un amatpersonas.

Taliban turpina apspiest meiteņu un sieviešu sportu Afganistānā. Bijusī Afganistānas futboliste Šamila Kohestani mikroblogošanas vietnē "Twitter" rakstīja, ka afgāņu sportistes savās mājās ir "nobijušās līdz nāvei".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu