Video Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Laika prognoze - būs "karsti"

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Nora Krevņeva Baibakova

Aizvadītas pārceltās spēles no iepriekšējām kārtām, un Latvijas "Optibet" futbola virslīgas turnīra tabulā vairs nav jārēķina virtuālie punkti. Ja intriga cīņā par ceturto vietu ir padzisusi (uz laiku?), tad gan turnīra tabulas augšgalā, gan lejasgalā iet "karsti" un izskatās, ka tā tas varētu turpināties līdz pat čempionāta beigām.

25. spēļu kārtas centrālā spēle bija starp titula īpašnieku RFS un līderi "Valmiera FC". Abās šīs sezonas spēlēs valmierieši bija uzvarējuši ar 3:1 viesos un 4:0 savā laukumā, RFS nebija pārspējis Valmieras komandu jau četrās pēc kārtas virslīgas spēlēs un nepārspēja arī piektajā, taču iegūtais punkts šoreiz ir vērtīgs abām komandām un arī … līderu tuvākajiem sekotājiem "Riga FC" futbolistiem.

Pirms šīs spēles valmierieši apsteidza "rīdziniekus" par 7, bet RFS komandu par 8 punktiem, bet tagad līderu pārsvars pār tuvāko sekotāju sarucis līdz 5 punktiem. RFS bija vadībā ar 1:0, Valmieras komanda bija vadībā ar 2:1, abas komandas tajā laikā, kad bija vadībā, varēja gūt vēl vienus vārtus, kuri, iespējams, būtu izšķīruši mača likteni, taču – neguva. Iespējams, ka mača galotnē viesi varēja nospēlēt taktiski uzmanīgāk un piesardzīgāk, nevis joprojām censties gūt trešos vārtus, bet tad jau tas nebūtu Valmieras komandas garā.

Tieši ar to šī komanda arī ir simpātiska, ka tā SPĒLĒ futbolu, kaut gan šoreiz tas varbūt arī maksāja zaudētus punktus – pamatlaika pēdējā minūtē par sevi atgādināja "glābējs" Elvis Stuglis (lieliska Emersona piespēle). Tā bija titula pretendentu cienīga spēle.

"Riga FC" pirms tam jau bija ar 2:0 uzvarējis FK "Auda". Iepriekšējā spēlē "Audas" komanda zaudēja Liepājā, bet tad liepājnieki zaudēja Tukumā un atkal radās iespēja tiem pietuvoties, atkal radās iespēja atjaunot intrigu cīņā par ceturto vietu, taču… Tikšanās ar "Riga FC".

Zinot abu komandu tuvās attiecības (sauksim to tā), pirms abu komandu savstarpējām spēlēm netrūkst sazvērestības teoriju, taču tie ir pavisam lieki – kaut vai tāpēc, ka šoreiz pēc savstarpējās vienošanās astoņi (!) FK "Auda" izīrētie spēlētāji nemaz nedrīkstēja pret "rīdziniekiem" spēlēt. Nevar teikt, ka bez pūlēm, bet tomēr diezgan pārliecinoši "Riga FC" uzvarēja savus pretiniekus arī trešajā šīs sezonas spēlē (2:0) un atkal neļāva tiem gūt kaut vienus vārtus.

"Rīdziniekiem" tā bija piektā pēc kārtas uzvara turnīrā, bet "Audas" komandai – trešais zaudējums pēdējās četrās spēlēs (viens neizšķirts). Vai intriga cīņā par ceturto vietu atkal zudusi? Nesteigsimies…

Vērojot Liepājas komandas joņošanu pa "amerikāņu kalniņiem", neko nav iespējams paredzēt. Vispirms uzvara pār savu galveno konkurentu cīņā par ceturto vietu, bet tad – 1:2 zaudējums Tukumā… Tukumniekiem pirms tam bija četri zaudējumi pēc kārtas, bet FK "Liepāja" viņi šosezon pārspēj otro reizi pēc kārtas. Cik svarīgi būs liepājnieku zaudētie punkti spēlēs ar komandām, kas atrodas turnīra tabulas otrajā jeb lejasdaļā – to viņi varēs parēķināt pēc čempionāta finiša.

Katrā ziņā – ir stipri pāragri runāt, ka Liepājas komandas spēle pēc daudzajām pārmaiņām tās sastāvā sāk stabilizēties. Nākamajā spēlē liepājniekiem savā laukumā jāuzņem RFS komandu. Čempioniem pirms tam – ceturtdien – būs spēle Belfāstā par iekļūšanu UEFA Konferences līgas grupu turnīrā un arī tas var ietekmēt maču Liepājā.

Ceturto uzvaru pēc kārtas guva Salaspils "Super Nova" – 1:0 pār BFC "Daugavpils", kam tas savukārt bija septītais zaudējums pēc kārtas. Pēc šīs uzvaras Salaspils komanda pameta pēdējo vietu turnīra tabulā un nobīdīja uz to FK "Metta", kas spēlēja 0:0 ar Jūrmalas "Spartaku" (pirmais bezvārtu neizšķirts abu komandu savstarpējās spēlēs virslīgā). "Spartakam" tagad ir 18 punktu, "Super Nova" – 17, bet "Metta" – 15 punktu.

Var iedomāties, cik svarīga spēle 4. septembrī būs Salaspilī starp "Super Nova" un "Metta" komandām…

Salaspilieši šonedēļ dosies uz Valmieru un līderus viegla pastaiga pēc trim punktiem noteikti negaida. "Un kas tad, ka nākamā spēle mums Valmierā? Brauksim un spēlēsim," tā "Super Nova" galvenais treneris Aleksandrs Koliņko. Patiešām – lai uztraucas līderi. Bet vai tad īpaši tālu no pēdējām trim komandām turnīra tabulā ir Daugavpils un Tukuma komandas? Attiecīgi 7 un 6 punkti no 9. vietas un 9 un 8 punkti no 10. vietas, bet katrai komandai vēl ir pa 11 spēlēm.

Atkārtošos, bet šādi pavērsieni turnīra tabulas lejasgalā un vispirms jau "Super Nova" sniegums vēlreiz apliecina, cik pareizs bija lēmums par desmit komandām virslīgā.

Runā, ka laukā vairs nebūšot tik karsts kā pēdējās pāris nedēļās, taču uz "Optibet" virslīgas turnīra tabulu tas neattiecas – šeit ir sava "laika prognoze", un tajā "karstuma" krišanās nav paredzēta.

Turnīra tabula
Turnīra tabula Foto: Ekrānšāviņš
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu