Video un audio Artūrs Irbe jaunībā varēja ielocīties hokeja somā - stāsta cilvēks, kurš slavenajam vārtsargam iemācīja pamatkustības

Hokeja anatomija ar Jēkabu Rēdlihu
CopyDraugiem X Whatsapp
Artūrs Irbe.
Artūrs Irbe. Foto: AP/Scanpix

TVNET raidierakstu sērijā "Hokeja anatomija ar Jēkabu Rēdlihu" bijušais hokejists un tagadējais "Kurbada" U-13 komandas galvenais treneris Jēkabs Rēdlihs kopā ar sporta žurnālistu Mārtiņu Kļavenieku pievērš uzmanību hokeja smalkākajām niansēm, kas ikdienā paliek nepamanītas vai ir aizmirstas. Raidījuma 35. sērijā viesojās "Volvo" halles direktors un kluba "Prizma" galvenais treneris Ēriks Miļuns.

Ēriks Miļuns Latvijas hokejā zināms kā tēvišķais tēls šī termina vislabākajā nozīmē, jo daudziem pašmāju hokejistiem palīdzējis aizbraukt uz Ameriku, izsisties, arī reanimēt karjeru pēc neveiksmīgiem soļiem. Galu galā, Ēriks bijis ilggadējs junioru izlases treneris.

Bet viņa ceļš hokejā sākās ar treniņiem pie leģendārā trenera Andra Siliņa. Hokeja zināšanas Miļuns slīpēja plecu pie pleca ar Artūru Irbi, kaut gan Ēriks vārtos stājās pirms slavenā komandas biedra. 

Izrādās, ka tieši Miļuns bija tas, kurš Irbem parādīja vārtsarga pamatkustības. Artūra fiziskos dotumus, lokanību, kas ļoti nepieciešama vārtsargam, esot bijis iespējams redzēt ar neapbruņotu aci.

"Pirmos izklupienus un soļus viņam rādīju es. Tobrīd jau zināju, ka viņš būs labāks par mani. Mani tas neuztrauca, jo bijām čomi. Es redzēju, kādās "līdaciņās" viņš var izvilkt "pendeles". Lokanums viņam bija tāds, ka varēja ielocīties hokeja somā. To mēs arī praktizējām. Varēja somai rāvējslēdzēju aiztaisīt ciet. Kā vingrotājs bez kauliem," atcerējās Miļuns.

Aizraujošajā sarunā Ēriks arī ieskicēja sava ceļa sākumu trenera arodā, kā palīdzēja izveidot hokeja specklasi Rīgā, vienā klasē apvienojot Jēkabu un Miķeli Rēdlihus. Izrādās, ka Jēkabam otro gadu bija jāpavada astotajā klasē, bet Miķelis no sestās uzreiz pārlēca uz astoto, abiem brāļiem esot klasesbiedriem.

Tāpat Miļuns atcerējās "Volvo" halles tapšanas stāstu un ieskicēja to, kā šobrīd hallēs notiek bažīgā gatavošanās izaicinošajai ziemai, kad augstās elektrības cenas var pārvilkt svītru daudzu Latvijas hokeja haļļu eksistencei.

Protams, neiztikām arī bez leģendārās rubrikas "Ātrais piecinieks".

VIDEO: "Hokeja anatomija ar Jēkabu Rēdlihu" 35. sērija

AUDIO: "Hokeja anatomija ar Jēkabu Rēdlihu" 35. sērija

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu